Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Ι.Χ. (παρ’ τους να φύγουνε…)

Υπάρχει ένας λόγος, για τον οποίο γίνεται αυτή η ανάρτηση. Το «Αυτοκίνητο Ι.Χ.», είτε στην τραγουδιστική, είτε στην ορχηστρική του version περιέχει τα ωραιότερα και βαρύτερα κιθαριστικά σόλι, που άκουσα ποτέ σε κομμάτι του ’60. Βασικά αναφέρομαι και στις δύο πλευρές του 45αριού «Το αυτοκίνητο Ι.Χ. (instro)/ Το αυτοκίνητο Ι.Χ. (τραγούδι)» [Columbia SCMG 5007] από το 1966(!), το οποίον υπογράφει συνθετικώς ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής. Εντάξει, πολλοί, κάποιοι, μπορεί να διαφωνήσουν. Ωραία κιθαροσόλι υπάρχουν και σε άλλα ελληνικά sixties track – κι επειδή έχω κάνει αυτή την ερώτηση σε διαφόρους φίλους, έχω πάρει κατά καιρούς και διαφορετικές απαντήσεις. Άλλος μου λέει για το σόλο του Γιάννης Σπάθα στο “All the world is mine” (1966) των Persons, άλλος για του Αλέκου Γλύκα (αυτός πρέπει να είναι) στο “Try try try” (1966) των Stormies, άλλος για του Στέλιου Καρύδα στο «Πάντα κοντά μου» (1968) των Cinquetti (του Jackie Lomax δηλαδή)… Τέλος πάντων. Εγώ, επί του προκειμένου, προκρίνω το… βάρος της πενιάς, την ορμητικότητα και την ευφράδεια. Τέτοιος ήχος ηλεκτρικής με distortion είναι αδιανόητος για ελληνική ηχογράφηση του ’66… και δεν μου πάει το μυαλό (μου πάει δηλαδή) για το ποιος μπορεί να είναι ο παίκτης. Είναι δε εκνευριστικό το γεγονός της αναφοράς στο label του ονόματος του σαξοφωνίστα μόνον (ο σημαίνων Ρήγας Σαριτζιώτης) και όχι και του κιθαριστή. Επειδή όμως πρόκειται για κομμάτι συνθέτη και όχι γκρουπ, όπερ σημαίνει πως οι παίκτες ήταν από εκείνους των sessions, εγώ θα πω ένα όνομα (που χρησιμοποιούσε πεντάλια εκείνη την εποχή) με τον κίνδυνο να έχω πέσει έξω. Τίτος Καλλίρης και δεν το συνεχίζω.Δύο ακόμη tips. Το τραγούδι, στη β πλευρά, είναι σε στίχους του Γιώργου Παπαστεφάνου, ενώ αποδίδει κάποιος Σταύρος Αθανασιάδης. Προσωπικώς, έχω τη γνώμη, για να μην πω ότι είμαι σίγουρος –από τη φωνή που ακούω– πως ο τραγουδιστής είναι ο ίδιος ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής (έχω το χρώμα της φωνής του στο μυαλό μου από μεταγενέστερους δίσκους του). Αφήνω δε το γεγονός πως το όνομα «Σταύρος Αθανασιάδης» είναι εντελώς… μια κι έξω. (Διαψεύστε με).
Πριν μερικές μέρες ο Manwolf Louie μού μίλησε για κάποιαν εκτέλεση του «αυτοκίνητου Ι.Χ.» που υπάρχει στο YouTube, με διαφορετικούς στίχους και με ερμηνεία από τον Δάκη. Όντως. Το τραγούδι έχει τίτλο «Μαλώνουν τα παιδιά για την καρδιά σου» και βεβαίως ως φωνητικό δεν συγκρίνεται με την εκτέλεση του… Αθανασιάδη (είναι πολύ καλύτερο). Δυστυχώς ο barabakos1 που το ανέβασε δε δίνει κανένα στοιχείο (στιχουργός, εταιρεία, κωδικός), πέραν της χρονιάς (1970).
Υ.Γ. Ο Σωτήρης από την Ημαθία προσφέρει στο δισκορυχείον –τον ευχαριστώ– το label του single «Μαλλώνουν τα παιδιά για την καρδιά σου / Αντίο Μαριάννα» [Minos 5185, 1970]. Και τα δύο τραγούδια είναι σε μουσική και στίχους του Βαγγέλη Πιτσιλαδή και τα ερμηνεύει ο Δάκης (το πρώτο είναι το «Αυτοκίνητο Ι.Χ.»).

5 σχόλια:

  1. NICK270760: Καλησπερα ΦΩΝΤΑ ,φοβερο κομματι το ''ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ '' εμενα προσωπικα μου αρεσει instrumental. ακουσα ολα τα τραγουδια του ΠΙΤΣΙΛΑΔΗ που εχω, οντωσ αυτοσ πρεπει να τραγουδαει κ συμφωνω οτι μονο ο ΤΙΤΟΣ ΚΑΛΛΙΡΗΣ μπορει να παιζει τετοια κιθαρα. το τραγουδι του ΔΑΚΗ ειναι από το ’69… το ’67 , εχω κ στραβομαρα αν δεν φοραω τα γυαλια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Nick.
    Κι εμένα το 1970, που γράφει ο barabakos1, δε μου γέμιζε το μάτι, επειδή το 1970 ο Δάκης ήταν στη Minos (τραγουδώντας Πλέσσα κ.ά.). Δάκης με Πιτσιλαδή στη Minos μου φαινόταν δηλαδή κάπως στραβό. 1967 λοιπόν. Αν μπορείς να βρεις και κάποιο άλλο στοιχείο (εταιρεία κ.λπ.) καλό θα είναι.
    Ε ναι, το instrumental είναι το καλό, αλλά και το τραγούδι με το Δάκη μια χαρά είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα Φωντα.Το κομματι ειναι απο το 45αρι στην Μινος 1970 με κωδικο "5185" στην β πλευρα εχει το κομματι "στη σελιδα 18".Θα σου στειλω το 45αρι σε mail.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου Βαλάντη. Αντικρουόμενες πληροφορίες βλέπω. Δηλαδή είναι και Minos και 1970 και Πιτσιλαδής; Μάλιστα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειναι 100% Μινος και 1970.Εχω κανει ενα λαθος.Στην β πλευρα εχει το κομματι "Αντιο Μαριαννα" και οχι το "στη σελιδα 18".

    ΑπάντησηΔιαγραφή