Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

SOKRATIS VOTSKOS QUARTET Πάικο

Το Sokratis Votskos Quartet είναι ένα σύγχρονο ελληνικό τζαζ σχήμα, που το αποτελούν οι Sokratis Votskos σοπράνο σαξόφωνο, μπάσο κλαρίνο, βαρύτονο σαξόφωνο, πιάνο, κοντραμπάσο, φλάουτο, Leandros Pasias πιάνο, Evangellos Vrachnos κοντραμπάσο και Kostas Anastasiadis ντραμς. Μαζί μ’ αυτή την βασική ομάδα συνεργάζονται επίσης οι Theodoros Koumartzis αρχαία ελληνική λύρα, Harris P. αρμενική ντουντούκ, σύνθι, Giorgos Klountzos-Chrysidis ντραμς και ακόμη ένα απίστευτο, ένα θρυλικό όνομα, ο Νιγηριανός Oghene Kologbo (1957-2021) σε φωνή, που δεν είναι άλλος από τον κιθαρίστα του Fela Kuti (συνεργάτης του σε καμιά 50αριά άλμπουμ!).
Στο άλμπουμ αυτό, στο τζαζ άλμπουμ αυτό που αποκαλείται Pajko, fire in the forest on the mountain [Fair Weather Friends Records, 2024] επιχειρείται ένα ηχητικό ταξίδι διαμέσου των αιώνων. Μια περιπέτεια, που μπορεί να εκκινεί από την αρχαιότητα και τον «Επιτάφιο» του Σεικίλου (200 μ.Χ) και μέσα από τις μνήμες των ήχων των αρμενικών βουνών, τις afro ρυθμολογίες, τις βαλκανικές νύξεις, την jazz των σίξτις (του John Coltrane και του Wayne Shorter) να καταλήγει στο σήμερα.
Το “Pajko, fire in the forest on the mountain” (έτσι αποκαλείται το LP) διαθέτει τρία tracks στην A side και τέσσερα στην B side. Στο A1 συνδυάζεται η μελωδία από τον «Επιτάφιο» του Σείκιλου (που αποδίδεται από αρχαία λύρα) με μια τζαζ σύνθεση (με σίξτις άρωμα), για σοπράνο σαξόφωνο και πιάνο. Στο A2 έχουμε μια παράξενη, αλλά επιτυχημένη μείξη του “Footprints” του Wayne Shorter, με το “Giant steps” του John Coltrane, με την πλευρά να κλείνει με το “Moments aeternity”, εκεί όπου μπάσο κλαρίνο και ντουντούκ συνοδοιπορούν σ’ ένα επίσης ιδιαίτερο κομμάτι, που στη βασική διάστασή του είναι ένα hard bop και το οποίο κλείνει σε χαμηλούς τόνους και σε αργό τέμπο.
Στο “Pajko”, το πρώτο κομμάτι της δεύτερης πλευράς, έχουμε επίσης μία ιδιόμορφη ενοργάνωση από πιάνο, ντουντούκ και σύνθι Prophet-5, σ’ ένα κλίμα που θα το χαρακτηρίζαμε βαλκανικό, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το “Balkan rif f (for Milcho Leviev)”, αφιερωμένο, προφανώς, στον πολύ σημαντικό βούλγαρο πιανίστα της jazz Milcho Leviev (1937-2019). Δύο μπάσα όργανα, το μπάσο κλαρίνο και το κοντραμπάσο, σε μια συνομιλία, που οπωσδήποτε ξεχωρίζει. Στο “Heres to Oghene Kologboo νιγηριανός μουσικός δίνει το έναυσμα με την φωνή του, για να ξεκινήσει ένα κομμάτι που έχει μόνο πνευστά (με πολλαπλές εγγραφές) και κοντραμπάσο. Το κομμάτι δεν διαρκεί πολύ (τρία λεπτά), αλλά διαθέτει ένα trance. Το άλμπουμ θα ολοκληρωθεί με το “Spirits of Djena”, εκεί όπου ο Votskos χειρίζεται όλα τα όργανα (κοντραμπάσο, βαρύτονο, σοπράνο και τενόρο) σε μια σύνθεση με spiritual χαρακτηριστικά.
Ένας, σίγουρα, ιδιαίτερος δίσκος είναι ο “Pajko, fire in the forest on the mountain”, που μπορεί να παραξενεύει μ’ ένα πρώτο άκουσμα, αποκαλύπτοντας στην πορεία (και μετά από επαναληπτικές ακροάσεις) τις αρετές του.
Επαφή: https://fwfrecords.bandcamp.com/album/sokratis-votskos-quartet-pajko-fire-in-the-forest-on-the-mountain

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου