Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

UNDER THE SUN αθηναϊκό doom stoner

Κλασική περίπτωση σύγχρονου σκληρού, doom stoner συγκροτήματος, οι Αθηναίοι Under the Sun έχουν τώρα ένα LP, που αποκαλείται “The Bell of Doom” [Sound Effect Records, 2024].
Πέντε είναι οι Under the Sun, δηλαδή δύο κιθαρίστες, μπασίστας, ντράμερ και τραγουδιστής – αν και τα ονόματά τους δεν είναι διαθέσιμα ούτε στον δίσκο τους, ούτε στο bandcamp τους. Τούτο σημαίνει πως η μπάντα λειτουργεί «σαν ένα» και πως το “The Bell of Doom” είναι μια ομαδική δουλειά, με όλα τα μέλη να συμμετέχουν εξίσου στα κομμάτια.
Οπωσδήποτε οι Sabbath-ικές επιδράσεις είναι φανερές εδώ –θα μπορούσες να ισχυριστείς πως αυτό συμβαίνει πέρα από το όνομα ακόμη και στο εξώφυλλο–, τόσο στο ρυθμικό τμήμα, που «βομβαρδίζει», όσο και στο lead με τις κιθάρες να κάνουν πολύ καλή δουλειά και προς τη σολιστική, μα και προς την ρυθμική κατεύθυνση, με τα riffs να είναι διαρκή και βαρύγδουπα και σίγουρα... δυσοίωνα, και με τη φωνή να προσδίδει στα τραγούδια μία «σωστή» έξοδο.
Συνήθως τα κομμάτια των Under the Sun έχουν ανεβασμένα tempi, αλλά υπάρχουν και πιο αργά περάσματα σε αρκετά απ’ αυτά, που προσδίδουν ακόμη πιο πολλά τελετουργικά χαρακτηριστικά στις συνθέσεις, με τα τελευταία δύο λεπτά, στο έσχατο “Know my name”, να αγγίζουν ακόμη και πειραματικές διαστάσεις.
Πολύ καλή η εισαγωγή με το σπιντάτο “Smoking angels”, που διαρκεί σχεδόν πέντε λεπτά, κυλώντας με ανελέητες πενιές... και ναι, εδώ δεν υπάρχει stoner, αλλά αγνό heavy rock.
Ως heavy rock ακούω και το “Cry out”, που επίσης κάνει εντύπωση για τη φωνητική συνοδεία και τα ογκώδη riffs, με το “The bell of doom” να ξεκινά με καμπάνες, πριν «χαθεί» σ’ ένα ηχητικό συνονθύλευμα από doom μέταλλο και σύγχρονο hard rock.
Σε γενικές γραμμές το “The Bell of Doom” των Under the Sun είναι ένα αρκετά καλοφτιαγμένο, από πάσης απόψεως, άλμπουμ, που μπορεί άνετα να πλασαριστεί μεταξύ των καλυτέρων του τελευταίου καιρού. Στο είδος του και στην Ελλάδα κατ’ αρχάς – μα και πιο πέρα ακόμη, στην πορεία...
Επαφή: www.soundeffect-records.gr

1 σχόλιο:

  1. Nikos Athanassakis
    Και μόνο ο τίτλος του συγκροτήματος είναι ένας φόρος τιμής στους Sabbath!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή