Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

ELECTRIC LITANY “Sonder” λέγεται το νεότερο mini-LP τους

Το “Sonder” [Inner Ear, 2022] είναι το νεότερο mini-LP των Electric Litany. Το 12ιντσο βινύλιο, που γυρίζει στις 45 στροφές, περιλαμβάνει τρία tracks στην πρώτη πλευρά και δύο στην δεύτερη, με την συνολική διάρκεια να κινείται περί τα 27 λεπτά. Εντάξει, μπορείς να το πεις και LP (που ολοκληρώνεται κάπως πιο σύντομα), αλλά το ουσιαστικό δεν είναι αυτό.
Ουσιαστικότερο όλων είναι το γεγονός πως για μιαν ακόμη φορά οι Electric Litany προτείνουν ένα πλήρες και σοβαρό άκουσμα, χωρίς σκαμπανεβάσματα και με διακριτές σε κάθε σημείο τις ποιότητές τους, που φαίνεται να παραμένουν αναλλοίωτες μέσα στα χρόνια.
Τα κομμάτια στο “Sonder” είναι αργά. Μπαλάντες μπορείς να τα πεις. Ή ακόμη και ιδιότροπα... νανουρίσματα, με τις μελωδίες να αναπτύσσονται σε πρώτο πλάνο, καθώς απλώνονται «αθόρυβα», καταλαμβάνοντας τον χώρο. Και τον δικό τους τραγουδιστικό και τον δικό μας (του δωματίου μας εννοούμε). Αυτή η έκταση και επέκταση των μελωδιών των Electric Litany προς πάσα κατεύθυνση είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του “Sonder”, που έχει τον τρόπο να σε παγιδεύει στον κλίμα του. Στο bandcamp εν τω μεταξύ διαβάζεις διάφορα:
«Παίρνοντας έμπνευση από το project The Dictionary of Obscure Sorrows του γραφίστα και σκηνοθέτη John Koenig, το “Sonder” είναι μια μουσική περιγραφή κάποιων συναισθημάτων, που δεν έχουν αποκτήσει ακόμα όνομα, βασιζόμενο στην ιδέα ότι νιώθουμε πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορούμε να εκφράσουμε. Αποτελείται από πέντε κομμάτια, τα οποία πραγματεύονται πέντε συναισθήματα (...). Ένα απ’ αυτά είναι και το sonder (η στιγμιαία συνειδητοποίηση ότι κάθε τυχαίος περαστικός ζει μια ζωή τόσο ζωντανή και πολύπλοκη όσο η δική σου), που είναι και ο τίτλος του δίσκου».
Τα βασικά μέλη των Electric Litany, δηλαδή οι Αλέξανδρος Μίαρης φωνή, κιθάρες, πιάνο, modular σύνθια, βιμπράφωνο, Richard Simic ντραμς, κρουστά και Θοδωρής Ζιάρκας κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο (μαζί με την guest Louisa Jones φωνή, σ’ ένα track) είναι οι πρώτοι υπεύθυνοι για το συνολικό άκουσμα – μαζί βεβαίως με το τεχνικό team και κυρίως τον Γιώργο Μπότη, που για μιαν ακόμη φορά οριοθετεί με την δική του μείξη και το mastering έναν... μουσικο-ποιητικό κόσμο, ονειρικό και με έντονα συναισθηματικά φορτία, που έχει τον τρόπο να υποβάλλει.
Κορυφαίο το “Avenoir”, στην μέση ακριβώς του δίσκου, με όλα τα υπόλοιπα tracks να στέκονται «σωστά» δίπλα του.
Επαφή: www.inner-ear.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου