Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

η RAQUEL WELCH είχε γυρίσει ταινία στην Κύπρο, το 1970, με μουσική του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠOΥΛΟΥ - λεγόταν “The Beloved” και είχε αποτελέσει μεγάλης σημασίας γεγονός, για την μεγαλόνησο

Η αμερικανίδα ηθοποιός Raquel Welch, που πέθανε στις 15 Φεβρουαρίου στα 82 χρόνια της, είχε εμφανισθεί 73 φορές στις οθόνες –όπως πληροφορούμαστε από την IMDb–, σε κινηματογραφικές ταινίες, σίριαλ και τηλεταινίες ανάμεσα στα χρόνια 1964-2017.
Απ’ αυτές όλες τις εμφανίσεις της μία έχει μεγάλο ελληνικό / ελληνοκυπριακό ενδιαφέρον, αφού είχε γυριστεί σ’ ένα αμιγές ελληνοκυπριακό χωριό της Κυρήνειας, το Κάρμι, που μετά την τουρκική εισβολή του 1974 θα περνούσε στα κατεχόμενα.
Η ταινία λεγόταν “The Beloved” (1971) και ήταν σκηνοθετημένη από τον George P. Cosmatos (Yorgo Pan Cosmatos διαβάζουμε στο ζενερίκ), τον έλληνα σκηνοθέτη των ταινιών “The Cassandra Crossing” (1976), “Escape to Athena” (1979) και “Rambo: First Blood part II” (1985), που είχε γεννηθεί στην Ιταλία (από έλληνες γονείς), μεγαλώνοντας στην Αίγυπτο και την Κύπρο, ενώ παραγωγοί της ήταν κύπριοι επιχειρηματίες (Filmex), η εταιρεία Curtwel Productions (της Raquel Welch και του συζύγου της Patrick Curtis) και η Pageant Entertainment (του πρωταγωνιστή Richard Johnson).
Ήταν η πρώτη ταινία του Cosmatos, o οποίος θα είχε στην διάθεσή του πέρα από την Raquel Welch, τον Richard Johnson (ως Κρέοντας είχε εμφανισθεί σε μιαν άλλη «ελληνική» ταινία, που είχε προηγηθεί, την “Oedipus the King” του Philip Saville, με την μουσική του Γιάννη Χρήστου, για την οποία έχουμε γράψει παλαιότερα εδώ στο LiFO.gr), τον Jack Hawkins, τον Frank Wolff, την Flora Robson και ακόμη πολλούς ελληνοκύπριους ηθοποιούς (με πιο γνωστόν ανάμεσά τους τον Ντίνο Λύρα).
Το ελληνικό ενδιαφέρον ξεκινάει από την Κυριακή 9 Αυγούστου 1970, όταν οι δύο πρωταγωνιστές, η Raquel Welch και ο Richard Johnson, θα προσγειώνονταν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, στο οποίο θα παρέμεναν για λίγο, πριν την αναχώρησή τους για την Λευκωσία.
Την άφιξη των δύο καλλιτεχνών την είχαν μυριστεί, βεβαίως, οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι θα τους περίμεναν στο αεροδρόμιο για τα σχετικά. Έχει ενδιαφέρον το ρεπορτάζ του Πάνου Σόμπολου, από την «Μακεδονία» της 11ης Αυγούστου 1970:
«Η Ράκελ Γουέλτς, σεξοβόμβα του διεθνούς κινηματογράφου, και ο επίσης διάσημος ηθοποιός Ρίτσαρντ Τζόνσον, έφθασαν το μεσημέρι της Κυριακής στην Αθήνα, προερχόμενοι εκ Ρώμης. Παρέμειναν μόνον μισήν ώρα στην αίθουσα “τράνζιτ” του αεροδρομίου του Ελληνικού, περιμένοντας το αεροπλάνο προκειμένου να αναχωρήσουν για την Λευκωσία. Κατά την ημίωρη αυτή παραμονή τους οι δύο διεθνούς φήμης ηθοποιοί απάντησαν σε διαφόρους ερωτήσεις των ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, που τους ανέμεναν εκεί».
Η Raquel Welch είχε πει, ανάμεσα σε άλλα, πως ερχόταν για πρώτη φορά στην Αθήνα, πως δεν την ενοχλούσαν οι γυμνικές εμφανίσεις της στο σινεμά, γιατί ήταν μέρος της δουλειάς της, πως όμνυε στον έρωτα, θεωρώντας «απάνθρωπο» τον πόλεμο στο Βιετνάμ, ζητώντας, επιπλέον, να σταματήσει.
Επίσης είχε μιλήσει για την ταινία “The Beloved”, την οποίαν αποκαλούσε «μοντέρνα ελληνική τραγωδία» (δεν είχε άδικο), όπως και για τις αμοιβές της στον κινηματογράφο (ακούγονταν υψηλά ποσά τότε), τις οποίες θεωρούσε κανονικές και πάντως πολύ μικρότερες από εκείνες των μάνατζερ και των συγγραφέων (όπως σημείωνε χαρακτηριστικά).
Σ’ εκείνη την μικρή πρες κόνφερανς στο Ελληνικό είχε μιλήσει και ο Richard Johnson, ο οποίος θα θυμόταν το προηγούμενο (1968) πέρασμά του από την Ελλάδα (Γιάννενα, Δωδώνη), για τα γυρίσματα του “Oedipus the King”, λέγοντας επίσης πως ήταν εκείνος, που είχε διαλέξει για συμπρωταγωνίστριά του την Raquel Welch στην ταινία “The Beloved”.
Raquel Welch και Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, στην Κύπρο, τον Αύγουστο του 1970
Στην Κύπρο
Η Κύπρος εκείνο το καλοκαίρι, το καλοκαίρι του 1970, βρισκόταν σε μία τεταμένη, πολιτικά, κατάσταση. Είχαν προηγηθεί απίστευτα γεγονότα, που οπωσδήποτε δυναμίτιζαν την ηρεμία στο νησί – που προσπαθούσε να βρει ένα βηματισμό, λίγα χρόνια πριν την τραγωδία της τουρκικής εισβολής.
Στις 8 Μαρτίου 1970 ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος γλιτώνει την τελευταία στιγμή τη ζωή του, σε μιαν ακόμη απόπειρα εξόντωσής του, ενώ μια βδομάδα αργότερα δολοφονείται ένα από τα πιο σκοτεινά και αμφιλεγόμενα πρόσωπα της κυπριακής πολιτικής ιστορίας, ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης (πρώην υπουργός Εσωτερικών και Άμυνας της Κύπρου).
Το θέμα της μεγαλονήσου καίει τον κόσμο και τις ηγεσίες σε Αθήνα και Λευκωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κυπριανού να καταφθάνει στην Αθήνα για συνομιλίες (με παράγοντες της δικτατορίας), τον Ιούνιο, ενώ τον Ιούλιο διεξάγονται εκλογές στη μεγαλόνησο, με την σχετική πλειοψηφία να καταλαμβάνει το Ενιαίον Κόμμα του Γλαύκου Κληρίδη.
Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό το να γυριζόταν μία διεθνής παραγωγή, με διάσημους αστέρες στο νησί, ήταν οπωσδήποτε ένα ευχάριστο ιντερμέτζο, σ’ αυτό το περιβάλλον των απίστευτων γεγονότων, που θα εξελίσσονταν στην Κύπρο, μέχρι και τον Αύγουστο του ’74.
Ο Μακάριος το είχε αντιληφθεί αυτό –την ανάγκη του κόσμου, να ξεφύγει από τούτον τον εσωτερικό και εξωτερικό κλοιό– παρέχοντας όλες τις διευκολύνσεις στα κινηματογραφικά συνεργεία, ώστε να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους. Και άρα μόνον τυχαίες δεν ήταν οι φωτογραφήσεις του με την Raquel Welch και τον Richard Johnson στις 12 Αυγούστου 1970, στο Προεδρικό Μέγαρο, που έδιναν το σήμα στα μίντια ότι το γύρισμα του “The Beloved” ήταν κάτι σαν... εθνική υπόθεση.
Παρά ταύτα τα πικρόχολα σχόλια δεν ήταν λίγα – γιατί πάντα θα υπάρχουν αυτοί, που θα επιζητούν το κάτι παραπάνω ή θα είναι απλώς αρνητικά διακείμενοι με όλους και με όλα.
Έτσι, ορισμένοι θα την «έπεφταν», κατά την καθομιλουμένη, στην Raquel Welch, η οποία θα εμφανιζόταν στην συνάντησή της με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, τελείως απροετοίμαστη και ανενημέρωτη για την ιστορία και την μυθολογία της νήσου, αδυνατώντας να «πιάσει» τις αναφορές του Μακάριου στην αναδυομένη, στις ακτές της Πάφου, Αφροδίτη (βλ. σχετικώς στα «Επίκαιρα» της 21-28 Αυγούστου 1970). Ψιλά γράμματα...
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/cinema/i-rakel-goyels-eihe-gyrisei-tainia-stin-kypro-1970-me-moysiki-toy-gianni-markopoyloy

1 σχόλιο:

  1. Από το fb...

    Stathis Gotsis
    Κόλαζε ιεραπόστολο! Τουλάχιστον Αρχιεπίσκοπο (ο Μακάριος ήταν γνωστός θαυμαστής του ωραίου φύλου)!

    Irene Evripidou
    Σπουδαίες φωτογραφίες και το Καρμι από τα ωραιότερα χωριά της επαρχίας Κερύνειας ξακουστό.

    θωμας σταμκος
    Απο τα ωραιότερα κείμενα σου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή