Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΛΟΥΧΤΣΗΣ αντηχήσεις

Τον Βαγγέλη Μπουλουχτσή οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε μέσω των Chapter 24 και του πολύ καλού δίσκου τους “Tin Invaders”, που είχε κυκλοφορήσει από το Δικαίωμα Διάβασης το 1988. Ο Μπουλουχτσής, που έπαιζε μπάσο, κιθάρες κι έκανε φωνητικά σ’ εκείνο το δίσκο, που εμφανιζόταν ταυτοχρόνως και με το side-project Hobbit, ηχογραφώντας στα 00s και δύο CD με τους Όμμα (στην Ankh), έχει τώρα μια κασέτα στη γύρα, στην ετικέτα του Στυλιανού Τζιρίτα A Man out of A Man. Ο τίτλος τής κασέτας είναι «Αντηχήσεις» (2017) και περιλαμβάνει ζωντανές εγγραφές του Μπουλουχτσή, που συνέβησαν μεταξύ Απριλίου 2005 και Μαρτίου 2010, στην Ήπειρο. Όπως διαβάζουμε στην κασέτα… «το σύνολο των συνθέσεων έχει εκτελεστεί από τον Βαγγέλη Μπουλουχτσή σε πραγματικούς χρόνους, με άταστο μπάσο, φωνή, σφυρίχτρες πουλιών, sleigh bells (σ.σ. βγάζουν τον ήχο της αγιαστούρας), ιδιόφωνα και με τη δημιουργία ενός πλέγματος αντηχήσεων και βρόγχων, παραγόμενων ηλεκτρονικά με delay και echo».
Οπωσδήποτε ο χαρακτηρισμός «περιβαλλοντικές» ταιριάζει γάντι στις μουσικές του Μπουλουχτσή, ασχέτως αν αυτές μπορεί να εμφανίζουν επιδράσεις ακόμη και από την ηπειρωτική ή και από την βυζαντινή μουσική παράδοση (εννοείται πως υπάρχουν επιδράσεις και από το πειραματικό ροκ, από διάφορες ιστορικές φάσεις τού improv κ.λπ.). Και τούτο γιατί, στις «Αντηχήσεις», το πλαίσιο έχει σημασία, μέσα στο οποίο αφήνονται ο ήχος και ο λόγος (κείμενα τού επίσης ηπειρώτη λογοτέχνη Γιώργου Μ. Οικονόμου κυρίως) και όχι τα όποια επιμέρους συστατικά.
Ο Μπουλουχτσής, με τα απολύτως απαραίτητα μέσα λοιπόν, κατορθώνει να οριοθετήσει ένα περιβάλλον που να «στέκεται» μόνο του από αισθητικής πλευράς, δίχως την ανάγκη ή την… υποχρέωση να καταφεύγει στην εικονοκλασία και τις όποιες άλλες ηχητικές ακρότητες, που παρουσιάζονται συχνά στα avant-ηλεκτρονικά… one man show.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου