Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΕΛΩΝΗΣ τοπογράφος ονείρων

Σαν συγγραφέας ο Γιώργος Τσελώνης ίσως είναι γνωστός στους φίλους του rock, λόγω του βιβλίου του Sketches of Pain [Οξύ], που αφορούσε στην Patti Smith και που είχε κυκλοφορήσει το 2008.
Το πιο νέο βιβλίο τού Τσελώνη είναι ποιητικό, έχει και αυτό σχέση με τη μουσική, με το rock (να το πούμε έτσι χοντρικά), αποκαλείται Τοπογράφος Ονείρων και τυπώθηκε πριν λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κέδρος.
Διαβάζοντας τα ποιήματα του Γιώργου Τσελώνη, και προτού κοιτάξω οτιδήποτε άλλο στο βιβλίο του, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως διάβαζα στίχους από τραγούδια ξένων ροκ συγκροτημάτων από τα τέλη του ’60 και τις αρχές του ’70, και όχι μόνον. Δεν ήταν απλώς κάποιοι τίτλοι και υπότιτλοι, σαν τους Mr. Fantasy, Dark Star, Triptych, Safe as Milk κ.λπ., ήταν και αυτά καθ’ αυτά τα ποιήματα, που σε μετέφεραν σ’ ένα αλλόκοτο (και πάντως τραγουδιστικό) σύμπαν. Να μην το πω «ψυχεδελικό», γιατί μάλλον θα κάνω κατάχρηση της λέξης. Ας μεταφέρω πάντως ένα τέτοιο ποίημα, εδώ: 

Τους εξαποδώ 

Μαύροι νάνοι πριονίζουν 
το δέντρο της γης  
με σαρδόνια ευχαρίστηση. 
Καθώς οι σατανικές πριονοπούλες  
ροκανίζουν τον κορμό 
συγχρονισμένες σαν μοτέρ 
ο γάιδαρος ανεβοκατεβάζει 
το κεφάλι του μηχανικά  
ρίχνοντας τη σκιά του 
στον τοίχο του ανεμόμυλου.  
Οι μαύρες φτερούγες του 
καταπίνουν τη νύχτα  
χωνεύοντας μ’ ένα ρέψιμο 
τα ιερά οστά της αυγής.  

Η ποίηση του Τσελώνη είναι οπωσδήποτε επηρεασμένη από την ροκ στιχουργική και μάλιστα από εκείνην της ψυχεδελικής και progressive εποχής, διαθέτει στοιχεία ονείρου, φαντασίας, λαϊκού παγανισμού, παράδοξου και ανείπωτου, ενώ συγχρόνως είναι έμπλεη μυστικών-μυθολογικών αναφορών. Έχει καλή προσωδία και διαβάζεται ευχάριστα.
Το βιβλίο περαιτέρω διαθέτει επίμετρο, πραγματολογικές σημειώσεις και ακόμη δισκογραφικές προτάσεις (άλμπουμ και τραγούδια), από Bo Hansson και Kalacakra, μέχρι Tuxedomoon και Hector Zazou. Όλα αυτά θα μπορούσε να συμπληρώνουν την ανάγνωση τού τοπογράφου ονείρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου