Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ευρωπείς και Φαρισαίοι…

Αυτή η εμμονή της… ιεράς συμμαχίας για τις υπογραφές του ενός και του άλλου, προκειμένου να πέσουν τα φράγκα (ίνα μπορούμε να πληρώνουμε τόκους και τοκοχρεολύσια δηλαδή), είναι αστεία (τουλάχιστον). Πώς είναι δυνατόν να δεσμεύονται κάποιοι, για πράξεις του αμέσου ή του λιγότερο αμέσου μέλλοντος, όταν μεσολαβούν εκλογές; Δηλαδή, αν μετά τις επόμενες εκλογές δημιουργηθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας από τις λεγόμενες αντι-μνημονιακές δυνάμεις – λάβετέ το ως υπόθεση εργασίας – τι αξία θα έχει στα χέρια του Σόιμπλε (και του όποιου Σόιμπλε) μία υπογραφή του Σαμαρά (και του όποιου Σαμαρά); Αλλά και το άλλο. Αν ο Σαμαράς (και ο όποιος Σαμαράς) υπογράψει και στο ενδιάμεσο – πριν τις εκλογές – πάρει... άλλη στροφή η βίδα και αποφασίσει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, ή ρε παιδί μου τα κακαρώσει, η υπογραφή του είναι δυνατόν να δεσμεύσει και το διάδοχό του;
Ο φαρισαϊσμός των Ευρωπαίων δεν έχει όριο. Αντί να πουν «Έλληνες, ξεχάστε τις εκλογές μέχρι το 2021» (και βλέπουμε) – γιατί, επί της ουσίας, περί αυτού πρόκειται – ή, εν πάση περιπτώσει, «αν θέλετε εκλογές, βγάλτε την οικονομία από την ατζέντα, και συζητείστε για ό,τι άλλο θέλετε», εκείνοι έχουν κολλήσει σε μια κανονιστική ρητορεία που, και ως τέτοια, είναι μισή. Καθότι, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο (αντιλαμβάνεστε πώς το λέω), θα πρέπει να εξασφαλίσουν υπογραφές όχι μόνον από τους δελφίνους των κυρίαρχων κομμάτων, αλλά ακόμη από την Παπαρήγα και τον Τσίπρα… (γελάστε φραγκόκοτες).
Πραγματικά, δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τη λουθηρανική τυπολατρία…

4 σχόλια:

 1. 1. τα φράγκα που θα πέσουν είναι για μισθους και συντάξεις - το ίδιο το υπουργείο οικονομικών λέει πως τα λεφτά του κράτους φτάνουν μέχρι μέσα δεκέμβρη. Την περίοδο αυτή εν τω μεταξυ δεν λήγουν ομόλογα και γενικά η χώρα δεν έχει υποχρεώσεις έναντι ξένων πιστωτών.
  Αλλά και τους τόκους δηλαδή, γιατί δεν πρέπει να τους πληρώσουμε; δεν έχουμε αναλάβει αυτήν την υποχρέωση;
  τι λογική "ακάλυπτου" είναι αυτή; αφού πήραμε τα δάνεια, τώρα που πρέπει να επιστρέψουμε τα δανεικά θυμηθήκαμε την ηθικολογία και την κακία του καπιταλισμού;

  2. η αριστερά έχει ταχθεί υπέρ της δραχμής και συνεπώς δεν έχει νόημα υπογραφή της: η πολιτική που θα ακολουθήσει είναι ξεκάθαρη. Οι ευρωπαίοι σωστά στιμώχνουν τον σαμαρά, γιατί αυτού η θέση δεν είναι ξεκάθαρη: είναι υπέρ του ευρώ και της χρηματοδότησης της χώρας, αλλά κατά των μέτρων που αυτή συνεπάγεται.
  Αλλά η θέση του είναι μη συμβατή με την πραγματικότητα: οι προϋποθέσεις παραμονής στο ευρώ είναι συγκεκριμμενες και τις έχουν θέσει 16 χώρες που ψηφίζουν με μεγάλες πλειοψηφίες και ευρύ κονσένσους δάνεια προς την ελλάδα με λεφτά των φορολογούμενων τους (χώρες στις οποίες περιλαμβάνεται και η σλοβενία πχ που έχει κατά μο τα μισά εισοδήματα των ελλήνων). Πώς περιμένεις κάθε τρείς και λίγο να πηγαίνουν οι πρωθυπουργοί των 16 αυτών χωρών και να ζητάνε από τα κοινοβούλια τους να υπερψηφίσουν μεταφορά χρημάτων των φορολούμενων τους εν μέσω σφοδρής οικονομικής κρίσης στην ελλάδα - σε μια ελλάδα που το μόνο κόμμα που έχει ταχθεί ουσιαστικά υπέρ του ευρώ (επειδή δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς, όχι λόγω σοβαρότητας...) είναι το πασοκ με 16% ποσοστά στις δημοσκοπήσεις;

  3. δεν ζητάνε την υπογραφή του σαμαρά με την ιδιότητα του έλληνα πολίτη, αλλά με την ιδιότητα του αρχηγού της ΝΔ.
  Γενικά, στην δύση θεωρείται αυτονόητο ότι τα κόμματα έχουν σταθερές αρχές σε μείζονα θέματα (όπως είναι πχ το εθνικό νόμισμα) και ο εκάστοτε πρόεδρος απλά εκφράζει αυτές τις αρχές. Δηλαδή, ο αρχηγός εκφράζει το κόμμα, όχι το αντίθετο που επιχειρηματολογείς εσύ και είναι σαν να λέμε στην ευρώπη ότι στην ελλαδα είμαστε γιουρούσι κατσικοκλέφτες που πάνε μια με τον ένα μια με τον άλλο ανάλογα πώς γουστάρει η αρχηγάρα/φύλαρχος ή πού φυσάει ο άνεμος...

  3. "αν θέλετε εκλογές, βγάλτε την οικονομία από την ατζέντα, και συζητείστε για ό,τι άλλο θέλετε"
  Δεν μας λένε αυτό, μας λένε "αν θέλετε ευρώ, βγάλτε από το μυαλό σας την πολιτική όπως την αντιλαμβάνεστε εσείς και οι ψηφοφόροι σας: σαν διαχείρηση κρατικών δαπανών"

  4. συχγαρητήρια για το βλογ

  Νίκος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γεια σου Νίκο,

  1. Τα φράγκα που θα πέσουν είναι βασικά για τόκους και τοκοχρεολύσια. Άσε τι λένε οι παπαγάλοι και κοίτα τα νούμερα. Μέχρι τέλη Δεκεμβρίου οι υποχρεώσεις κατανέμονται ως εξής: μισθοί-συντάξεις 2,22 δισεκατομμύρια, τόκοι και τοκοχρεολύσια 7,05 δισεκατομμύρια (δες κι εδώ http://is.gd/aFLkQe). Η λογική που λέει πληρώνουμε ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει δεν με εκφράζει, από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς πληρώνουμε. Μήπως πρέπει να πληρώσουμε και τα φράγκα που πήγαν στις μίζες της Siemens, στα υποβρύχια που μπατάρουν ή στις διπλο-τριπλο-τιμολογήσεις των έργων;

  2. Καμμία Αριστερά δεν έχει ταχθεί με τη δραχμή, με τον τρόπο που το λες. Αν μιλάμε για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το ΚΚΕ μιλά για (στρατηγική) αποχώρηση από την ΟΝΕ και την ΕΕ (η αποχώρηση από τη δραχμή είναι παρεπόμενο), ενώ ο ΣΥΝ (η επίσημη γραμμή) δεν μιλά για αποχώρηση. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει προβληματισμός κυρίως στον ΣΥΝ (γιατί η θέση του ΚΚΕ είναι πάγια και εκπεφρασμένη), αλλά και σε πολλούς άλλους ανένταχτους ή ενταγμένους (σε μικρότερα κόμματα) αριστερούς και ο προβληματισμός αυτός δεν μπορεί παρά να είναι γόνιμος. Οφείλουμε να εξετάσουμε τα πάντα. Το επιχείρημα ότι μέσω δραχμής θα έρθουν οι ξένοι ν’ αγοράσουν ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει δε με πείθει (είναι σαθρό), υπό την έννοια ότι τα πάντα θα πουληθούν και ενόσω είμαστε στο ευρώ και μάλιστα για ένα κομμάτι ψωμί (αποκρατικοποιήσεις με τιμήματα της πλάκας, επιχειρήσεις με μηδενική χρηματιστηριακή αξία κ.λπ.). Το ζήτημα είναι πώς μπορεί να αποφευχθεί και το ένα και το άλλο.
  Τον Σαμαρά μην μου τον αναφέρεις. Σιγά μην περιμένω από την ΝΔ και την εκάστοτε ηγεσία της να εκφράσει διαφορετική πολιτική από εκείνη που έξωθεν υπαγορεύεται. Ούτε η ΝΔ, ούτε το «όλον» Πα.Σο.Κ. μπορεί να είναι αξιόπιστοι συνομιλητές για την αναζήτηση μιας φόρμουλας εθνικής, ανεξάρτητης πολιτικής. Οι άνθρωποι αυτοί έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους, για να μας θάψουν ζωντανούς…

  3… μη μου μιλάς λοιπόν για τέτοιου τύπου κόμματα. Που όχι μόνο δεν έχουν αρχές προς την κατεύθυνση της λαϊκής κυριαρχίας (και ως λαϊκή κυριαρχία δεν εννοώ το κομματικό κράτος φυσικά), άλλα έπραξαν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να καταστρέψουν κάθε παραγωγική δομή και δύναμη του τόπου.

  4. Το θέμα του δημοψηφίσματος – όχι εκείνο που θα έθετε ο Γιωργάκης – είναι το πλέον κρίσιμο απ’ όλα. Έπρεπε δε να είχε τεθεί από το 1992 (με το Μάαστριχτ)· για να μην πω από την εποχή της ένταξής μας στην ΕΟΚ. Τα δημοψηφίσματα δεν αναγγέλλονται, για να βγάλουν κάποιους από τη δύσκολη θέση. Ούτε λειτουργούν ως εκβιαστικά διλλήματα – αν θέλουμε να είναι σοβαρά και ουσιώδη. Είναι το αποτέλεσμα ενός συγκροτημένου διαλόγου με την κοινωνία, εκεί όπου όλα τα κόμματα και οι φορείς θα εκφράζουν ισότιμα τις απόψεις και τα επιχειρήματά τους, δίχως εκβιασμούς, καθεστωτικές απειλές από παπαγάλους και τα τοιαύτα.

  5. Ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια όσον αφορά στο blog, όπως και για το διάλογο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. φώντα ευχαριστώ για την απάντηση

  κάποια σχόλια

  1. με απασχόλησε και εμένα το θέμα αν πρέπει να πληρώσουμε τα δάνεια για τις μίζες της ζήμενς, τις συντάξεις στα 50 από ΔΕΗ, ΟΤΕ κτλ.
  Τελικά κλίνω προς το ναι, πρέπει να τα πληρώσουμε, με το εξής σκεπτικό:
  αν εγώ πάρω δάνειο και αντί να το ρίξω στην επιχείρηση μου ή στην οικογένεια μου το φάω στα μπουζούκια, έχω το ηθικό δικαίωμα να αρνηθώ να το πληρώσω στον δανειστή; κατά την γνώμη μου όχι.
  Δηλαδή, οι μίζες της Ζήμενς είναι εσωτερικό πρόβλημα του ελληνικού κράτους. Οφείλαμε να είχαμε τα νομικά, δικαστικά, θεσμικά και άλλα εργαλεία που θα εμπόδιζαν την διαφθορά ή θα την τιμωρούσαν παραδειγματικά. Το ότι δεν τα έχουμε, δεν βαρύνει τους δανειστές, αλλά εμάς.
  Δεν οφείλεται η διαφθορά στην ζήμενς - όλοι ξέρουμε ότι αν η ζήμενς ήταν ενάρετη εταιρεία και πήγαινε με τον σταυρό στο χέρι, θα έπαιρνε την δουλειά η σάμσουνγκ ή η τοσίμπα ξέρω γω που λάδωσε. Τα κράτη και η πολιτική οφείλει να θέσει τα όρια, οι εταιρίες μπίζνες κάνουν (γιατί πχ η ζήμενς δεν λαδώνει στην φινλαδνία;).
  Το μόνο που δέχομαι άρνηση πληρωμής είναι στους εξοπλισμους που είναι καθαρό νταβατζιλίκι.

  2. γενικά περί άρνησης πληρωμών δανείων: όσο δεν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, είναι αυτοκτονία - διότι αυτά που λείπουν ή θα πρέπει να τα δανειστούμε από τις αγορές (που δεν γίνεται) ή από ΕΕ και ΔΝΤ (δηλαδή μνημόνια) ή απλά το πρωτογενές έλλειμα δεν θα μπορέσει να καλυφθεί, δηλαδή κάποιος δεν θα πάρει μισθούς, σύνταξη, επιχορήγηση κτλ.
  Αν και όταν αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα, έχει νόημα η κουβέντα.

  3. Τα κόμματα της αριστεράς είναι ντε φάκτο υπέρ της δραχμής και το τι λένε, τι πιστεύουν ή νομίζουν ότι πιστεύουν δεν ενδιαφέρει. Σημασία έχει τι κάνουν: τι ψηφίζουν/δέχονται ή καταψηφίζουν/αρνούνται.
  Η αριστερά αρνήθηκε τα δάνεια της τρόικας και τα μνημόνια που αυτά συνεπάγονται. Αυτό είναι ντε φάκτο υποστήριξη της άτακτης χρεοκοπίας και της δραχμής - το να διατήρησουμε το ευρώ χωρίς την τρόικα είναι ενδεχόμενο που βρίσκεται στον χώρο της φαντασίας.

  4. Το πρόβλημα με την δραχμή δεν είναι ότι οι ξένοι θα αγοράσουν ό,τι υπάρχει - όπως σωστά λες αυτό θα γίνιε ούτως ή άλλως εδώ που φτάσαμε.
  Το πρόβλημα με την υποτίμηση και την δραχμή είναι ότι από την μία μέρα στην άλλη θα μειωθεί ο ήδη μειωμένος μισθός μου στο μισό περίπου, ενώ ό,τι αγοράζω εκτός από αυγά, λάδι και γάλα (που μπορούμε να πράγουμε μόνοι μας) θα το αγοράζω σε τιμές ευρώ. Δηλαδή την επόμενη μέρα της δραχμής, αν έπαιρνα 700 ευρώ μισθό θα πάρω ξαφνικά σε δραχμές το αντίστοιχο των 300 ευρώ - αλλά αν θέλω να πάρω κάτι από το ebay ή έναν υπολογιστή ή βενζίνη ή λάστιχα για το αυτοκίνητο ξέρω γω θα τα αγοράζω σε τιμές ευρώ/δολάριο (δηλαδή δεν θα τα αγοράζω...).
  Και δεν αφορά αυτό μόνο τον σορολό - αλλά και θέματα ζωής και θανάτου: τα ασφαλιστικά ταμεία θα λαμβάνουν εισφορές σε δραχμές από μισθους των 200 ευρώ, αλλά θα αγοράζουν τα στεντς ή το τους αξονικούς ή τα ακριβά ογκολογικά φάρμακα σε ευρώ/δολάρια - δηλαδή δεν θα μπορούν να τα αγοράζουν, αφού οι εισφορές δεν θα φτάνουν και δάνεια δεν πρόκειται να πάρουν από κανένα.

  5. συμφωνώ απόλυτα με το σήμειο 4. Και δημοψήφισμα έπρεπε να γίνει για το μααστριχτ και συκγροτημένος κοινωνικός διάλογος. Αυτά δεν έγιναν όμως και πρέπει να με βάση αυτό το δεδομένο να πορευτούμε...Τουλάχιστον να μάθουμε κάτι από τα λάθη μας

  καλό βράδυ
  νίκος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γειά σου Νίκο, λίγα λόγια μόνο.

  1-2. Δεν μπορείς να εξαναγκάσεις τον συνταξιούχο των 500 ευρώ να πληρώσει τις κλεψιές και τις παγαποντιές μιας διαπλεκόμενης ανθελληνικής ελίτ· γιατί περί αυτού πρόκειται. Σκέψου π.χ. τι (δεν) αποδίδει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, της πρώτης εμπορικής ναυτιλίας στον κόσμο. Για κάποιες λεπτομέρειες:

  http://www.iospress.gr/ios2010/ios20100530.htm

  3. Διαφωνώ εντελώς με όσα εδώ υποστηρίζεις.

  4. Αυτά είναι από τα θέματα που χωρούν μεγάλη συζήτηση. Να και κάτι που διάβασα μόλις πριν λίγη ώρα (ανάμεσα στα τόσα). Προφανώς, το προτείνω για προβληματισμό.

  http://www.nooz.gr/economy/moni-lisi-gia-tin-ellada-i-apoxorisi-apo-tin-eurozoni

  ΑπάντησηΔιαγραφή