Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

DUO ATANASOVSKI liberté toujours

Duo Atanasovski είναι ο πατέρας Vasko Atanasovski σοπράνο, άλτο σαξόφωνο, φλάουτο και ο γιος Ariel Vei Atansovski κιθάρες τσέλο. Πατέρας και γιος υπογράφουν τώρα (ως Duo Atanasovski) το άλμπουμ Liberté Toujours [MoonJune Records, 2022], που περιέχει επτά συνθέσεις του υιού Ariel και που, όλες μαζί, διαρκούν λίγο πάνω από σαράντα λεπτά.
Στο “Liberté Toujours” οι δύο Atanasovski δεν είναι μόνοι τους – καθώς υπάρχουν και κάποιες βοήθειες σε πιάνο (Marko Churnchetz), κοντραμπάσο (Jošt Drašler) και ντραμς (Marjan Stanić).
Το άλμπουμ αυτό εν τω μεταξύ δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις μονολεκτικώς. Δεν είναι κάτι «ένα» εμφανώς. Υπάρχει σίγουρα η jazz εδώ, αλλά υπάρχουν και τα ethnic μελωδικά στοιχεία, σίγουρα το fusion (κάποιες μείξεις δηλαδή ανάμεσα στην jazz και το rock), κάποια classic στοιχεία επίσης είναι ευδιάκριτα, ενώ και ο όρος progressive δεν είναι και αυτός άμοιρος – καθώς κάποιες συνθέσεις παρουσιάζουν και τέτοια χαρακτηριστικά.
Εκείνο, που είναι φανερό ακόμη και με την πρώτη-πρώτη ακρόαση είναι το ταλέντο του 20χρονου υιού-συνθέτη Ariel Vei Atanasovski.
Ένα τόσο νέο παιδί να συνθέτει τόσο ωραία, σ’ αυτά τα «παλαιά» και απαιτητικά στυλ, δεν είναι κάτι καθημερινό ή σύνηθες (στις μέρες μας). Υπάρχει βεβαίως από πίσω ο πατέρας, ένας πολύ καλός μουσικός, με ιδιαίτερη δισκογραφία και συνεργασίες μέσα στα χρόνια (πέρυσι είχαμε γράψει, εδώ στο blog, για το άλμπουμ “Phoenix” των Vasko Atanasovski Adrabesa Quartet), υπάρχουν φυσικά οι σπουδές και τα βραβεία του γιού (που τώρα συνεχίζει στην Music Academy του Graz, στην Αυστρία), αλλά πάνω απ’ όλα είναι το ταλέντο των δύο μουσικών, και βασικά του νεότερου –γιατί ο πατέρας είναι ένας καταξιωμένος στο χώρο–, που εδώ ξεχειλίζει.
Μάλιστα, συνθέσεις σαν την “Vrane” και “Liberté toujours”, εκεί στο τέλος, δείχνουν πως ο «μικρός» δεν είναι καθόλου μα καθόλου τυχαίος, και πως το μέλλον μπροστά του είναι διάπλατα ανοιχτό.
Ωραίο άλμπουμ, απλό, ανεπιτήδευτο, ουσιαστικώς «ψαγμένο», με γόνιμες αναφορές, περατωμένο από σπουδαίους μουσικούς (τι να πεις και για τον πιανίστα Marko Churnchetz;) με παιδεία και ορίζοντες.
(Ηχογράφηση στο Maribor της Σλοβενίας, από τον Δεκέμβριο του 2021).
Επαφή: www.moonjune.com, και για booking: www.glasbarium.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου