Σάββατο 23 Μαΐου 2026

ΜΑΡΚΟΣ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ δύο πρόσφατα τζαζ άλμπουμ του

MARKOS CHAIDEMENOS: The Day After [Private Pressing, 2024]
Για τον πιανίστα Μάρκο Χαϊδεμένο (Markos Chaidemenos) είχα γράψει τον Ιανουάριο του 2022, με αφορμή το τότε άλμπουμ του “Caravan” (2021), τονίζοντας, γενικώς, την post bop κατεύθυνση της μουσικής του και την μελωδική οξυδέρκειά του.
Όμως στο “The Day After”, που είναι το προτελευταίο LP του Χαϊδεμένου, υπάρχει μια μετατόπιση προς πιο... ευρωπαϊκές κατευθύνσεις – με τις μελωδίες του να ακούγονται ακόμη περισσότερο ολοκληρωμένες, τοποθετημένες πιο κοντά σ’ ένα λυρικό, μεσογειακό ας το πούμε, πλαίσιο.
Το άλμπουμ κυλάει ωραία, αναπτύσσεται με σεμνότητα και μέτρο, έχει ύφος, χρώμα και πάνω απ’ όλα άψογες συνθέσεις, τις οποίες φέρουν εις πέρας, πέραν του Markos Chaidemenos πιάνο, οι Grigoris Theodoridis μπάσο και Panagiotis Kostopoulos ντραμς. Έχουμε να κάνουμε δηλαδή μ’ ένα τυπικό piano-trio, που κάθε άλλο παρά τυπικό είναι.
Το “The Day After” είναι ένα άλμπουμ, που θα μπορούσε να ενδιαφέρει, και γιατί όχι να διαπρέψει, πανευρωπαϊκά.
Επαφή: https://markoschaidemenos.bandcamp.com/album/the-day-after
MARKOS CHAIDEMENOS: Light Beam [Private Pressing, 2026]
Στο “Light Beam”, το πιο νέο LP του, που είναι ηχογραφημένο τον Νοέμβριο του 2025, ο Μάρκος Χαϊδεμένος δοκιμάζει σε κάτι καινούριο. Επεκτείνει το piano-trio του, που έχει πάντα τον Panagiotis Kostopoulos στα ντραμς, αλλά στο μπάσο, τώρα, τον Yiannis Vagianos, προς άλλες κατευθύνσεις.
Βασικά, εδώ προστίθεται ένα κουαρτέτο εγχόρδων (Babis Karasavvidis-Kalliopi Mitropoulou βιολιά, Stelios Papanastasis βιόλα, Giorgos Tamiolakis βιολοντσέλο) και μια τραγουδίστρια, η Irini Arabatzi, που έχει γράψει και στίχους. Άρα έχουμε να κάνουμε με έναν κατά το μάλλον ή ήττον τραγουδιστικό άλμπουμ, που, το λέω εξ αρχής, είναι υψηλού επιπέδου.
Ο Χαϊδεμένος είναι προφανώς άψογος πιανίστας, και ακόμη οξυδερκής συνθέτης, με πολλές και ποικίλες αναφορές (που μπορεί να εκκινούν από τη λεγόμενη «κλασική» και να φθάνουν έως και την ψαγμένη pop). Όλα τα κομμάτια του άλμπουμ του (τέσσερα στη Side A και τρία στη Side B) είναι πολύ καλά, για να μην πω ένα κι ένα, καθώς διακρίνονται για τις δυναμικές ενορχηστρώσεις τους, τα δημιουργικά παιξίματα όλων ανεξαιρέτως των μουσικών και βεβαίως, για τις «γεμάτες» ερμηνείες της Αραμπατζή, που σε κερδίζουν με την απλότητα και την ουσία τους.
Κομμάτια σαν τα “11 stars”, “33” κ.λπ. μπορείς να τ’ ακούς και να τα ξανακούς, χωρίς ποτέ να σε κουράζουν.
Επαφή: https://markoschaidemenos.bandcamp.com/album/light-beam

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου