Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

JAZZ + ΠΡΑΞΕΙΣ στην Πάτρα 27-29/6

Το Φεστιβάλ Jazz + Πράξεις στην Πάτρα συμπληρώνει εφέτος μια δεκαετία. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό και αθόρυβο γεγονός, από τις εκδηλώσεις του οποίου έχουν περάσει μέγιστα ονόματα τής σύγχρονης και παλαιότερης jazz (Renaud Garcia Fons, Tomasz Stanko, Louis Sclavis, Aldo Romano, Nik Bartsch Ronin, Lars Danielsson, Chico Freeman, Barbara Dennerlein, Nicky Skopelitis, Sheila Jordan, Günter Sommer, Μilcho Leviev, Rick Margitza, Fritz Pauer, Trilok Gurtu, Furio Di Castri, Alexi Tuomarila, Olivier Gatto, Milo Kurtis κ.ά.) και βεβαίως ουκ ολίγα επίλεκτα στελέχη της ελληνικής σκηνής (Βασίλης Τσαμπρόπουλος, Γιώργος Τρανταλίδης, Σάκης Παπαδημητρίου, Γεωργία Συλλαίου, Γιώργος Κοντραφούρης, David Lynch, Κώστας Θεοδώρου, Τάκης Φαραζής, Σαβίνα Γιαννάτου, Σοφία Νοητή,  Φλώρος  Φλωρίδης, Λάκης Τζήμκας, Ανδρέας Γεωργίου, Γιώργος Μεταξάς, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Παντελής Στόικος κ.ά.). Έχοντας λοιπόν τη συγκεκριμένη παρακαταθήκη οι άνθρωποι του φεστιβάλ –ο Γιάννης Μουγγολιάς (φίλος παλαιόθεν και συντάκτης στο Jazz & Τζαζ) και οι συνεργάτες του από το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων– ετοίμασαν μια τριήμερη γιορτή, που κι εφέτος έχει πράγματα να δώσει. Με εισιτήριο λαϊκό (22 ευρώ και για τις τρεις ημέρες, ή 10 ευρώ για κάποιον που θέλει να παρακολουθήσει μία ημέρα) και με πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στην ιστορία του θεσμού, το Jazz + Πράξεις προτείνει εφέτος τους GroovinHigh και το τρίο του Νικόλα Αναδολή την 27/6, τον Σταύρο Λάντσια με τα Κρόταλα την 28/6 και τους Michel Portal και Vincent Peirani την 29/6. Μερικά στοιχεία για τους καλλιτέχνες, έτσι όπως καταγράφηκαν στο τρέχον τεύχος του Jazz & Τζαζ από τον Γιάννη Μουγγολιά…
Αρχή λοιπόν σήμερα, 27/6, με τους Groovin’ High, ένα συγκρότημα από την Πάτρα, η βασική επιρροή του οποίου είναι η gypsy jazz, μια μουσική επίκαιρη και ενδιαφέρουσα με φανατικό κοινό στην Ευρώπη, αλλά και ανερχόμενο είδος τελευταία στη χώρα μας. Το ρεπερτόριο των GroovinHigh είναι ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινά από τα jazz clubs του Μεσοπολέμου και καταλήγει στο σήμερα. Στο ρεπερτόριό τους υπάρχουν βασικά διασκευές κυρίως jazz standards, με αναφορές και σε άλλα σύγχρονα μουσικά ρεύματα σε ύφος πάντα gypsy jazz. Οι Groovin’ Ηigh αποτελούνται από τους: Δήμητρα Θεοφανίδη φωνή, Διονύσιο Μουζάκη σαξόφωνα, Γιώργο Παπαβασιλείου και Κωνσταντίνο Γκολφινόπουλο manouche guitars και Γιώργο Κατσίκα κοντραμπάσο. Την ίδια βραδιά τη σκυτάλη θα πάρει  το τρίο του 22χρονου πιανίστα Νικόλα Αναδολή, αποτελούμενο από τον ίδιο και τους Δημήτρη Γουμπερίτση κοντραμπάσο και Σωτήρη Αναδολή ντραμς, δυο μουσικούς που τους γνωρίζουμε ως ιδρυτικά μέλη των A Priori. Η περίπτωση του Νικόλα Αναδολή είναι πραγματικά μοναδική και μας κάνει περήφανους με τη θυελλώδη πορεία του στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Αμερική, στην καρδιά της τζαζ. Βραβευμένος με το Grand Prix de la Ville de Paris στο μεγάλο Διεθνή Διαγωνισμό piano-jazz Martial Solal τον Οκτώβριο του 2010, ο Αναδολής έχει κερδίσει την «προεδρική» υποτροφία για τζαζ πιάνο στο Βerklee College of Music στη Βοστώνη (2008), όπου και σπουδάζει από τότε. Έχει εμφανιστεί σόλο ή με γκρουπ σε σημαντικούς χώρους του εξωτερικού κι είναι από τους ελάχιστους Έλληνες που έπαιξε στο Blue Note, στη Νέα Υόρκη. Με το αμερικανικό τρίο του έχει ηχογραφήσει στην δισκογραφική εταιρεία Jazz Revelation Records. Έχει συνθέσει κομμάτια για σόλο πιάνο, ντουέτα για πιάνο και σαξόφωνο, για πιάνο τρίο και σύνολα πνευστών και εγχόρδων, ενώ πρόσφατα συνέθεσε για big band.
Την Παρασκευή 28 Ιουνίου στη σκηνή θα ανέβει ο διακεκριμένος συνθέτης και πολυοργανίστας (πιάνο, κρουστά) Σταύρος Λάντσιας, που πλαισιωμένος από το συγκρότημά του (Δημήτρης Χουντής σοπράνο σαξόφωνο, Alfredo Shtuni βιολί , Αλέξανδρος Μποτίνης τσέλο και Μιχάλης Καλκάνης κοντραμπάσο) θα συμπράξει με τα Κρόταλα (Πέτρο Κούρτη, Ανδρέα Παπά και Γιάννη Παπαγιαννούλη) συνομιλώντας με την πληθωρική ρυθμική έκφραση των κρουστών απογειώνοντας τις αισθήσεις. Εξέχουσα μορφή της σύγχρονης τζαζ (ως μέλος των Human Touch και με σπουδαία προσωπική συναυλιακή και δισκογραφική παραγωγή), αλλά και με ηχηρές συνεργασίες (Διονύσης Σαββόπουλος, Ελένη Καραΐνδρου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Έλλη Πασπαλά, Ορφέας Περίδης, Κώστας Τουρνάς κ.ά.), ο Σταύρος Λάντσιας αποτελεί «καλλιτεχνικό μέγεθος». Τα Κρόταλα, τρεις κρουστοί με πάθος, ένταση και ιδιαίτερο χρώμα, με επιρροές από την Ανατολή, τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Δύση και μ’ ένα αστείρευτο λεξιλόγιο νέων εκφραστικών δυνατοτήτων πάνω στις παραδοσιακές φόρμες δημιουργούν ένα νέο μουσικό ιδίωμα μέσα από τις ιδιαιτερότητες του κάθε κρουστού, μετατρέποντας την ίδια στιγμή σε κρουστά τα πιο απίθανα αντικείμενα. Τα συγκρότημα επιλέχτηκε να ηχογραφήσει με την Loreena McKennitt, στο Ancient Muse, ενώ απέσπασαν εγκωμιαστικά σχόλια από το διεθνή Τύπο (The Guardian κ.λπ.).
Η αυλαία του τριήμερου «Jazz + Πράξεις» θα πέσει το Σάββατο 29 Ιουνίου με την έλευση ενός κορυφαίου διεθνούς ντουέτου. Ένας θεμελιωτής της σύγχρονης ευρωπαϊκής τζαζ, ο γάλλος συνθέτης και βιρτουόζος μουσικός Michel Portal (σαξόφωνα, κλαρινέτο, μπαντονεόν) θα συναντήσει ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της σύγχρονης σκηνής που βρίσκεται στην αιχμή της δημιουργικής του πορείας, τον ακορντεονίστα Vincent Peirani.  Ό,τι και να πει κανείς για τον Michel Portal είναι λίγο και ο ασφαλής οδηγός στην τέχνη του είναι μια γενναία βουτιά στην τεράστια δισκογραφία του και στα αναρίθμητα πρότζεκτ και συνεργασίες του με κάθε ανήσυχη συνιστώσα του τζαζ στερεώματος. Η ευρύτητα της στυλιστικής πολυμορφίας του δεν περιχαρακώνεται, αλλά, απεναντίας, απλώνεται στην τζαζ, την κλασική, τη σύγχρονη αβαντ-γκάρντ, το σάουντρακ, τη γαλλική ποπ. Ένας ζωντανός θρύλος λοιπόν στην Πάτρα, που θα έχει στο πλευρό του τον Vincent Peirani σ’ ένα μουσικό διάλογο υψηλής ενέργειας, φωτίζοντας μοναδικές πτυχές της τζαζ και της world music, εμπλουτισμένες με έντονη μεσογειακή διάσταση και τάνγκο νύξεις. Ο Peirani με εξαιρετικούς δίσκους στο ενεργητικό του –και με πιο πρόσφατο το υπέροχο “Thrill Box” στην ACT Music + Vision με τους Michael Wollny πιάνο, Michel Benita κοντραμπάσο και guests τον Michel Portal και τον σαξοφωνίστα Emile Parisien–, θα είναι ο ιδανικός μουσικός συνοδοιπόρος στην πολλά υποσχόμενη αυτή συναυλία, που θα κλείσει την ωραία τζαζ γιορτή, στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου της Πάτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου