Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΕΒΕΝΤΟΠΟΥΛΟΣ κρυμμένη ομορφιά

Ο ακουστικός κιθαρίστας Απόστολος Λεβεντόπουλος (Apostolos Leventopoulos) μας έχει απασχολήσει κι άλλες φορές στο παρελθόν. Στέλεχος ευρύτερων σχηματισμών κατά καιρούς, αλλά και με προσωπική δισκογραφία τα τελευταία χρόνια (“After the Spirit”, “Songs for Acoustic Guitar”), o Λεβεντόπουλος είναι ένας κιθαρίστας που απασχολεί και την τοπική τζαζ ομήγυρη – αν και στην πράξη η jazz είναι μόλις μία από τις αναφορές του. Αυτό φαίνεται πρωτίστως στα προσωπικά άλμπουμ του και βεβαίως στο έσχατο The Hidden Beauty[Breeze House, 2024], τα οποία συνδυάζουν πολλές και διαφορετικές επιρροές.
Η πιο βασική μέριμνα του Λεβεντόπουλου είναι να δημιουργήσει... απαλή, ακουστική μουσική. Ο όρος «απαλή μουσική» ακουγόταν και γραφόταν παλαιά, αλλά τα τελευταία πολλά χρόνια είναι σε αχρησία. Ίσως γιατί στο μυαλό ορισμένων το «απαλή μουσική» συνδυάζεται με την muzak, με τις μουσικές που είναι φτιαγμένες για εφαρμογές (μουσικές εστιατορίων, μουσικές για ασανσέρ κ.λπ.). «Απαλή μουσική» στην πράξη, όμως, σημαίνει τη μουσική που δεν έχει ανάγκη την ένταση και τα πολλά ντεσιμπέλ για να επιβληθεί, επενδύοντας ταυτοχρόνως στις ευφραδείς μελωδίες, και η ακουστική μουσική του Λεβεντόπουλου είναι τέτοια.
Είναι μουσική ηπίων τόνων δηλαδή, με επιρροές από το folk, την acoustic music, την jazz, την μπαλάντα ή και την exotica ακόμη, στην οποία κυριαρχούν τα ηχοχρώματα της ακουστικής κιθάρας, μαζί, όμως, μ’ εκείνα των κρουστών, τα οποία χειρίζεται ο Γιάννης Παπαγιαννούλης. Επιπλέον σ’ ένα κομμάτι, στο εισαγωγικό “Dance of the hearts”, ακούγεται και φλάουτο (Λεωνίδας Σαραντόπουλος), ενώ σ’ ένα άλλο υπάρχει κλασική κιθάρα (Γιώργος Λιμάκης) και σ’ ένα τρίτο φωνή (Λόλα Γιαννοπούλου).
Η ωραιότητα και ο λυρισμός είναι δύο βασικά γνωρίσματα της μουσικής του Λεβεντόπουλου, η οποία έχει τον τρόπο να σε αγγίζει και γιατί όχι να σε «ταξιδεύει», μέσα από ένα σύνολο οκτώ συνθέσεων, προσεγμένων και φινιρισμένων σε κάθε λεπτομέρειά τους.
Απλά πράγματα δηλαδή, που έχουν εντός τους τον κάματο και την εργασία, και που λειτουργούν μ’ έναν απλό και ανεπαίσθητο τρόπο.
Επαφή: https://apostolosleventopoulos.bandcamp.com/album/the-hidden-beauty

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου