Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

3η ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Οι Ολυμπιάδες Τραγουδιού υπήρξαν… έμπνευση της χούντας (διοργανώθηκαν έξι, από το 1968 έως το 1973) στην προσπάθειά της να ασκήσει πολιτιστική πολιτική, ποντάροντας, ταυτοχρόνως, και στην έξωθεν καλή μαρτυρία. Κάπως σαν μία επιβεβαίωση του καθεστώτος (θα το ήθελαν – το επεδίωξαν), το οποίον καθεστώς στρέφοντας τα όμματα της διεθνούς κοινής γνώμης (κάποιας κοινής γνώμης, τέλος πάντων) προς τις γιορτές και τα πανηγύρια, θα μπορούσε να συνεχίσει ανενόχλητο την… αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς, επί της χειρουργικής κλίνης. Εκείνο, πάντως, που πρέπει να ειπωθεί είναι πως στις Ολυμπιάδες έδωσαν το παρόν διακεκριμένοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα (δεν αναφέρομαι μόνο στους εκτός συναγωνισμού) και, βεβαίως, ακούστηκαν κάμποσα καλά τραγούδια, τα οποία δεν είχαν ουδεμία σχέση με ό,τι θα ονομάζαμε έτσι επιτιμητικώς, ή υποτιμητικώς, ως χουντοτράγουδα.
Στην τρίτη Ολυμπιάδα που διεξήχθη στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο διάστημα 10-12/7/1970 συμμετείχαν 38 χώρες, παρουσιάστηκαν 39 τραγούδια (αφού η Ελλάδα είχε δύο συμμετοχές, μία με τη Γιοβάννα και μία με τον Σάκη Παπανικολάου), ενώ υπήρξαν και κάμποσες έκτακτες παρουσίες καλλιτεχνών και συγκροτημάτων, που έδιναν τα συνήθη credits στη γιορτή (Adamo, Josephine Baker, Al Bano, Sandie Shaw, Carmen Sevilla και Augusto Alguero, Dave Carroll & The Sing-Sing Four, The Delta Rhythm Boys, Trio Athenee).Η κριτική επιτροπή, που είχε για πρόεδρο τον συνθέτη του ελαφρού και της κλασικής Κώστα Γιαννίδη και μέλη τους Lucio Milena (Αργεντινή), Augusto Marzagão (Βραζιλία), Enrique Araoz (Βολιβία), O. Agudo (Πορτογαλία), B. Lee (Τζαμάικα) και R. Fito (Ισπανία) απένειμε τα εξής βραβεία. Πρώτο (186 πόντοι και 60 χιλιάδες δραχμές) στο “Adio” (σε μουσική Nikica Kalogjera και στίχους Ivica Krajec), το οποίο τραγούδησε η Σκοπιανή (και τότε Γιουγκοσλάβα) Ljupka Dimitrovska. Δεύτερο (178 πόντοι και 30 χιλιάδες), στο βραζιλιάνικο τραγούδι των Antonio Adolfo και Tiberio Gaspar “Teletema” που είχε ερμηνεύσει η Evinha και τρίτο (154 πόντοι και 15 χιλιάρικα) στις ΗΠΑ για το τραγούδι του Marty Butler “I could give you the world”, που απέδωσε ο Jim Mancel. Επίσης, απονεμήθηκε Χρυσό Μετάλλιο για την ενορχήστρωση του Augusto Alguero Jr. στο ισπανικό τραγούδι “El adios” με τον Nino Bravo και Χρυσός Δίσκος για την παρουσία της Βουλγάρας Lili Ivanova στο “Zvezda”. Ανάμεσα στους εμφανιζόμενους και o Marcos Paulo (Πορτογαλία) με το “O homem e o mar”, o Raul Vale (Μεξικό) με το “Avalancha”, η Mirla Castellanos (Βενεζουέλα) με το “Ballada a papillon”, o Dennis John (Νότια Αφρική) με το “My world flew into space”, o Alf Gardner (Δυτική Γερμανία), ο Karel Gott (Τσεχοσλοβακία), ο Julio Zegers (Χιλή), η Aliza (Ισραήλ), η Angelica (Ιταλία), η Margarita Pislaru (Ρουμανία), η Franciné (Ελβετία)… Τα ονόματα υπήρξαν μεγάλα στην πορεία, υπό την έννοια ότι οι περισσότεροι από τους άνω τραγουδιστές έκαναν τρανές καριέρες στις πατρίδες τους, όπως η Lili Ivanova (η κορυφαία, για πολλούς, βουλγάρα τραγουδίστρια τα τελευταία 50 χρόνια), ο Karel Gott (top όνομα του τσεχοσλοβάκικου άσματος), η Ρουμάνα Margarita Pislaru (χαρακτηριστικό ye-ye girl των mid-sixties, με τους Sincron ως backing μπάντα της), ο Πορτογάλος Marco Paulo που ηχογραφούσε με τους Quarteto 1111, ή ο Ισπανός Nino Bravo, μέλος των Superson στα sixties, που σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό το 1973 στα 29 του και που, μετά θάνατον, το άλμπουμ και το τραγούδι του “Libre” – όπως διάβασα στη wikipedia – κακόπεσε, όταν έγινε κάτι σαν ύμνος της χιλιανής χούντας…
Από πλευράς δισκογραφίας καταγράφονται οι εξής εκδόσεις:
1. Ljupka Dimitrovska – Adio/ En-ten-tini – 7ιντσο, YUG. Jugoton SY-1610 – 1970 
2. Eva (Evinha) – Teletema/ Enluecer – 7ιντσο, BR. Odeon 7B-421 
3. Jim Mancel – I could give you the world/ Sidewalk dreamer – 7ιντσο, CAN. Polydor 2065-026-DJ – 1970 
4. Nino Bravo – Nino Bravo – LP, ESP. Polydor 2385 010 – 1970 
(περιέχει το “El adios” των Fernando Arbex και Augusto Algueró) 
5. Lili Ivanova – Camino – LP, BUL. Balkanton BTA 1180 – 1970 
(περιέχει το “Zvezda” των Alexander Josifov και Krystio Stanishev)
6. Marco Paulo – O Homem e o mar, Amar e vencer/ Ver e amar, Lutar e viver – 7ιντσο EP, POR. EMI? – 1970 
H εκτέλεση του “Adio” είναι φυσικά πολύ μεταγενέστερη (2009) έχει όμως το δικό της ελληνικό ενδιαφέρον…

5 σχόλια:

  1. Από τον nick270760 έχω το παρακάτω σχόλιο.

    Καλησπερα Φωντα, υπαρχει στον hippys1983 βιντεο απο το Φεστιβαλ Ολυμπιαδας, με την Λιουπκα και το «ΑΝΤΙΟ» βαλ’ το να το δεις…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Nick. Μάλλον είναι αυτό http://is.gd/iNjIht από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. Μετά το 3:51…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπέρα Φώντα! η Aliza που αναφέρεις από το Ισραήλ είναι μια Aliza Azikri? Ρωτάω γιατί η Aliza Azikri ήταν διάσημη τραγουδίστρια στο Ισραήλ και ο δεσμός της με τον Άρη Σαν ήταν το top κουτσομπολιό της εποχής (έχουν βγάλει και δίσκους μαζί...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου bwana. Τα περί Aris San και Aliza Azikri τα έχω αναφέρει κι εδώ

    http://diskoryxeion.blogspot.com/2010/03/aris-san.html

    Τούτη η Aliza πρέπει να είναι η τραγουδίστρια που συνεργαζόταν με τους Dave Carroll and The Sing-Sing Four. Δες κι εδώ

    http://diskoryxeion.blogspot.com/2011/04/dave-carroll-and-sing-sing-four.html

    (Το συγκρότημα συμμετείχε όπως διάβασες στην 3η Ολυμπιάδα, στα εκτός συναγωνισμού).

    Να τώρα κι η πληροφορία. Η Aliza Azikri συμμετείχε με το τραγούδι “Sham” (Eκεί) στην 6η Ολυμπιάδα του 1973. Περισσότερες λεπτομέρειες στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καληνυχτα. Χρησιμοποιώ μεταφραστή. Ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει βίντεο με τον Nino Bravo να τραγουδάει αντίο στην Ελλάδα εκείνη τη χρονιά του 1970. Το email μου είναι pastoreshows@gmail.com. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή