Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

CARLOS CORONADO flamenco mediterráneo

Ο Carlos Coronado είναι ένας καταλανός συνθέτης και κιθαρίστας, γεννημένος το 1998. Είναι δηλαδή, σήμερα, 26 ετών.
Ως έφηβος ο Coronado ξεκίνησε να παίζει με ροκ και τζαζ συγκροτήματα, αλλά στην πορεία δοκίμασε και τα ντούο κιθάρα-φωνή, πριν προσανατολιστεί σε μουσικές καταστάσεις, που περιστρέφονταν γύρω από το flamenco. Ως φλαμενκίστας, εξάλλου, μας παρουσιάζεται σ’ αυτό το CD, που αποκαλείται Flamenco Mediterráneo” [Segell Microscopi, 2024] και που τον βρίσκει να συνεργάζεται με την Montserrat Martos βιολί και τους Marc López και Pere Martínez παλαμάκια.
Το flamenco του Coronado δεν είναι... πούρο, καθαρό δηλαδή, ή να το πούμε παραδοσιακό. Είναι εκμοντερνισμένο, έχοντας επιρροές και από άλλες μουσικές της Μεσογείου ή ακόμη και από την jazz, την λατινοαμερικάνικη μουσική (Κούβα) ή ακόμη και τους ρομαντικούς συνθέτες του τέλους του προπερασμένου αιώνα που συνέθεταν για κιθάρα (τον Francisco Tárrega για παράδειγμα).
Πολλές συνθέσεις του Coronado έχουν αυτά τα πιο κλασικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα η “Tema de amor”, ενώ άλλες κινούνται ακριβώς πάνω στην παράδοση του flamenco, όπως η alegrías “Oda a la primavera” ή η granaína “Nocturno tercero”.
Εντυπωσιακός σαν κιθαριστής είναι ο Coronado και σε άλλα πιο σύνθετα κομμάτια, όπως το “Soleà”, ενώ δεν γίνεται να μην τον απολαύσεις στην rondeña “Font Martina”.
Γενικώς, ένα ωραίο και γιατί όχι απολαυστικό άλμπουμ σύγχρονης ισπανικής μουσικής για κιθάρα (βασικά), από έναν νέο μουσικό με ανοιχτό μέλλον μπροστά του.
Επαφή: www.microscopi.cat

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου