Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΛΟΥΣΗΣ ο ξωμερίτης

Δεν ξέρω τίποτα για τον Στέλιο Λαλούση και πιθανώς να είναι πρωτοφανέρωτος. Να εμφανίζεται δηλαδή μ’ αυτό το CD, που έχει τίτλο «Ο Ξωμερίτης» [BLB Records and more…, 2016] και που τυπώνει μιαν ανεξάρτητη εταιρεία από τη Νίκαια. (Μ’ αρέσει αυτό. Και η Νίκαια και η ανεξαρτησία από τη Νίκαια). Μουσική και στίχους σχεδόν σε όλα τα κομμάτια έχει γράψει ο Λαλούσης, ενώ τραγουδά κιόλας παίζοντας, περαιτέρω, ακουστικές & κλασικές κιθάρες και φυσαρμόνικα.
Το άλμπουμ είναι από συμπαθητικό έως καλό. Ο Λαλούσης είναι καλός τραγουδοποιός και τα καταφέρνει εξ ίσου καλά και σε όλα τα επιμέρους θέματα, οπότε; Οπότε ο «Ξωμερίτης» είναι ένα ενδιαφέρον άλμπουμ, κινούμενο σ’ αυτό το χώρο της «έντεχνης» ροκ μπαλάντας, που έφτιαξαν τα τελευταία 20-30 χρόνια ο Μάλαμας και ο Θ. Παπακωνσταντίνου. Έχει εξαντληθεί αυτό το είδος; Αισθητικώς… μάλλον, αλλά στιχουργικώς όχι. Υπό την έννοια πως πάντα θα υπάρχει η ανάγκη για λόγια σημερινά, που να περιγράφουν τη σύνθετη, δύστροπη πραγματικότητα. Υπάρχουν τέτοια στον «Ξωμερίτη»; Εν σπέρματι ή και σε κάποια συγκεκριμένα tracks ναι, υπάρχει αυτός ο αντί-λόγος («Κατήφορος», «Αόρατος περίπατος»), ασχέτως αν πάντα θα προσδοκούμε κάτι περισσότερο καίριο και διαυγές.
Έχω ακούσει πολλές φορές το άλμπουμ του Λαλούση, για να μπορέσω να γράψω αυτά τα λίγα λόγια. Ξανά και ξανά. Και φοβάμαι πως όσες πιο πολλές φορές το ακούω, όλο και περισσότερες αδυναμίες θα εντοπίζω. Παρά ταύτα θα επιμείνω πως ο «Ξωμερίτης» είναι ένα καλό, ευγενών προθέσεων άλμπουμ, από το οποίο απουσιάζουν οι αιχμές – κι αυτό είναι το μόνο (σοβαρό) ζόρι. Χρειάζεται, δηλαδή, περισσότερο με-τη-σωστή-έννοια θράσος σε κάθε πτυχή τής τραγουδοποιίας τού Λαλούση. Και αισθητικά, να ξεφύγει από τα δοκιμασμένα (και κάπως πεπαλαιωμένα πρότυπα) προτείνοντας τραγούδια, που αληθινά να ξεχωρίζουν (καλύτερα ακόμη και από το φερώνυμο τραγούδι, που είναι το ωραιότερο του CD) και στο στιχουργικό κομμάτι. Νομίζω πως θα το κάνει. Δείχνει να έχει τις δυνατότητες να το κάνει – να το βασανίσει πιο πολύ δηλαδή.
Επαφή: www.blbrecords.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου