Σάββατο 22 Απριλίου 2017

TORBEN WALDORFF holiday on fire

Για τον δανό κιθαρίστα Torben Waldorff έχω γράψει κι άλλες φορές – και στο Jazz & Τζαζ παλαιά, και στο δισκορυχείον πιο μετά. Με έδρα την Αμερική και ως μέλος της ευρύτερης οικογένειας της artistShare, ο Waldorff δίνει προσωπικά CD από καιρού εις καιρόν, τα οποία συνδυάζουν ποικίλες τζαζ τεχνοτροπίες. Και ευρωπαϊκές και αμερικάνικες. Διαθέτουν δηλαδή και groovy ή bop ή blues στοιχεία, όπως και contermporary, νεορομαντικά ή και ελαφρώς αβαντγκαρντίστικα. Τον βοηθούν σ’ αυτό και οι πολύ καλοί σολίστες, φυσικά, με τους οποίους, συχνά, συνεργάζεται.
Για παράδειγμα στο έσχατο “Holiday on Fire” [Linedown/ artistShare, 2017] συναντάμε στην ομάδα του τη σπουδαία τρομπετίστρια Ingrid Jensen, την πιανίστρια Maggi Olin και ακόμη τους Drew Gress στο μπάσο και Jonathan Blake στα ντραμς. Όλοι και όλες μονάδες με καταγραμμένο έργο, υπηρετούν με σθένος και πάθος τις συνθέσεις τού Waldorff, που ανοίγουν πανιά προς πάσα κατεύθυνση. 
Από τα κομμάτια, τώρα, δύσκολα θα ξεχωρίσεις κάποιο, καθότι όλα κινούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Θα διαλέξω παρά ταύτα το 7λεπτο “Combust” εξαιτίας των αλλαγών και της απολαυστικής ενορχήστρωσης, με τα soli των δύο παικτριών (η Olin στο rhodes διαπρέπει) να ακούγονται φανταχτερά και ουσιώδη, και ακόμη το 10λεπτο “Ironic tonic”, ένα θαυμάσιο fusion κομμάτι με τον Waldorff να κατευθύνει με άνεση και τόλμη την ορχήστρα του, η οποία προσπερνάει με άνεση τα… μετρικά εμπόδια, που προβάλλει ο συνθέτης.
Βασικά, θα έλεγα, καταλήγοντας, πως η σύνθεση και κυρίως η ενορχήστρωση είναι το μεγάλο ατού τού Torben Waldorff, μιας ξεχωριστής προσωπικότητας της σύγχρονης τζαζ (όπως μάς φανερώνεται και σ’ αυτό το άλμπουμ).
Επαφή: www.waldorff.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου