Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

δύο jazz CD της Greenleaf Music

Η Greenleaf Music είναι η εταιρεία του σημαντικού τρομπετίστα Dave Douglas (συνεργάτης του Anthony Braxton, του John Zorn και δεκάδων άλλων, και με μεγάλη προσωπική δισκογραφία), υφίσταται από το 2005 κι έχει στον κατάλογό της περισσότερα από 50 CD. Για δύο από τα πλέον πρόσφατά της θα γράψουμε τώρα…
RIVERSIDE: The New National Anthem [Greenleaf Music GRE-CD-1056, 2017]
Όταν έχεις ένα σχήμα, όπως τους Riverside, μέλη των οποίων είναι ο Dave Douglas και ο Steve Swallow (που εδώ παίζει ηλεκτρικό μπάσο), τότε δεν έχεις να πεις πολλά, αφού έχεις ήδη πει τα πάντα. Όταν, μάλιστα, τούτοι οι δύο πλαισιώνονται από τ’ αδέλφια(;) Doxas (ελληνικής, προφανώς, καταγωγής), τον Chet κλαρινέτο, σαξόφωνα και τον Jim ντραμς, τότε το πράγμα αποκτά και μιαν ακόμη πιο «μετρήσιμη» τροπή, καθώς οι εγγραφές των Riverside, ως κουαρτέτο πια, δεν μπορεί παρά να αντανακλούν την εμπειρία και την εκτελεστική δεινότητα των μελών του.
Να πούμε από την αρχή πως ο τίτλος του άλμπουμ προέρχεται από μια σύνθεση τής Carla Bley, την “The new national anthem”, που είχε ακουστεί στο κλασικό LP τού Gary Burton (και της Carla Bley) “A Genuine Tong Funeral” το 1968. Υπάρχουν, δε, ακόμη δύο συνθέσεις της Bley εδώ. Η “King Korn” (γνωστή από το ρεπερτόριο και τη δισκογραφία του Paul Bley) και η “Enormous tots” (από το “Tropic Appetites” του 1974). Αυτές οι τρεις συνθέσεις είναι εκείνες, αν θέλετε, που δίνουν και το στίγμα στο άλμπουμ των Riverside, καθότι μας συνδέουν αμέσως με την καρδιά της avant-jazz και με τον τρόπο της, βασικά, ν’ ακούγεται την ίδια στιγμή λαϊκή και προχωρημένη. Από ’κει και κάτω το “The New National Anthem” περιλαμβάνει έξι συνθέσεις του Douglas και από μία των Swallow και Chet Doxas (οκτώ, δηλαδή, των μελών του γκρουπ), που ξεχωρίζουν για τον ανατρεπτικό χαρακτήρα τους – καθώς έχουμε συχνές αλλαγές μέτρου και ύφους, παιγνίδι ουσιαστικά με τα tempi και τις διαθέσεις που εκείνα επιβάλλουν, επαφή με τις «μουσικές» του κόσμου μέσα πάντα από μιαν αυθόρμητη διάσταση και ακόμη έναν συνολικό τρόπο προσέγγισης τού συνθετικού υλικού, που φέρνει στη μνήμη τον Ornette Coleman των sixties.
Είναι ποικίλες οι αναφορές των Riverside, αλλά και καταφανής ο τρόπος να τις μετατρέπουν σε κάτι ολοκληρωτικά «δικό τους».
RYAN KEBERLE & CATHARSIS: Find the Common, Shine a Light [Greenleaf Music GRE-CD-1055, 2017]
Ο Ryan Keberle είναι τρομπονίστας και οι Catharsis που συνασπίζονται γύρω απαυτόν αποτελούνται από την τραγουδίστρια/ κιθαρίστρια Camila Meza, τον τρομπετίστα Mike Rodriguez, τον μπασίστα Jorge Roeder και τον ντράμερ Eric Doob. Το άλμπουμ τους “Find the Common, Shine a Light” αποτελείται από δικά τους tracks συν κάτι διασκευές από Beatles (“Fool on the hill”), Bob Dylan (“The times they are A-changin’”) και κάποιους Welcome Wagon (ένα καινούριο συγκρότημα, που, προσωπικώς δεν το γνωρίζω). Το άλμπουμ φιλοδοξεί να αποτελέσει μια μουσική -κοινωνικοπολιτική πρόταση για θέματα των καιρών – τοπικών (αμερικάνικων εννοώ) και πανανθρώπινων. Καλές οι φιλοδοξίες, δε λέω, αλλά το θέμα δεν είναι και τόσο απλό. Όχι επειδή κάποιος μπορεί να διαφωνεί με επιμέρους θέματα, αλλά γιατί ο συνδυασμός δεν είναι εύκολο να δώσει τα καλύτερα των αποτελεσμάτων. Η Meza έχει καλή φωνή οπωσδήποτε, και η προσθήκη της στο σχήμα, μεταφέρει έναν αέρα νεοϋορκέζικου… jazz underground από τις αρχές του ’80, όμως συχνά τα κομμάτια στα οποία δεν υπάρχει τραγούδι (παρά μόνο βοκαλισμοί) είναι προτιμότερα. Πρώτο όλων, εδώ, το σχεδόν 7λεπτο “Ancient theory”, που είναι σύνθεση του Keberle κι έχει έναν «ορνετικό» αέρα (μαζί με ωραία σόλι και παρεμβάσεις από μπάσο, τρομπέτα και μελόντικα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου