Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΣΕΤΑΚΗΣ από τα ηλεκτρονικά 80s/90s

Ένα άλμπουμ βινυλίου τού Δημήτρη Πετσετάκη 24 χρόνια μετά το πρώτο του, το “Missing Links” στην Utopia του Βαγγέλη Κατσούλη το 1991 (λέω «24», γιατί το άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2015), δεν ήταν κάτι το αναμενόμενο. Παρά ταύτα η Into the Light, που σκαλίζει το ελληνικό ηλεκτρονικό παρελθόν (έχοντας προβεί σε ωραίες, έως ώρας, εκδόσεις) έπραξε το πρέπον, φέρνοντας για πρώτη φορά στο φως ανέκδοτες εγγραφές του Πετσετάκη από τα χρόνια της Utopia – όπως και νωρίτερα, αλλά και αργότερα. Από τα δέκα tracks που περιλαμβάνει το Endless τα εννέα ακούγονται για πρώτη φορά, ενώ υπάρχει κι ένα (το lead) βγαλμένο από ’κείνο το δίσκο του ’91.
Ο Πετσετάκης έτσι όπως εδώ μας παρουσιάζεται, μέσω ενός project που είχε τίτλο Live Momentum on Ancient Greek History and Music (AGHM), όπως και ορισμένων συνθέσεών του για τα μουσικά εργαστήρια της ΕΡΤ, δείχνει ένα άλλο, διαφορετικό πρόσωπο, πιο ολοκληρωμένο εννοώ και εν τέλει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον.
Αν μιλάμε για την πρώτη πλευρά του δίσκου τη διαφορά, εδώ, την κάνουν οι τρεις συνθέσεις από το project AGHM (“Troy War”, “Ieriasentrance”, “Pyrrhic dance”), επειδή δίνουν μιαν επέκταση του πιο κλασικού ambient πλαισίου προς τη μεριά της παράδοσης – κάτι που δεν είναι, οπωσδήποτε, αυτονόητο. Έτσι, μαζί με τα τυπικά keyboards της εποχής (της Korg και της Roland), ο Πετσετάκης έχει εκμεταλλευτεί και άλλα ηχοχρώματα από μπεριμπάου, ιαπωνικά και ελληνικά κρουστά και γκάιντα, προκειμένου να δημιουργήσει ένα δικό του χώρο ανάπτυξης της παράδοσης μέσα στο σύγχρονο ηλεκτρονικό περιβάλλον, με πολύ προσεκτικές κινήσεις και, βεβαίως, χωρίς αισθητικές εκπτώσεις.
Στη δεύτερη πλευρά τού LP εκείνο που κυριαρχεί είναι το δεκάλεπτο track Dawn”, σύνθεση για τα μουσικά εργαστήρια της ΕΡΤ από το 1989, που αποτελεί από μόνο του μιαν ολοκληρωμένη «κατασκευή». Μόνο με κιθάρες, σύνθια και εφφέ ο Πετσετάκης ολοκληρώνει ένα πλήρες cosmic περιβάλλον, που εξελίσσεται αργά, αλλά όχι μονότονα, ούτε ανεπαίσθητα, εγκολπώνοντας στη διαδρομή στοιχεία από το progressive rock, την ηλεκτρονική σύλληψη του Βαγγέλη Παπαθανασίου και φυσικά τη γερμανική σχετική σχολή των mid-seventies Tangerine Dream κ.λπ. Πολύ ενδιαφέροντα είναι επίσης τα δύο πιο παλαιά tracks, που ακούγονται στο LP, και που προέρχονται, και αυτά, από τα μουσικά εργαστήρια της ΕΡΤ (του 1985). Αναφέρομαι στα “Wandering” και “The Prophecy” (στο δεύτερο μάλιστα έχουμε και μιαν άκρως δημιουργική χρήση Vocoders, που δεν την συναντάς «κάθε μέρα» στην ελληνική δισκογραφία).
Να τονιστεί, τέλος, η έξοχη κοπή-παραγωγή τής Into the Light (που προϋποθέτει, εννοείται, τις σε άψογη κατάσταση αρχικές ηχογραφήσεις), γεγονός που θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για τέτοιου τύπου μουσικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου