Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

BARRY ALTSCHUL & THE 3DOM FACTOR το καλύτερο τζαζ άλμπουμ που άκουσα, έως τώρα, μέσα στο 2017

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για το ποιος είναι ο ντράμερ Barry Altschul. Όσοι ασχολούνται έστω και στοιχειωδώς με την προχωρημένη τζαζ σίγουρα θα γνωρίζουν τον Altschul από την παρουσία του δίπλα στον Paul Bley στα sixties, βεβαίως από τη συμμετοχή του στους Circle (Chick Corea, Dave Holland, Anthony Braxton) και οπωσδήποτε από τη συνεισφορά του σε προσωπικά άλμπουμ των Corea, Braxton, Sam Rivers, Dave Liebman και τόσων άλλων στα seventies και πέραν αυτών. Φυσικά έχει και προσωπική δισκογραφία ο Altschul – κι ένα τέτοιο προσωπικό ας το πούμε έτσι άλμπουμ του είναι και τοLive in Kraków [Not Two, 2017], που συνυπογράφεται από τους 3Dom Factor (ένα από τα τελευταία trio του, που το συναποτελούν ο μπασίστας Joe Fonda και ο σαξοφωνίστας Jon Irabagon ex-Mostly Other People Do the Killing).
Ζωντανά λοιπόν ηχογραφημένοι στο Alchemia Club της Κρακοβίας, της διαχρονικής πρωτεύουσας της jazz στην Πολωνία, την 4η Δεκεμβρίου 2016, οι Altschul, Fonda και Irabagon παρουσιάζουν ένα ελεύθερο σετ, αποτελούμενο από πέντε κομμάτια τού Altschul και μια διασκευή στο “Ask me now” του Thelonious Monk.
Το “Live in Kraków” ανοίγει με το 12λεπτο “Martins stew”, που ξεκινά μ’ ένα μακροσκελές σόλο του Altschul (ξεπερνά τα τρία λεπτά), πριν εισβάλουν τα δύο υπόλοιπα όργανα και κολλήσουν τη σύνθεση στο κόκκινο (απίστευτος ο Irabagon… δεν τον προλαβαίνεις ούτε όταν τον ακούς στο σπίτι σου απ’ το CD). Ακολουθεί το “Ask me now”, εκεί όπου η πασίγνωστη μελωδία του Monk, έρχεται και φεύγει, διαλυμένη ή ακεραία, μέσω μιας συνεχούς ελεύθερης προσέγγισης. Τη σκυτάλη παίρνει το 10λεπτο “For Papa Joe , Klook and Philly too”, που είναι αφιερωμένο στους ιστορικούς τζαζ ντράμερ Papa Jo Jones, Kenny Clarke και Philly Joe Jones, που επηρέασαν τον Barry Altschul στην καλλιτεχνική πορεία του. Το κομμάτι διακρίνεται για τη μεγάλη έντασή του, το δυναμικό παίξιμο και των τριών δηλαδή, που, σε μια εκπληκτική performance, βάζουν φωτιά στα τόπια. Δύσκολα ακούγονται ακόμη και ροκ-τρίο τόσο δυνατά, όσο εδώ οι Altschul, Fonda και Irabagon. Είτε σε ομαδικό παίξιμο, είτε ανά δύο, είτε σε πολύ σύντομα σόλο (ο Altschul βασικά) είναι και οι τρεις τους απίθανοι. Προτελευταίο κομμάτι του άλμπουμ είναι το 9λεπτο “Irina”, που είναι blues βασικά και συγχρόνως το μόνο slow κομμάτι του CD… αλλά τι slow! Φοβερός ο Irabagon στο σοπρανίνο και… from another planet το rhythm section.
Το “Live in Kraków” θα κλείσει με το 14λεπτο “The 3Dom Factor”, έναν τζαζ ολετήρα που σπέρνει διαρκή ηχητικό πανικό. Απίστευτα timbre από τον Irabagon, συν κρουστά και μπάσο που σμπαραλιάζουν μέτρα και κανόνες.
Εκπληκτικό άλμπουμ, με βαριές υπογραφές πολύ μεγάλων μουσικών!
Επαφή: www.nottwo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου