Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

DANIELA SCHÄCHTER για τον «ήρωα» Jimmy Van Heusen

Σιτσιλιάνα, αλλά με σπουδές στο Berklee κ.λπ., είναι η πιανίστα και τραγουδίστρια Daniela Schächter, με το Vanheusenism[Private Pressing, 2016] να αποτελεί το τέταρτο προσωπικό CD της. Φαν του διακεκριμένου συνθέτη τού (και τζαζ) αμερικανικού και συχνά κινηματογραφικού τραγουδιού Jimmy Van Heusen (1913-1990), η Schächter επιχειρεί εδώ ένα tribute που έχει πράγματα να δώσει. Και τούτο, γιατί και η ίδια είναι τέλεια στον ρόλο της, αλλά και το συγκρότημα που την συνοδεύει (Mike Tucker τενόρο, Michael OBrien κοντραμπάσο, Mark Walker ντραμς) ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει.
Ο Van Heusen, όπως γράφει και η Schächter στο μέσα μέρος του CD της, πρόλαβε να συνθέσει περισσότερα από 800 τραγούδια, με καμμιά 50αριά απ’ αυτά να μετατρέπονται μέσα στα χρόνια σε τζαζ στάνταρντ. Περαιτέρω, ο Van Heusen, έγινε γνωστός (και) από την συνεργασία του με τον Frank Sinatra (από τα late fifties και μετά), συχνά-συχνότατα (και) μέσα από τη στήριξη που του παρείχαν οι στίχοι τού Sammy Cahn – τραγούδια των οποίων (Heusen - Cahn) αποδίδει κι εδώ η Daniela Schächter (“Come fly with me”, “The second time around”, “Call me irresponsible”). Βεβαίως, στο “Vanheusenism”, επιλέγονται και κομμάτια σε στίχους άλλων φημισμένων «κολλητών» του Van Heusen, όπως του Johnny Burke ή του Johnny Mercer, αλλά, βασικά, το σκηνικό δεν αλλάζει.
Είναι οι μουσικές εννοώ του Jimmy Van Heusen, που ενοποιούν στυλ και λόγια, και είναι φυσικά το κουαρτέτο της Schächter, που αποδεικνύεται ιδανικό στην παρουσίαση αυτών των κλασικών σκοπών – ακόμη και όταν επεμβαίνει δραστικώς στην αρμονική δομή των κομματιών, προτείνοντας μιαν άλλη «άποψη» (“Polkadots & moonbeams”). Άλλα tracks πάλι έχουν επεμβάσεις στον ρυθμικό τομέα ή στα tempi (για παράδειγμα το κλασικό “The second time around”, που γλιστρά προς την bossa, ενώ άλλα, χωρίς να αλλάζει η αρμονική και η μελωδική γραμμή τους, ακούγονται περισσότερο… blues (“I thought about you”).
Συνοπτικώς θα έλεγα πως το tribute της Daniela Schächter στον Jimmy Van Heusen είναι αυτό που πρέπει να είναι. Φόρος τιμής, οπωσδήποτε, αλλά συγχρόνως και μιαν ευκαιρία για προσωπική (της Schächter) και ομαδική (του σχήματος που την συνοδεύει) κατάδειξη.

1 σχόλιο:

  1. Απ'όσα άκουσα στο σάιτ (4 κομμάτια) και παρόλο που δεν είμαι φανατικός της jazz, φαίνεται πολύ ενδιαφέρον άλμπουμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή