Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

VIBRAVOID μάντρες (ινδικές ε;) μαγειρεμένες με ψυχεδελικά μανιτάρια

Το Mushroom Mantras [Stoned Karma, 2017] είναι το πιο καινούριο άλμπουμ των Vibravoid, καθώς κυκλοφόρησε πριν καμμιά εικοσαριά μέρες – το λέω, γιατί μέσα στο ’17 οι Γερμανοί κυκλοφόρησαν ακόμη δύο LP, ενώ μπορεί να πετάξουν και κανα τέταρτο μέχρι να κλείσει ο χρόνος. Το άλμπουμ κυκλοφορεί τόσο σε βινύλιο όσο και σε CD, με το CD, όπως διαπιστώνω (γιατί αυτό έχω στη διάθεσή μου), να περιέχει και τρία bonus tracks, ηχογραφημένα πολύ παλαιά, στις πρώτες μέρες του γκρουπ, το 1992 – και είναι εκείνα που αποτελούν την πιο μεγάλη έκπληξη.
Το πρώτο και πιο πρόσφατο session (δηλαδή τα πρώτα εφτά tracks) είναι ηχογραφημένο στο Ντίσελντορφ τον Ιούνιο του 2017 και πιάνει τους Vibravoid (Christian Koch φωνή, κιθάρες, Frank Matenaar ντραμς, Dario Treese μπάσο, πλήκτρα) σε σφοδρή… λυσεργική κατάσταση.
Σύγχρονο ψυχεδελικό ροκ εννοώ πως ακούμε εδώ, με κάποιες άλλοτε πολύ εμφανείς και άλλοτε λιγότερο ινδικές αναφορές. Όλα τα κομμάτια διαθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά τού στυλ… τριπάτες φωνές (φέρνουν στη μνήμη, κατά τόπους, κάτι από Floyds), ποικίλα εφφέ (ηλεκτρονικά ή μη), φαζαριστές κιθάρες που κυριαρχούν φυσικά, καθώς και παρεμβάσεις με breaks ή «τοίχους» από όχι πάντα προσδιορισμένα όργανα ή samples (πλήκτρα, πάντως, οπωσδήποτε ακούγονται). Η ατμόσφαιρα έχει κάτι, κάτι λέω, από εκείνη των άλμπουμ των Brainticket, διοχετευμένη όμως σε εντελώς sixties αμερικάνικες καταστάσεις – και είναι λειτουργικότατη. Και τα πρώτα έξι tracks, που είναι μικρά ή μεσαία στο χρόνο, όπως και το έσχατο 20λεπτο “The orange coat” (που καταλαμβάνει τη δεύτερη πλευρά στο βινύλιο) είναι το καταστάλαγμα μιας μπάντας, που θέλει να δείχνει και να είναι «χαμένη», πείθοντας απολύτως γι’ αυτό.
Τώρα, τα bonus tracks Krautfaktor I”, “II” και “III”, γραμμένα πριν 25 χρόνια, τον Αύγουστο του 1992, είναι κάτι τελείως διαφορετικό, αφού δεν προδίδουν, ούτε κατά διάνοιαν, το σημερινό προφίλ του γκρουπ. Με διάρκειες τέσσερα, είκοσι δύο και τρία λεπτά, τα τρία “Krautfaktor” είναι καθαρές krautrock προτάσεις (και ενδιαφέρουσες συνάμα) στο πνεύμα των early Kraftwerk!
Δεν ξέρω αν θα απέβαινε δημιουργικότερο για τους Vibravoid να ακολουθούσαν, μέσα στα χρόνια, αυτόν τον πιο… κοσμικό δρόμο, από τον οποίο δεν λείπουν βεβαίως η έκσταση και το «χάσιμο». Το θέτω ως ενδεχόμενο, επειδή νεοψυχεδελικά γκρουπ πάντα θα συναντάς στο δρόμο σου, εν αντιθέσει με τα neo-kraut, που θα είναι σπανιότερα και στο ύφος των… “Krautfaktors” ακόμη πιο σπάνια. Ανέλπιστοι λοιπόν εδώ οι φίλοι Γερμανοί και ωραίοι!
Επαφή: www.stonedkarma.com
  

3 σχόλια:

  1. μπραβο!!!

    ανεβασα το The Orange Coat, ετσι, να υπαρχει...
    https://youtu.be/1r9op-aLPaM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλη έκπληξη οι ηχογραφήσεις του 1992, αφού από κανένα album τους δεν προκύπτει τέτοια προϊστορία. Υπάρχουν κοινά πατήματα πάντως, ειδικά στα live τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο! Δεν ήξερα ότι ο Lemmy τραγουδάει και τέτοιο ρεπερτόριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή