Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016

JON LUNDBOM & BIG FIVE CHORD όλες οι νότες

Τον προηγούμενο Μάρτιο είχαμε γράψει για δύο EP των Jon Lundbom & Big Five Chord (Jon Lundbom κιθάρα, Jon Irabagon άλτο, σοπράνο σαξόφωνα, Bryan Murray τενόρο, balto σαξόφωναεδώ τενόρο–, Moppa Elliott μπάσο, Dan Monaghan ντραμς), ενός από τα καλύτερα jazz γκρουπ της τελευταίας (και βάλε) δεκαετίας. Συνολικώς, μέσα στη χρονιά, το συγκρότημα θα κυκλοφορήσει τέσσερα EP κι εδώ, τώρα, έχουμε το τρίτο απ’ αυτά, που έχει τίτλο Play All the Notes [Hot Cup, 2016] και που αποτελείται από τρία tracks, διάρκειας έντεκα, εννέα και επτά περίπου λεπτών αντιστοίχως.
Στο πρώτο “Comedy gold” έχουμε ένα δυνατό blues με έφεση στον αυτοσχεδιασμό, που φέρνει στη μνήμη τις εγγραφές του John Coltrane από τα sixties. Κυρίως λόγω της ρυθμικής ακολουθίας των Elliott και Monaghan, αλλά και εξαιτίας των διαδοχικών soli στα πνευστά, ιδίως στο τενόρο, που βγάζουν απίστευτη ένταση.
Το “Period” που ακολουθεί, είναι πιο τροπικό, στηριγμένο και αυτό στα soli των σαξοφώνων, βασικά του τενόρο, με τον Lundbom να αναλαμβάνει μετά τη μέση, δίνοντας ένα μεστό, τεχνικό σόλο.
Το EP θα ολοκληρωθεί με μια διασκευή. Οι Jon Lundbom & Big Five Chord αποδίδουν το “Humpty Dumpty” του Ornette Coleman από το ιστορικό LP “This is our Music” [Atlantic, 1961]. Εδώ το πρώτο σόλο είναι του Lundbom, το οποίο, σε συνδυασμό και με το rhythm section, θα το χαρακτήριζα αρκετά groovy, ενώ ό,τι ακολουθεί (βασικά από τον Irabagon) εντάσσεται στην «κοουλμανική» λογική και αισθητική.
Έπεται, σύντομα, και η συνέχεια…
Επαφή: www.jonlundbom.com

1 σχόλιο: