Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

JIM YANDA TRIO τρία CD

Τρία CD κυκλοφόρησε εσχάτως ο κιθαρίστας Jim Yanda στην εταιρεία Cornerstore Jazz. Το διπλό άλμπουμ Home Road, που γράφτηκε στα Tedesco Studios το 2014 και το… απλό Regional Cookin’”, που, αν και περιλαμβάνει εγγραφές του 1987, είναι κοπή του 2013 και διανέμεται τώρα (ελπίζω να μην σας μπέρδεψα).
Έχει την ιστορία του οπωσδήποτε ο Yanda, που είναι κάπως παράλληλη μ’ εκείνη του ντράμερ του στο συγκεκριμένο τρίο, του Phil Haynes – ενός μουσικού, που «μεγάλωσε» παικτικά στα eighties στην μπάντα του τρομπετίστα Paul Smoker. Κατά τον Yanda ο Smoker ήταν εκείνος που τον μύησε στα μυστικά της όλης jazz (από hollers και rags, μέχρι Armstrong και Bird και από ’κει μέχρι World Saxophone Quartet και Art Ensemble of Chicago), βρίσκοντας τα πατήματά του από τότε ήδη (εγγραφές με τον Damon Short και δίπλα στον Smoker, αργότερα με τον Phil Haynes κ.ά.). Μέσα κι έξω από τη σκηνή, και με «κενές» περιόδους στη δισκογραφία, ο Yanda προβαίνει στο τωρινό comeback με την πεποίθηση πως ήρθε για να μείνει. Θα το επιτύχει; Ποιος ξέρει…
Το “Home Road” είναι διπλό όπως είπαμε και περιλαμβάνει έντεκα συνθέσεις – δέκα του Yanda και μία version στο “My ship” του Kurt Weill, που ανοίγει το άλμπουμ. Ποιοι παίζουν; Ο Jim Yanda κιθάρες, ο αναγνωρισμένος Drew Gress μπάσο και ο Phil Haynes ντραμς. Το στυλ, χοντρικά θα έλεγα, πως είναι εκλεπτυσμένο, αλλά με μέτρο. Ο Yanda είναι δεξιοτέχνης και γνωρίζει πολύ καλά τη φρασεολογία του blues, που είναι η βάση των συνθέσεών του, ξεφεύγοντας όμως, τακτικά, προς πιο «προχωρημένες» πρακτικές. Φυσικά, ενυπάρχει και το groovy στοιχείο σε κομμάτια όπως το “Country mother” φερ’ ειπείν, με τους δύο ρυθμικούς στυλοβάτες να κάνουν φοβερό παιγνίδι αμβλύνοντας αισθητικές αποστάσεις. Σημαντική στιγμή από το πρώτο δισκάκι το «κλείσιμο» με το 9λεπτο “Ghosthood”, που χάνεται (στο ξεκίνημά του) μέσα σ’ έναν κυκεώνα απλών, αλλά λειτουργικών εφφέ (απ’ όλα τα όργανα), με πολύ «πρώτα» κιθαριστικά παιξίματα στην πορεία.
Το δεύτερο CD, πάντα από το “Home Road”, δεν διαφέρει από το πρώτο. Στο αρχικό track έχουμε ένα έξοχο σόλο μπάσο από τον Gress, το οποίο δίνει τη σκυτάλη σ’ ένα ανάλογο από τον Haynes, καθώς η αρχική και η τελική παρέμβαση τού Yanda πάει το «πράγμα» πιο πέρα. Μνεία από εδώ στο αργό φερώνυμο track, που κινείται σ’ ένα contemporary κλίμα, με πολύ ωραίους ρυθμικούς χρωματισμούς από το μπάσο-ντραμς και βεβαίως στο “Off the stairs”, μιαν έξοχη σύνθεση την οποίαν απολαμβάνουν και οι τρεις μουσικοί.
Ηχογραφημένο στη Νέα Υόρκη πριν 30 χρόνια (23/5/1987) το “Regional Cookin’” αφορά στην πρώτη καταγραμμένη συνεργασία των Yanda, Gress και Haynes. Εδώ τα vibes είναι πιο δυναμικά, γενικώς, με τις συνομιλίες να χαρακτηρίζονται από ένταση και πάθος. Το παίξιμο δηλαδή έχει τα vibes του ροκ –αν κρίνουμε από την εισαγωγή, το “Nus theme”– με τζαζίστικο όμως καταιγισμό ακόρντων. Καταπληκτική «μπλουζιά» το “Boutibas dream” και πολύ ιδιαίτερη (για κιθάρα-μπάσο-ντραμς) η διασκευή του “Round midnight”, με την κλασική μελωδία ν’ ακούγεται περισσότερο ελεύθερη, δίχως ποτέ να χάνει τον ειρμό της.
Δεν ξέρω, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στα δύο αυτά άλμπουμ, το 2CD και το CD, πιθανώς να κατέληγα (με μεγάλη δυσκολία) στο δεύτερο. Εξαιρετικό!
Επαφή: www.jimyanda.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου