Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025

JOHN YAO and HIS 17 PIECE INSTRUMENT απολαυστικές στιγμές μιας μεγάλης μπάντας

Ο τρομπονίστας, συνθέτης, ενορχηστρωτής και μαέστρος John Yao αποτελεί μία πολύ άξια τζαζ περίπτωση. Στο blog έχουμε γράψει δύο φορές για δίσκους του, για τα άλμπουμ με το κουιντέτο του Triceratops “Off-Kilter” (2022) και “How We Do” (2019), ενώ τώρα θα έχουμε την ευκαιρία να τον κρίνουμε, δηλαδή να τον απολαύσουμε και μ’ ένα μεγάλο σχήμα – την 17μελή big μπάντα του 17 Piece Instrument. Στο σχήμα αυτό ο Yao κρατά βεβαίως την μπροστινή θέση, έχοντας, όμως, δίπλα του, πέντε σαξοφωνίστες (άλτο, σοπράνο, τενόρο, βαρύτονο), τέσσερις τρομπετίστες-φλουγκελχορνίστες, τέσσερις τρομπονίστες, συν ένα ρυθμικό τμήμα (πιάνο, μπάσο, ντραμς). Λέμε λοιπόν για ένα πλήρες μεγάλο σχήμα, το οποίον καλείται να αποδώσει βασικά πρωτότυπο υλικό – ήτοι επτά συνθέσεις του Yao, συν μια διασκευή στο “Finger painting” του Herbie Hancock εκεί στο τέλος.
Μια μπάντα αυτού του τύπου που θέλει να περιστραφεί γύρω από το πνεύμα του κλασικισμού, κρίνεται από πολλά θέματα – και βασικά από το swinging της. Ε, αυτό το χαρακτηριστικό εντοπίζεται σε περίσσεια σε τούτο το άλμπουμ, που αποκαλείται Points in Time [See Tao Recordings, 2025] και το οποίον έχει γίνει για την χαρά κατά πρώτον εκείνων που το δημιούργησαν (συνθέτης-ενορχηστρωτής-οργανοπαίκτες) και κατά δεύτερον όλων εμάς, που έχουμε την τύχη να το ακούμε, έτσι περιποιημένο και ολοκληρωμένο από τα σπίτια μας.
Έτσι δεν είναι μόνον το φυσικό ταλέντο του John Yao να γράφει καταπληκτικά κομμάτια, ποτισμένα από μια ανεξιχνίαστη ένταση, όπως είναι για παράδειγμα το αεικίνητο “First step”, το τολμηρό, με το λίαν βαρύ rhythm section, “The other way” ή το χυμώδες “Early morning walk”, είναι και η παρουσία όλων των σολιστών (μαζί και ο Yao), που έχουν τα μέρη τους στις ενορχηστρώσεις, προσφέροντας μοναδικές στιγμές παικτικού πάθους και τεχνικής πληρότητας.
Ένα θαυμάσιο άλμπουμ, που κινείται σε υψηλά επίπεδα, δίχως να επιδιώκει να αποδείξει τίποτα.
Επαφή: www.johnyao.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου