Εξαμελές βρετανικό folk-rock συγκρότημα αποτελούμενο από τρεις άνδρες (Tony Durant κιθάρες, φωνή, Michael Day μπάσο, Michael Gregory ντραμς, κρουστά) και τρεις γυναίκες (Janet Rogers βιολί, φωνητικά, Madeleine Bland τσέλο, πιάνο, harmonium, φωνητικά, Vanessa Hall-Smith βιολί, φωνητικά), οι Fuchsia άφησαν ένα μόλις LP, ηχογραφημένο για την εταιρία Pegasus, το 1971. (Το όνομα Fuchsia προέρχεται από την ηρωίδα τού Mervyn Peake στη νουβέλα του “Titus Groan” Fuchsia Groan. Επίσης, από ’κει πήρε τ’ όνομά του το φερώνυμο συγκρότημα της Dawn από το '70, οι Titus Groan, αλλά και οι Steerpike Blues Band από το 1968, ο μοναδικός δίσκος των οποίων βγήκε κανονικά, σε 350 κόπιες, πριν μερικά χρόνια. Οι αναφορές, δε, σε χαρακτήρες του βιβλίου, σε τραγούδια ή τίτλους άλμπουμ, είναι πολύ περισσότερες).
Βάσει όσων γράφει ο Tony Durant, κύριος συνθέτης του γκρουπ, στο 4σέλιδο ένθετο της πρόσφατης επανέκδοσης του άλμπουμ στην Anazitisi Records… ήταν η εποχή, που πειραματιζόταν στη σύνθεση τραγουδιών, έξω από το κυρίως σώμα της pop, χρησιμοποιώντας έγχορδα, όχι με τη λογική των Electric Light Orchestra φερ’ ειπείν, επιχειρώντας οι ενορχηστρώσεις του να υπαγορεύονται από τα ίδια τα τραγούδια, και όχι, απλώς, να προστίθενται έγχορδα, για να παίξουν μέρη, που θα μπορούσε να τα παίξουν ηλεκτρικά όργανα. Το αποτέλεσμα φαίνεται. Και παραφαίνεται θα έλεγα, αν μιλάμε για συνθέσεις όπως η “Another nail” από την πρώτη πλευρά ή οι “Shoes and ships”, “The nothing song” και “Just anyone” από τη δεύτερη. Ο Durant, που είχε ξεκινήσει με τους Louise την περίοδο 1966-68 (είχαν για ντράμερ τον Chris Cutler!) προσπάθησε να διατηρήσει την μπάντα στο προσκήνιο επιζητώντας ένα καινούριο δισκογραφικό συμβόλαιο, ηχογραφώντας γι’ αυτό το λόγο ένα ακόμη τραγούδι (“Ragtime Brahms”), έτσι ως οδηγό. Δε συνέβη τίποτα. Οι Fuchsia θα διαλυθούν, με τον Durant να παραμένει (και) στα μουσικά πράγματα έως τις μέρες μας. Η ελληνική επανέκδοση του μοναδικού άλμπουμ των Fuchsia αφορά 300 κόπιες βινυλίου, στις οποίες εμπεριέχεται κι ένα 45άρι, στην πρώτη πλευρά του οποίου ακούγεται το folk-baroque gem “Ragtime Brahms”, ενώ στη δεύτερη το “The waves” – καινούριο πολύ καλό τραγούδι του Tony Durant, ηχογραφημένο πριν από λίγους μήνες στο Sydney.
Επαφή: www.anazitisirecords.com
Παράξενο όνομα για folk γκρουπ, για γκρουπ γενικότερα. Dr. Strangely Strange. Μπάντα από το Δουβλίνο, η οποία ηχογράφησε δύο άλμπουμ στα sixties (στο δεύτερο συμμετείχε και ο 18χρονος, το 1970, Gary Moore), ένα στα nineties, ενώ παρουσιάστηκε και μια συλλογή με παλαιά και νεότερα κομμάτια της στα 00s. Πέρυσι, η βρετανική Hux Records επανεξέδωσε το πρώτο απ’ αυτά που είχε τίτλο “Kip of the Serenes” και το οποίον είχε κυκλοφορήσει από την Island το 1969, σε παραγωγή του Joe Boyd.
Οι Dr. Strangely Strange (Ivan Pawle κιθάρες, μπάσο, βιολί, κρουστά, Tim Goulding πιάνο, πλήκτρα, recorders, Tim Booth κιθάρες, μαντολίνο, κρουστά, Caroline Greville κρουστά) είναι ένα γκρουπ της εποχής. Ίσως όχι τόσο προχωρημένο – για το είδος της μουσικής που αγαπούσαν – όσο οι Incredible String Band φερ’ ειπείν, αλλά πάντως με συγκεκριμένο προφίλ και γούστο. Τα τραγούδια (όλα δικά τους) αφηγούνται, συνήθως, ιστορίες σε πρώτο πρόσωπο, παρουσιάζοντας μιαν «προσγειωμένη» αμεσότητα (και αθωότητα). Είναι... παραξένως παράξενα, κάποια τουλάχιστον απ’ αυτά, ενώ από συνθετικής πλευράς ορισμένα εμφανίζουν μια... ψυχεδελικότητα (“On the west Cork hack”), όχι πολύ μακρινή από εκείνην του Syd Barrett των προσωπικών του άλμπουμ, που κυκλοφόρησαν την επόμενη χρονιά (η συμβολή, εδώ, του Joe Boyd μοιάζει και είναι καθοριστική). Τα μεγαλύτερα σε διάρκεια κομμάτια, το 6λεπτο “Ship of fools” (με τις ωραίες αρμονίες) και το 9λεπτο “Donnybrook fair” (με το καθαρό, traditional, υπαίθριο χρώμα), προσφέρουν μία πλήρη εικόνα του φανταστικού κόσμου των Dr. Strangely Strange, την ώρα που το bonus track “Mirror mirror” συναγωνίζεται τις καλύτερες των στιγμών του “Kip of the Serenes”. Στα συν το 32σέλιδο ένθετο με την ιστορία (και άλλα τινά) του γκρουπ.
Παρ' όλο που το εξαιρετικό LP των Fuchsia κινείται ως επί το πλείστον στο χώρο του folk progressive, περιέχει και ένα pop psych διαμάντι από τις μέρες του Durant με τους Louise, το "Me and My Kite". Λίγο έξω από το κλίμα του δίσκου, θα μπορούσε δε να είναι κομμάτι αναφοράς για το είδος, αν είχε κυκλοφορήσει το 1967.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να έρθω τώρα στους Ιρλανδούς Dr. Strangely Strange. Προσωπικά τους θεωρώ ίσως το σημαντικότερο group, από όσα ακολούθησαν το "στριφνό" ιδίωμα των Incredible String Band (θα συμφωνήσω, σε πιο "προσξειωμένους" δρόμους). Ο βασικός συνθέτης τους Ivan Pawle ήταν συνεργάτης του Robin Williamson στις αρχές μέχρι τα μέσα της 10ετιας του 70 και για μερικά χρόνια έμενε στο κοινόβιο των Incredible στο Pembrokeshire της Ουαλλίας. Έμφανίζεται δε και στo solo album "Myrrh" του τελευταίου, το οποίο ανοίγει με μια διασκευή του "Strings In The Earth and Air" από το "Kip of the Serenes" που παρουσιάζεις.
Καλησπέρα.Έξοχο group oι Dr.Strangely Strange πραγματικά.Για τη συλλογή που λες Φώντα,αξίζει την προσοχή μας λίγο παραπάνω.Έχει ωραίο άγνωστο και ανέκδοτο υλικό,περιποιημένο booklet με αρχειακές φωτο, κείμενο κ.λπ.Της Ηux ειναι κι αυτή με τον τίτλο "Halcyon Days".Σε ότι αφορά το δευτερο album "Heavy Petting" επανεκδόθηκε κι αυτό πριν κανα δυο χρόνια απο την Repertoire.Τελος,επειδή αναφέρθηκαν και οι Titus Groan να ενημερώσω(αν δεν το ξέρετε ήδη) ότι εντός των ημερών η αγγλική Esoteric επανακυκλοφορεί το album.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘοδωρής
Το “Heavy Petting” το έχω σε βινύλιο, στην έκδοση της ολλανδικής Frizbee, από το 1985. Το είχα πάρει τότε. Το ’χε φέρει ένας φίλος από την Αμερική (όχι μόνο αυτό, αλλά και διάφορα LP της Psycho, της Heyoka κ.ά.). Γερή μπάζα… Έχω να το ακούσω, βεβαίως, πολλά χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο άλμπουμ των Titus Groan (κι αυτό σε βινύλιο), το είχα πάρει από το Happening το 1989 (στην έκδοση της See For Miles). Μου άρεσε τότε. Κι αυτό έχω χρόνια να το ακούσω.
Ας το πω, έτσι επειδή πιάνουμε κουβέντα. Σπανίως, σχεδόν ποτέ, δεν αντικαθιστώ εκδόσεις. Προτιμώ, πάντα, ν’ αγοράσω κάτι που δεν το έχω ακούσει, παρά να ξαναπληρώσω κάτι που το ξέρω. Το λέω αυτό, γιατί το “Heavy Petting” είχε επανεκδοθεί πριν λίγα χρόνια σε βινύλιο (νομίζω στην Timeless, δεν είμαι σίγουρος), με το gimmix cover. Ήταν «λαχταριστό», αλλά δεν ενέδωσα.
Από πλευράς «κοπής-εγγραφής» οι εκδόσεις που προανέφερα (της Frizbee και της See For Miles) ήταν μια χαρά – απ’ όσο θυμάμαι –, απεναντίας όσες εκδόσεις της Timeless αγόρασα ήταν για τα μπάζα (εξαιρώ τα εξώφυλλα). Τι διάβολο, πειρατικά ήταν;
Γενικά ούτε εγώ πολυαντικαθιστώ,εκτός βέβαια κι αν μιλάμε για κάποια σούπερ επανέκδοση.Γενικά πάντως η Esoteric κανει καλή δουλειά με επανεκδόσεις κυρίως underground british prog.Για τους Titus Groan θα έχει και 3 bonus,αν και αν θυμάμαι καλά τα είχε και η See For Miles.Και η άχρηστη πληροφορία της ημέρας:Πριν αρκετά χρόνια(τουλάχιστον δεκαπέντε) οι σακούλες του δισκάδικου "Λωτός" στη Θεσσαλονίκη είχαν πάνω τυπωμένη τη ζωγραφιά απο το εξώφυλλο των Titus Groan.Those were the days...(που λένε και στο χωριό μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΘοδωρής
Sorry gia greekeglish alla eimai exoteriko.H Timeless den einai allh apo thn perifhmh Akarma kai epomenos oti kukloforhse einai peiraths tou kerata.
ΑπάντησηΔιαγραφήProsopika antikathisto ekdoseis mono se periptosh pou exo sthn katoxh mou peirath kai kykloforei epishmh.Bebaia h epishmh den shmainei aparaithta kai kalyterh alla auto einai allh koubenta...
N.M
Επιβεβαιώνω, ότι η Timeless είναι bootlegαρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το Titus Groan η See For Miles (επίσημη φυσικά) είχε τα ίδια bonus με την Esoteric (θα επανακυκλοφορήσει 26 Οκτ.). Η Vicky, συνιδιοκτήτρια του label, με πληροφόρησε για τις κυκλοφορίες που σχεδιάζουν για τις αρχές του 2011. Προς ενημέρωσή σας λοιπόν:
several Utopia titles
Cluster 1 and Cluster ΙΙ
Gary Brooker_Lead me to the water
Earth and Fire-To the World of the Future
Keef Hartley-Dog Soldier
Gilgamesh-Gilgamesh
Box of Frogs --s/t
Box of Frogs --Strange Land
Brainbox--s/t
several Baker Gurvitz Army titles
Jon Anderson-In the City of Angels
Aardvark-Aardvark
Illusion--s/t
Illusion--Out of the mist
Pierre Moerlens Gong-leave it Open
Pierre Moerlens Gong--Live
Graham Bond-Law is the Law
Graham Bond-The Mighty Graham Bond
Tempest-Living in Fear
Και εγώ σπανίως να "ανακυκλώσω" εκδόσεις (ίσως μόνο λόγω ήχου ή εντυπωσιακών extras) και πάντα αν υπάρχει κάποιος που να ενδιαφέρεται να πάρει την παλιά κόπια για να μη κρατάω διπλά.
--
spacefreak