Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο

Ο νέος Μετρονόμος, τεύχος 64, Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2017, είναι αφιερωμένος στον Δημήτρη Μητροπάνο (1948-2012). Και το αφιέρωμα είναι αυτό που αναμένει ο καθείς από το συγκεκριμένο περιοδικό. Πολυσέλιδο και με πολλά στοιχεία, για ρέκτες ή μη.
Έχουμε λοιπόν ένα αρχικό κείμενο, κάπως σε ρόλο πυξίδας, σχετικό με τη δισκογραφική πορεία του τραγουδιστή (Αφροδίτη Ξενίδου) και από ’κει και κάτω πολλά και διάφορα. Να μερικά:
Ο Θανάσης Γιώγλου γράφει για το πρώτο δισκάκι του Μητροπάνου «Χαμένη Πασχαλιά / Τ’ Αναφιώτικα» [Philips 6154, 1967], που ενώ κυκλοφόρησε αποσύρθηκε στην πορεία (πιθανώς να τυπώθηκε πριν τη δικτατορία και να αποσύρθηκε μετά απ’ αυτήν). Έχουμε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Βασίλη Ιωαννίδη (επιστήθιος φίλος του Μητροπάνου), κείμενα για τον «Άγιο Φεβρουάριο» και τα «Πικροσάββατα» (Σταύρος Καρτσωνάκης), μιαν αναφορά στις πολιτικές πεποιθήσεις του Μητροπάνου, όπως εκείνες αποκαλύπτονταν μέσα από τις κατά καιρούς συνεντεύξεις του, κείμενα για τον τραγουδιστή από τους Χρήστο Νικολόπουλο, Θάνο Μικρούτσικο, Σταμάτη Κραουνάκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Λάκη Τεάζη, Γιάννη Παπαζαχαριάκη, Γλυκερία, Γιάννη Κότσιρα, Πέγκυ Ζήνα κ.ά.
Φυσικά το περιοδικό δεν εξαντλείται στο αφιέρωμα στον Μητροπάνο. Έχει κι άλλη ύλη. Υπάρχει κατ’ αρχάς μια συνέντευξη ενός όχι πολύ γνωστού τραγουδιστή, του Δημήτρη Νικολούδη (υπάρχουν τραγουδιστές, που στέκονται μακριά από τα λεγόμενα «πρώτα ονόματα» και που έχουν ιστορία και πράγματα να πουν), διαβάζουμε, επίσης, κουβέντες του Φίλιππου Πλακιά, ενός σεμνού τραγουδοποιού, που έχει γράψει καλά τραγούδια (τα λέει είτε μόνος του, είτε τα δίνει σε άλλους να τα πουν), ένα κείμενο για τον Κώστα Βίρβο της Μαρίας Μουτσάκη, κάτι του Δημήτρη Μπαγέρη για τα εξώφυλλα των δίσκων με έργα Νίκου Εγγονόπουλου και άλλα διάφορα.
86 σελίδες που διαβάζονται, αυτό είναι ο Μετρονόμος
Επαφή: www.metronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου