Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

ΠΑΥΛΟΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ η πολύ καλή «Αστάρτη»

Έχει την ιστορία του στο ελληνικό τραγούδι, την τελευταία 15ετία χοντρικά, ο Παύλος Συνοδινός, δεν υπάρχει αμφιβολία, με το καινούριο άλμπουμ του, την «Αστάρτη / Status update 2023» [Εκδόσεις ΚΨΜ] να δημιουργεί, εκ νέου, θετικά vibes.
Λέμε για ένα CD οκτώ κομματιών, από 2λεπτα έως σχεδόν 8λεπτα, που είναι γραμμένο στο στούντιο Α της SAE Athens, το διήμερο 21-22 Ιανουαρίου 2023 από τους Παύλο Συνοδινό κιθάρα, φωνή, Άκη Παπαβασιλείου μπάσο και Alex Randan ντραμς, κρουστά.
Άρα έχουμε να κάνουμε με ένα ροκ άλμπουμ, που ξεκινά μάλιστα με μία διασκευή, στο «Ραμόν» του Θ. Παπακωνσταντίνου... δείχνοντας κατεύθυνση; Όχι, δεν θα το λέγαμε... Και μάλλον καλύτερα, γιατί το ροκ του Συνοδινού είναι πιο νεανικό, πιο ευθύ και με καλύτερες προσφύσεις στην τρέχουσα ηχητική πραγματικότητα.
Το πολύ θετικό αυτού του άλμπουμ, πέρα από το καλό ή και πολύ καλό υλικό του, είναι η ηχογράφησή του – που είναι πολύ ζωντανή, και ουσιαστική, αφού με τρία μόλις όργανα επιτυγχάνεται ένας ήχος «γεμάτος» και πληθωρικός, καθαρός και δυνατός, δίχως «κόλπα» και «παραγεμίσματα».
Φυσικά, το πρωτεύον, εδώ, είναι τα καλά τραγούδια, γιατί χωρίς καλά τραγούδια δεν μπορείς να πας παρακάτω. Ο Συνοδινός, λοιπόν, γράφει και καλούς στίχους (στίχους γράφει και κάποιος Ν. Νούκουτος), συνθέτει και ωραία, ενώ τραγουδά και παίζει κιθάρα επίσης με επάρκεια και άνεση. Άρα λοιπόν ο άνθρωπος αυτός είναι σε όλα ικανός, με αποτέλεσμα το έργο που παράγει να έχει, σε κάθε επίπεδο, μια άλφα ποιότητα.
Μου αρέσει περαιτέρω ο τρόπος που χειρίζεται ο Συνοδινός τη μεγάλη φόρμα, σε κομμάτια σαν το «Αστάρτη», ενώ δημιουργικές είναι και οι χιπ-χοπ αναφορές στη «Νέα Σμύρνη», ωραίο το «σιδηροπουλικό» φάνκι «Ποτ πουρί», με τις oriental αναφορές του και πολύ καλό το έσχατο “Desertnsalt”, που επίσης οριενταλίζει, διαθέτοντας έξοχες κιθάρες, spoken word στα αγγλικά και καταιγιστικό τελείωμα, με θανατηφόρα riffs, πάντα ωραία κιθαριστική φρασεολογία και καμπανωτό ρυθμικό τμήμα. Απλά και ωραία πράγματα!
Επαφή: https://www.facebook.com/pavlossynodinosofficial?locale=el_GR

2 σχόλια:

  1. Antonis Kleidouchakis
    Ήταν ωραία η συνεργασία μου με τον Pavlos Synodinos στα εικαστικά του Lp και cd.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω ακούσει το CD πάνω από μια φορά και συμφωνώ απόλυτα με τα όσα γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή