Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΒΔΕΛΑΣ ιστορίες επιβίωσης

Θυμάμαι από παλαιά έναν χαρακτηρισμό που τον διάβαζα πού και πού στις δισκοκριτικές… ημιπροοδευτική μουσική. Τι να εννοούσαν άραγε; Πιθανώς μια μουσική που να ξεκινούσε από το progressive rock και η οποία κάπου σκάλωνε ή κάπου λοξοδρομούσε. Δεν είμαι και σίγουρος… αλλά αν είναι κάτι τέτοιο, τότε μάλλον ταιριάζει καλά, ως όρος, στην περίπτωση τού… λοξοδρομημένου Survival Stories 2017 A.D.” [Private, 2017] του Βασίλη Αβδελά.
Δεν είναι πρωτοφανέρωτος ο Αβδελάς, αφού έχει τυπώσει τουλάχιστον δύο ακόμη άλμπουμ στο παρελθόν (για το ένα πρέπει να είχα γράψει στο δισκορυχείον παλαιότερα, αλλά τώρα δεν μπορώ να βρω το κείμενο), ενώ έχει υπάρξει και μέλος του συγκροτήματος Χείλια Λουλούδια (και γι’ αυτούς έχουμε γράψει στο δισκορυχείον).
Στο παρόν CD ο Αβδελάς προτείνει ένα σχεδόν instrumental concept, γύρω απ’ αυτό που λέει o τίτλος του… “Survival Stories 2017 A.D.”. Τώρα, το πώς μπορεί να συνδέονται ηχητικώς οι ιστορίες επιβίωσης με τη σημερινή κατάσταση αυτό δεν είναι πάντα προφανές – αν και οι στίχοι σε κάποια λίγα tracks (“Primeval pain”, “When pain becomes your shadow”) μπορεί να φανερώσουν, και φανερώνουν, τα «τι» και τα «πώς».
Σε κάθε περίπτωση το “Survival Stories 2017 A.D.” είναι ένα ενδιαφέρον CD. Κινείται, χοντρικά, στο χώρο του progressive rock, αλλά έχει κι άλλες αναφορές –από ηλεκτρονική μουσική και ήχους στο κλίμα της 4AD, μέχρι πειραματισμούς και υπαινιγμούς σε «εμπορικά» scores τύπου Γιάννη Σπανού ή Michael Oldfield– άπασες σωστά ενταγμένες μέσα στο γενικότερο σύνολο.
Πολύ ωραία διευθετημένη δουλειά, που, μεταξύ μας, θα τις άξιζε (και) το βινύλιο. Συμμετέχουν: Βασίλης Αβδελάς σύνθια, samples, προγραμματισμός, κιθάρες κ.λπ., Ηρακλής Ιωσηφίδης viola da gamba (σε δύο tracks) και Γιώργος Παναγόπουλος ντραμς (σε ένα track).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου