Σάββατο 8 Απριλίου 2017

ο πιανίστας ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ εμπνέεται από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Έχει τύχει να παρακολουθήσω ζωντανά τον πιανίστα-αυτοσχεδιαστή Γιώργο Ψυχογιό κι έρχομαι να πω πως πρόκειται για έναν πολύ ιδιαίτερο performer. Όσοι τον έχουν δει live καταλαβαίνουν τι εννοώ. Αυτή ακριβώς η θεατρική, ας την πω έτσι, ιδιαιτερότητά του, «βγαίνει» θα έλεγα και στα CD του – που δεν έχουν εικόνα, και άρα «κρύβουν» πράγματα. Και βεβαίως «βγαίνει» και στο Mechanism(με τον υπότιτλο “4 tales in asynchronous style for the Antikytheras Mechanism”) [Artway-Τεχνότροπον, 2016] το πιο καινούριο άλμπουμ του που είναι εμπνευσμένο από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και που περιλαμβάνει ένα… τεράστιο track διάρκειας 35 λεπτών και τρία άλλα μικρότερα, δηλαδή κανονικά.
Το άλμπουμ ανοίγει με το “Mechanism I”, μια σύντομη σύνθεση, ζωηρή και χαρούμενη, με την τρομπέτα (με σουρντίνα) του Δημήτρη Παπαδόπουλου να προετοιμάζει τα καθέκαστα. Ακολουθεί το 35λεπτο “Mechanism II”, που είναι ένα solo-piano track ζωντανά ηχογραφημένο στην αίθουσα Παρνασσός. Πρόκειται για ένα πλήρως αυτοσχεδιαστικό κομμάτι, που δείχνει, οπωσδήποτε, τις υψηλές εκφραστικές δυνατότητες τού πιανίστα Ψυχογιού. Το “II” περνάει από «σαράντα κύματα» (δεν θα μπορούσε να συμβαίνει κι αλλιώς), προσομοιώνοντας βασικά τη στιγμή τής ανακάλυψης τού μηχανισμού (μεταφερόμαστε δηλαδή στον ιστορικό χρόνο) σε μια μουσική, κατ’ αναλογίαν «εκπληκτική», με πολλαπλά επίπεδα αφήγησης (ρομαντικά, αβαντγκαρντίστικα…), αλλαγές, ανατροπές κ.λπ. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, κυρίως για τον ημίωρο+ προσανατολισμό τού Ψυχογιού προς μια jazz, που να μην καθυποτάσσεται στο αναμενόμενο, δίχως ποτέ να γίνεται ελιτίστικη ή μεμψίμοιρη.
Θ’ ακολουθήσει το πεντάλεπτο “Mechanism III”, ένα έξοχο μελωδικό track (τρομπέτα Δημήτρης Παπαδόπουλος, κοντραμπάσο Περικλής Τριβόλης, ντραμς Σεραφείμ Μπέλλος), με τον Ψυχογιό να περιπλανιέται ως συνθέτης σε μεσογειακές σινεματίκ καταστάσεις, για να ολοκληρωθεί το CD με το τρίλεπτο “Mechanism IV”, τη μακάρια διασκευή τού πιανίστα σε κάτι από τη δεύτερη συμφωνία του Ραχμάνινοφ.
Ωραίο άλμπουμ!
Επαφή: www.artway.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου