Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

CALEB WHEELER CURTIS «εξοντωτικές» τζαζ συνθέσεις, ερμηνευμένες άριστα και με προφανή εφευρετικότητα

Γεννημένος το 1985 στην Ann Arbor του Michigan, ο Caleb Wheeler Curtis είναι ένας αναγνωρισμένος σαξοφωνίστας τής κάπως πιο νέας γενιάς. Αυτό δεικνύει η παρουσία του σε διάφορα σχήματα, όπως στους Walking Distance για παράδειγμα (στο δεύτερο άλμπουμ των οποίων, από το 2018, είχε συμμετάσχει και ο πιανίστας Jason Moran), και βεβαίως η πιο προσωπική δισκογραφία του, που περιλαμβάνει τα άλμπουμ “Brothers” [Imani, 2018] και “Aint No Storm” [Imani, 2021].
Μέσα στο 2022 ο Caleb Wheeler Curtis έχει κυκλοφορήσει ένα ντούο με τον πιανίστα Laurent Nicaud (υπό τον τίτλο “Substrate” στην γνωστή μας ελβετική εταιρεία Unit Records) και ακόμη το CD Heatmap [Imani Records, 2022], που θα μας απασχολήσει, τώρα, εδώ.
Στο “Heatmap” καταγράφονται δέκα συνθέσεις, όλες του Wheeler Curtis, γραμμένες στο Samurai Hotel, της Astoria, στις 20 Ιουλίου 2021.
Σ’ αυτό το session, τον Caleb Wheeler Curtis, που χειρίζεται άλτο και σοπράνο σαξόφωνα, συνοδεύουν οι Orrin Evans πιάνο, Eric Revis μπάσο και Gerald Cleaver ντραμς.
Οι τρεις συνοδοί είναι πολύ καλοί και αναγνωρισμένοι σολίστες (έχουμε γράψει πολλές φορές γι’ αυτούς στο blog), με ηχογραφήσεις σε ECM, Edition, artistShare, Pyroclastic, Intakt και αλλού, και κάπως έτσι δεν θα ήταν υπερβολή αν χαρακτηρίζαμε το σχήμα του Caleb Wheeler Curtis σαν ένα... σούπερ-γκρουπ. Μικρό έστω, αλλά, και σε κάθε περίπτωση, μεγάλης τζαζικής οξυδέρκειας.
Γιατί το λέμε αυτό; Μα γιατί οι συνθέσεις και οι αυτοσχεδιασμοί που ακούγονται εδώ, σ’ ένα κλασικού τύπου jazz quartet (σαξόφωνα, πιάνο, μπάσο, ντραμς) είναι δείγματα ταλαντούχου συνθέτη και έξοχων οργανοπαικτών, με εντελώς αφομοιωμένες επιδράσεις απ’ όλα το σώμα της μοντέρνας jazz (Ornette Coleman π.χ. «ακούς» συχνά στα φυσήματα του Wheeler Curtis), με υπέροχες εναλλαγές μπαλαντών (“Trees for the forest”) και γρήγορων, ιλιγγιωδών tracks (“Trembling”, “C(o)urse” κ.ά.), που διαθέτουν φοβερή ενέργεια και υπόγεια δύναμη, ανασύροντας «κολτρεϊνικές» μνήμες. (Το «υπόγεια», το λέμε σε σχέση με τον τρόπο που συνοδεύει το rhythm section, ο οποίος είναι καταιγιστικός, με συνεχή breaks από τα drums, και με κοντραμπάσο που ταρακουνάει, αμφότερα τοποθετημένα σ’ ένα πίσω πλάνο).
Είναι σίγουρο πως στο “Heatmap” ο απαιτητικός jazz-fan θα ανακαλύψει πολλές «εξοντωτικές» συνθέσεις, ερμηνευμένες άριστα και με προφανή εφευρετικότητα – με τον σαξοφωνίστα Wheeler Curtis και τον πιανίστα Evans να βρίσκονται συνεχώς στα χαρακώματα.
Επαφή: www.calebcurtis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου