Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

δύο CD της MODERNA RECORDS

Η Moderna Records είναι μια εταιρεία από τον Καναδά, που τυπώνει… βαθιά, περιβαλλοντικά άλμπουμ, με αναφορές στην κλασική και την ηλεκτρονική μουσική. Έχει φτιάξει έως ώρας έναν κατάλογο περίπου 15 κυκλοφοριών, ανάμεσα στις οποίες φιγουράρει και το CD του Μάνου Μυλωνάκη “Festen”, για το οποίο γράψαμε πριν λίγο καιρό. Τώρα, θα πούμε μερικά λόγια για δύο ακόμη εκδόσεις τής Moderna…
ED CARLSEN: The Journey Tapes [Moderna MR006, 2016]
Ο Ed Carlsen, όπως διαβάζουμε στο site του, ξεκίνησε ν’ ακούει, μικρός, Beatles και Eagles, μαθαίνοντας μουσική από την ηλικία των έξι. Ξεκίνησε με κιθάρα, αλλά στην πορεία έμαθε και πιάνο και πάνω στο πιάνο συνθέτει πια τις μουσικές και τα τραγούδια του. Στο “Journey Tapes” ο Carlsen, που παίζει πιάνο, κιθάρες, πλήκτρα, κάνοντας και προγραμματισμό, συνεργάζεται με τους Julie Krog Jensen φωνή, Mattia Melis μπάσο, Bryony James τσέλο και Sophie Ryan βιολί σε μια σειρά τραγουδιών και οργανικών πολύ συγκεκριμένων χαρακτηριστικών.
Το πιο βασικό όλων (των χαρακτηριστικών) είναι οι μινόρε μελωδίες του, που ενορχηστρώνονται, χοντρικώς, για πλήκτρα και για έγχορδα. Υπάρχει οπωσδήποτε ένα ρομαντικό κλίμα, που επιβάλλεται μέσω της λιτής αφήγησης, ενώ υπάρχουν και οι φωνές, που δημιουργούν μιαν ατμόσφαιρα τύπου… Julee Cruise. Ελάχιστες, δε, φορές και εντελώς προσωρινά ανεβαίνει το τέμπο, που παραμένει μέσο και αργό στην εξέλιξή του «επιβάλλοντας» μια παγερή ακουστική ομορφιά. Ambient, electro, piano music, minimal, romance… είναι μερικές λέξεις, που μπορούν να χαρακτηρίσουν άνετα τη μουσική του Ed Carlsen.
DAIGO HANADA: Ichiru [Moderna MR009, 2017]
Ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά για τον Daigo Hanada και βασικά τα εξής. Πως είναι ιάπωνας πιανίστας και πως για βάση του έχει το Τόκυο και το Βερολίνο. Το “Ichiru” να υποθέσουμε πως είναι η πρώτη προσωπική παρουσία του στη δισκογραφία – ένα σόλο πιάνο άλμπουμ ηχογραφημένο πολύ «ζεστά» από την Moderna Records. Μένω για λίγο στο «ζεστά», γιατί είναι, εδώ, όλα τα λεφτά. 
Δεν είμαι τεχνικός-στούντιο, αλλά... κάτι καταλαβαίνω από ηχογραφήσεις. Δεν ξέρω πώς γίνεται εννοώ, αλλά ξέρω τι λέω, όταν μιλάω για εγγραφές μ’ ένα αχνό και ομιχλώδες μεταίσθημα, που κάνει το πιάνο ν’ ακούγεται σαν να ηχογραφείται, έξω, στη φύση, σε συνθήκες ηρεμίας και γαλήνης, και όχι στους τοίχους κάποιου στούντιο. Και η ηχογράφηση είναι αυτή που επιβάλλεται στο άκουσμα τού “Ichiru”, που είναι κατά τ’ άλλα ένα σόλο πιάνο, όπως προείπαμε, πηγμένο, με την καλή έννοια, στην «κενή» ρομαντική μελωδία, που διατηρεί πλείστες όσες κλασικές αναφορές, εκπεφρασμένες μ’ έναν… νεοκλασικό τρόπο. Ωραίο άλμπουμ! 

Η Moderna Records εισάγεται στην Ελλάδα από την Recordisc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου