Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

JAZZ & TZAZ 243

Στο νέο Jazz & Τζαζ που κυκλοφορεί ο Γιάννης Μουγγολιάς γράφει για το φεστιβάλ Jazz + Πράξεις στην Πάτρα (27-29/6) –θα εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, και ο γάλλος σαξοφωνίστας Michel Portal–, όπως και για την σαξοφωνίστα Virginia Mayhew εστιάζοντας στο tribute άλμπουμ της στην ιστορική πιανίστα Mary Lou Williams, ο Δημήτρης Κατσουρίνης επικεντρώνεται στον σπουδαίο Boz Scaggs με αφορμή το άλμπουμ επανεμφάνισής του “Memphis”, ενώ ο Νάσος Καββαθάς μεγεθύνει στους πάντα διαχρονικούς Jethro Tull με αφορμή τα 40 χρόνια από το “A Passion Play”, το οποίο «ριμαστεράρει» ο Steven Wilson των Porcupine Tree.
Οι Atlantics ήταν (είναι) ένα αυστραλιανό surf συγκρότημα που σχηματίστηκε το 1961, κατορθώνοντας να περάσει το όνομά του μεταξύ των κορυφαίων του είδους. Το συγκρότημα, με τη σημερινή του σύνθεση και με τον ελληνικής καταγωγής κιθαρίστα Jim Skiathitis πάντα στην line-up του, επισκέπτετται την Αθήνα την 11η Ιουλίου. Με αφορμή το γεγονός ένα ελληνικό surf γκρουπ, οι Dirty Fuse, συνομιλεί με τον Σκιαθίτη για τα 52(!) χρόνια πορείας του γκρουπ. Αμερικανός σαξοφωνίστας με ιδιαίτερο ήχο και απόψεις, ο Rich Halley από το Oregon, μιλά για το έργο του στον Βαγγέλη Αραγιάννη. Ακόμη, ο Θανάσης Μήνας γράφει για τον σημαντικό, αλλά κομματάκι παραγνωρισμένο σαξοφωνίστα Don Byas, ο Άρις Γεωργίου ασχολείται με την βαθιά λειτουργικότητα του αυτοσχεδιασμού στην jazz, ενώ, τέλος, για να ολοκληρώσουμε από πλευράς θεμάτων, o Γιώργος Χαρωνίτης εστιάζει στο γνωστό φεστιβάλ Jazz on the Hill στη Σάνη της Χαλκιδικής (12-14/7), με την εκεί παρουσία της China Moses (στο εξώφυλλο), της Cassandra Wilson και της Madeleine Peyroux.
Πέραν αυτών υπάρχει, φυσικά, όλη η σταθερή ύλη του περιοδικού. Jazz Eye με κείμενα για τους Tomasz Stanko, Γιώργο Κρομμύδα, Λάμπρο Λεονταρίδη, The Next Step Quintet και Melentini, Live, Τζαζ & Λογοτεχνία, Δισκοκριτικές, Auditorium, Δισκορυχείον, Πράξεις Λόγιας Μουσικής, All that Art
Στο CD Modern Voices ακούμε τραγούδια με τις Sheila Jordan και Jeanne Lee από το 1962 (την εποχή δηλαδή που ο όρος μοντέρνο είχε νόημα). Ερμηνεύτριες ολκής με απολύτως προσωπική γλώσσα, συνοδεύονται εδώ από σημαντικά ονόματα (Ran Blake πιάνο, Steve Swallow, George Duvivier μπάσο κ.ά.).

3 σχόλια:

  1. Ένα αφιέρωμα στην φοβερή και τρομερή Cassandra Wilson στο περιοδικό δεν θα με χαλούσε πάντως. Δεν παίρνω και όρκο βέβαια ότι δεν έχει γίνει παλιότερα γιατί δεν το παρακολουθώ από τις αρχές του το περιοδικό, αλλά θα ήταν πολύ καλή επιλογή κατά την ταπεινή μου άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Cassandra Wilson έχει γίνει δύο φορές εξώφυλλο στο Jazz & Τζαζ. Στο τεύχος 75 (6/1999) και στο τεύχος 159 (6/2006). Στα συγκεκριμένα τεύχη συμμετέχει και στα συνοδευτικά CD. Σε άλλα τεύχη –τα οποία τώρα δεν τα θυμάμαι–, έχουν γραφεί και τα ανάλογα άρθρα.

    Αν ενδιαφέρεστε για τα συγκεκριμένα τεύχη επικοινωνείτε με το Jazz & Τζαζ από Δευτέρα, ώρες γραφείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α, πολύ ωραία, ευχαριστώ για την ενημέρωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή