Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 655

25/7/2025
Υπάρχουν διάφορα πρόσωπα του χθες, υπεράνω πάσης υποψίας, που δεν τα έχουν πιάσει οι καλοθελητές του ψευτο-αναθεωρητισμού για να τα αποκαθηλώσουν. Σκηνοθέτες, συγγραφείς, ηθοποιοί και ό,τι άλλο φανταστείτε, Έλληνες ή μη. Ένα τέτοιο πρόσωπο είναι ο Θανάσης Βέγγος.
Σκέφτομαι πως θα μπορούσα, άνετα, να κάνω ένα κείμενο, που θα έσπαγε τα κοντέρ, αποκαθηλώνοντας τον Βέγγο (σχολιάζοντας αποσπάσματα μέσα από τις ταινίες του), αποδεικνύοντας πως ο «καλός μας άνθρωπος» είχε κι αυτός τα θέματά του. Εντάξει τα 4/5 θα με βρίζανε (αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει – το κλικ ενδιαφέρει), όμως θα υπήρχε και το 1/5, αυτοί που θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία, με όρους μετα-υπαρκτούς, αγοραίους και φιλελερικούς, που μπορεί να μου έριχναν δίκιο. Αδιάφορο.
Δεν σκοτίζομαι για κάτι τέτοιο. Όχι επειδή έχω μεγαλώσει με τον Βέγγο διασκεδάζοντας ακόμη με τις ταινίες του, αλλά γιατί δεν γουστάρω να προκαλώ για τα κλικ. Δεν γουστάρω να γράφω σκεπτόμενος το πώς θα γίνω viral. Βασικά, αυτό δεν με απασχολεί καθόλου.
Παρά ταύτα στο νέο βιβλίο μου «Ροκ, Ελληνικό Ροκ Κοινωνία & Πολιτική στη Μακρά Δεκαετία του '60 (Μία αντι-ανάγνωση)» [Όγδοο, 2025] και μέσα στο πλαίσιο της μελέτης των πολιτισμικών χαρακτηριστικών του ροκ στην Ελλάδα δεν γίνεται να μην προβώ σε μία... αντι-ανάγνωση του Βέγγου, σε σχέση με τον τρόπο που αντιμετώπιζε το μακρύ αντρικό μαλλί (και τις μακριές φαβορίτες). Δεν γίνεται να μην σχολιάσω τον τρόπο, για παράδειγμα, που απαξίωνε τον «αγριάνθρωπο» Σταμάτη Κόκοτα.
Οι «τρίχες» -και το ξαναλέω αυτό- είναι ένα κομμάτι του βιβλίου πολύ σημαντικό (καθώς για το ροκ των late 60s-early 70s μιλάμε), που δεν γίνεται να περάσει ασχολίαστο.

25/7/2025
Βασικά η προδικτατορική "δημοκρατία" του Γκρούεζα και του Γκόρτσου αποκαταστάθηκε το 1974, όπως μας υπενθυμίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλα τινά. Για να μην αυταπατώμεθα το λέω...

24/7/2025
Πάτε αριστερά, μετά δεξιά, μετά ίσα, μετά ξανά αριστερά, μετά όλο δεξιά. Ε άμα βρείτε το γκρεμό, παρ’τε φόρα και πέστε μέσα.

24/7/2025
«Ελλάδα, γλώσσα τυφλή στη Γεωγραφία
Ελλάδα, οικόπεδο και αποικία»

«Εδώ είναι Αττική φαιό νταμάρι
κι εγώ ένα πεδίο βολής φτηνό
που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι»

«Ελλάς, Ελλάς, τι θα γίνει φίλε μου με μας;»

«Εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες
ευλαβικά πριν μπουν στο θυσιαστήριο
τώρα πετάνε αποτσίγαρα οι τουρίστες
και το καινούργιο παν' να δουν διυλιστήριο»

«Επιβάτης... στην εξουσία αυτού του κράτους
που τα κάγκελά του χτίζει υπογράφοντας θανάτους
Επιβάτης... στην υστερία αυτού του τόπου
που τα κόκαλα τσακίζει και τα όνειρα του ανθρώπου»

«Πού πήγαν οι ώρες, πού πήγαν οι μέρες, πού πήγαν τα χρόνια,
φωτιά στα Χαυτεία, καπνιά στην Αιόλου, βρωμιά στην Ομόνοια,
ουρλιάζουν τριγύρω Φολκσβάγκεν και Φίατ, Ρενώ και Τογιότα,
σε λίγο νυχτώνει, στους άχαρους δρόμους θ’ ανάψουν τα φώτα
κι ανθρώποι μονάχοι στην κόλαση ετούτη θα γίνουν λαμπάδα.
Πώς τα ’κανες έτσι τα μαύρα παιδιά σου Ελλάδα, Ελλάδα»


24/7/2025
O Διονύσης Σαββόπουλος, ο Ζήσιμος Λορεντζάτος και ο Άλκης Σαχίνης είναι τρία πρόσωπα που συνδέθηκαν στο «Περιβόλι του Τρελλού». Ο πρώτος σαν τραγουδοποιός φυσικά, ο δεύτερος σαν ένας πνευματικός οραματιστής σε σχέση με το «χαμένο κέντρο» και τον ρόλο της παράδοσης στην καθημερινή ζωή και ο τρίτος κάπως σαν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους δύο (και φωτογράφος του δίσκου).
Ο Σαββόπουλος δεν ήταν αντι-δυτικιστής όπως ο Λορεντζάτος, γιατί ήθελε να κάνει ροκ ας πούμε, αλλά ήξερε από νωρίς πως δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικό ροκ στην Ελλάδα δίχως πίσω του να λειτουργεί, δημιουργικά, η παράδοση. Το πράγμα το πήγε στα όριά του με τον «Μπάλλο» και «Το Βρώμικο Ψωμί», αλλά και στο «Περιβόλι» υπάρχει το υποτιμημένο από πολλούς «Ντιρλαντά», όπως και η «Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη».
Γι’ όλα αυτά θα διαβάσεις στο «Ροκ, Ελληνικό Ροκ Κοινωνία & Πολιτική στη Μακρά Δεκαετία του '60 (Μία αντι-ανάγνωση)» [Όγδοο, 2025].

23/7/2025
Αν και το κύκλωμα των αμερικανών αποκρυφιστών (Harry Smith, Kenneth Anger) επηρέασε το ροκ μέσω Bobby BeauSoleil, Charles Manson κ.λπ. στην Αγγλία υπήρχε ο Aleister Crowley, η «παρακαταθήκη» του οποίου δεν είχε αφήσει «κανέναν» ασυγκίνητο, αφού οι Beatles με το “Sgt. Pepper’s…” (τον είχαν στο εξώφυλλο) και οι Rolling Stones (με τα “Their Satanic Majesties Request”, “Sympathy for the devil” κ.λπ.) είχαν αποφασίσει γι’ αυτό.
Έχοντας περάσει λοιπόν στις πιο λαϊκές τάξεις και μάζες, ο αποκρυφισμός, μαζί με τη σχετική βιβλιογραφία (την πιο «σοβαρή» ή την πιο pulp) και φυσικά μαζί με το σινεμά (ταινίες με τον Δράκουλα, παραγωγές της Hammer, ιταλικά b-movies, που παίζονταν παντού, τύπου “Black Sabbath” του Mario Bava) έφτιαξαν μια κατάσταση που μέσα στην πλάκα της θα κατέληγε σε κάποιες ακραίες μορφές – με εγκλήματα, που έγιναν στο όνομα του ροκ, με χαμούς μουσικών, όπως του Graham Bond ας πούμε, και άλλα πολλά, που δηλητηρίασαν αυτή την πολυδιάστατη νεανική έκφραση (το ροκ εννοώ), που την εξέτρεψαν από το πολιτικοκοινωνικό κομμάτι της, συνδέοντάς την με την παράνοια, τη μαύρη μαγεία, το occult, τους σατανάδες, τους φόνους και την καταστροφή.
Υπάρχει αυτή η διάσταση τέλος πάντων στο ροκ, που δεν μπορείς να την αγνοήσεις, που είναι αρνητική και που εγώ, προσωπικά, δεν την βρίσκω ούτε διασκεδαστική. Θέλω να πω πως μια ταινία της Hammer (με θυσίες και τέτοια) την αντιμετωπίζω σαν παραμύθι, κάπως σαν Κοκκινοσκουφίτσα, αλλά τις μ@λακίες που λένε οι σατανιστικοί στίχοι των ροκ συγκροτημάτων δεν μπορώ να τις πάρω καθόλου στην πλάκα. Είναι κομμάτι του ξεπεσμού του ροκ.

23/7/2025
Από Black Sabbath μόνο τα τέσσερα πρώταμόνο Vertigo swirl δηλαδήάντε και το “Sabbath Bloody Sabbath”. Μετά αρχίζει το εμπόριο, η ροκ βιομηχανία, η μπίζνα, το παραμύθι, το παπατζιλίκι, η καλά σχεδιασμένη μόδα (το ροκ σαν μεταμφίεση), τα παχυλά συμβόλαια, οι μάνατζερ, οι ατζέντηδες και όλο το υπόλοιπο παρασιτικό κύκλωμα, η ροκ επιχείρηση δηλαδή με τους κατασκευασμένους σταρ, τους «θρύλους του ροκ», τα παραφερνάλια, την τηλεόραση, τη διαφήμιση, τα περιοδικά, και στο τέλος το οπαδιλίκι με τις στρατιές των αφιονισμένων φανς.
Όπως έγραφε και ο Clem Gorman το 1978:
«Ορισμένα γκρουπ όπως οι Hawkwind ή οι Jefferson Starship, που διατηρούνε κάτι ακόμη από την αίγλη της δεκαετίας του ’60 επάνω τους, προσελκύουν οπαδούς για τους οποίους η ιδέα ότι το ροκ κρύβει μια επαναστατική δύναμη και όχι απλώς μια μορφή ψυχαγωγίας, έχει ακόμη μια κάποια γοητεία. Αυτοί οι οπαδοί θα ορμήσουν στη σκηνή μ’ ένα πολύ ευγενικό τρόπο, όχι για να λατρέψουν τους σταρ ή για να βλέπουν καλύτερα, αλλά για να μοιραστούν την εμπειρία της δημιουργίας της μαγείας του ροκ με τους ίδιους τους μουσικούς. Οι οπαδοί των Deep Purple και των Black Sabbath επίσης ορμάνε στη σκηνή. Αυτό ίσως έχει να κάνει με το ότι αυτά τα συγκροτήματα έχουν γίνει θρύλος ή επειδή ο υπερφυσικός συμβολισμός τους παρακινεί τους οπαδούς να τα νομίζουν αγριότερα και πιο εξωπραγματικά από τα άλλα γκρουπ».
Έχει φροντίσει η μουσική βιομηχανία και η «ποπ κουλτούρα» γι’ αυτό.

6 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ "Από Black Sabbath μόνο τα τέσσερα πρώτα –μόνο Vertigo swirl δηλαδή"...

    Giotis Bangalas
    K STOYS LED ZEPPELIN TA ΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΣΤΑ 3 ΤΕΛΑΙΥΤΑIΑ LPS

    Christos Sideris
    Presence, Physical Graffiti, in through the outdoor δεν εχουν να πουν τιποτα ?
    Νταξει ειπαμε οχι και ετσι...

    Giotis Bangalas
    TI ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ ΑΛΑΞΑΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΖΟΥΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΛΗ ΚΚΚΚΚΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ...ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΟΝ JEFF BECK...AYTON ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΗΡΕ ΑΠΟΚΑΤΩ ΤΟ ΣΤΑΡ ......ΗΤΑΝ ΑΛΛΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ...ΓΙΑΥΤΟ Κ ΕΚΑΝΕ ΘΑΥΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ..

    Christos Sideris
    Αυτό δεν κάνει τους παραπάνω δίσκους " κακούς ". Επίσης ακόμα και οι κουφοί πρέπει να αγαπάνε τον jeff beck..

    Γιαννης Στριγγος
    Σωστά. Εγώ θα έβαζα και το Sabotage μέσα. Και τέλος. Ωστόσο 6 άλμπουμς δεν είναι και λίγα.

    Nikos Athanassakis
    Το 78 δεν υπήρχαν PURPLE. Κατά τα άλλα το MOB RULES και όχι μόνο, είναι μεγάλη δισκαρα, για μένα πάντα!!!

    Φώντας Τρούσας
    Το 78 γράφτηκε το βιβλίο. Αυτό λέμε.

    Sakis Gallo
    Το Sabotage δηλαδή το θεωρείς εμπορικό;

    Ευθύμιος Ραγκούσης
    δηλαδη headless cross δε γουσταρεις ρε φωντα?

    Tanas Atanasoff
    Το Sabotage είναι ισάξιος με τους 5 πρώτους...και το πάνε και πολύ παραπέρα ακόμα https://youtu.be/5EBDyDHFH_c
    Black Sabbath – Am I Going Insane (Radio) / The Writ ** Vinyl ** 1st greek press

    Konstantinos Syrgiannis
    Tyr Mob rules το 13 είναι δισκαρες . Εκτιμώ ότι τα έχεις ακουσει

    Ευθύμιος Ραγκούσης
    oute kan
    δεν τα εχει ακουσει εννοω

    Vassilis Serafimakis
    "Vertigo swirl"
    Εντελώς time travel αυτό!

    Spyros Chiras
    Δεν έχουν όμως καμία σχέση οι Hawkwind με τους Jefferson Starship για να τούς συγκρίνει κάποιος ιδίως σε επίπεδο οπαδών...με κάθε σεβασμό πιο πολύ ασχετοσυνη δείχνει.....

    Φώντας Τρούσας
    άλλο λέει - δεν συγκρίνει τους δύ

    Spyros Chiras
    Φώντα καταλαβαίνω πως και τί λέει..

    Deni Dimitra Georgi
    Το ότι σε κάποιο σημείο άρχισε "...το εμπόριο, η ροκ βιομηχανία, η μπίζνα, το παραμύθι, το παπατζιλίκι, η καλά σχεδιασμένη μόδα..." κτλ δεν σημαίνει ότι οι Black Sabbath εξισώθηκαν με την μαζική κουλτούρα. Παραμένουν ένα πρωτοποριακό συγκρότημα με δικό τους αποτύπωμα στην μουσική και στην δημιουργία του heavy metal.

    Panagiotis Rillos
    Αλίμονο...

    Stathis Politis
    Εμπόριο και παπατζιλικι το Sabotage;;;;;;

    Alexis Tambouras
    Τα λόγια περιττεύουν
    https://www.facebook.com/share/r/1JjDgWBqhU/

    Φώντας Τρούσας
    Δεν το θυμόμουν αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ "Αν και το κύκλωμα των αμερικανών αποκρυφιστών (Harry Smith, Kenneth Anger) επηρέασε το ροκ"...

    Γιώργος Γιαννόπουλος
    Αυτή η "αισθητικοποίηση του κακού" -υπεύθυνη για πολλές μ@λακίες που ακολούθησαν και μας ταλαιπωρούν ακόμα-, στην αγγλία είχε βέβαια βάσεις στον ρομαντισμό. Ο μπάιρον ο σέλλεϋ κλπ, ήταν πολύ ισχυρές επιρροές. Και υπήρξαν και άλλες πιο ελαφρές.

    Φώντας Τρούσας
    Ωραίος ο Πάνος

    Γιώργος Γιαννόπουλος
    Εκεί που λέει "τους έκανε υπόκλιση με το τραπεζάκι", μπορεί και να αναφέρεται στο "pleased to meet you"

    Φώντας Τρούσας
    https://www.youtube.com/watch?v=6-FJf3bYPUQ
    Αλίμονο τούς νέους

    Giotis Bangalas
    ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΕΙΧΑΝ ΜΙΑ ΓΟΗΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 60 ΓΙΑΤΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΑ ΖΗΜΩΣΑΝΕ ΩΡΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝΕ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΠΧ Ο ΚΕΝΝΕΤΗ ΑNGER EZΗΣΕ Κ ΑΓΓΛΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ STONES JIMMY PAGE KKKK ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΧΑΘΗΚΕ Η ΜΠΑΛΑ ΠΗΓΕ ΑΛΛΟΥ Η ΙΣΤΟΡΙΑ....

    Spyros Chiras
    Τό καλύτερο παράδειγμα είναι οι Black Widow με το Sacrifice

    Dimitris Panayiotatos
    Μα η Hammer και γενικότερα οι ταινίες του φανταστικού, όταν χρησιμοποιούν τέτοια στοιχεία, το κάνουν εντάσσοντάς τα σ' ένα σχήμα καθαρά καλλιτεχνικό που εξυπηρετεί το πώς λειτουργεί το είδος. Για το Φανταστικό ο αποκρυφισμός δεν είναι θρησκεία, είναι στοιχείο που χρησιμοποιείται (όπως ο βρυκόλακας, το φάντασμα, το ζόμπι) στη σύγκρουση ορθολογικού-ανορθολογικού, αλλά στα πλαίσια πάντα μιας καθαρά καλλιτεχνικής κατασκευής. Όταν ο Πήτερ Κάσινγκ δήλωσε ότι δεν πίστευε στο υπερφυσικό, μπορεί να απογοήτευσε κάποιους, αλλά είπε την αλήθεια για το είδος του Φανταστικού: παίζει με αυτά τα στοιχεία, δεν τα πιστεύει.

    Φώντας Τρούσας
    Μα ναι, το αντιμετώπιζαν αισθητικά και σε σχέση με τις παραδόσεις τους (με θρύλους, φαντάσματα, ρομαντικό πνεύμα κ.λπ.). Δεν ήταν απολογητές του αποκρυφισμού.

    Maximilian Litton
    Νομίζω από τις πρώτες τέτοιες μπάντες ήταν οι Cult (σε αυτούς λένε χρεώνονται τα demon horns)

    Vassilis Serafimakis
    Αν αναφέρεσαι στον Harry Everett Smith, έμαθα γι'αυτόν όταν αγόρασα το κολοσσιαίο του έργο Anthology of American Folk Music. Και καλά εγώ έμαθα πέντε πραματάκια γιά την λαϊκή μουσική τής Αμερικής, αλλά μιλάμε είχε τρομερή και βαθιά επίδραση σε καλλιτέχνες εκείνης της χώρας. (Το επεισόδιο τού θανάτου του, δηλ το πώς έφυγε απ΄τη ζωή, είναι συγκινητικό.)
    Ναι, εντρύφησε στον αποκρυφισμό, πέφτοντας με τα μούτρα, όπως έκανε με *όλα* όσα τον ενδιαφέρανε (διαρκώς πατίρης) -- ακόμα και με Fugs θυμάμαι ήταν όταν προσπαθησαν να ..ανυψώσουν το Πεντάγωνο! Πειραματίστηκε, έψαξε, έκανε, αλλά δεν έμαθα να πέφτει σε πολλές ανοησίες. Εμείς είχαμε δώ Πισάνο & Τανάγρα που κανείς πιά δεν τούς θυμάται - πλην τού οικοδεσπότη.

    Φώντας Τρούσας
    Ήταν το πρώτο κείμενο που είχα γράψει στο LiFO, το 2014, αλλά είχα γράψει και 10 χρόνια νωρίτερα στο Jazz & Tzaz
    https://www.lifo.gr/.../harry-smith-o-protos-sobaros...
    Harry Smith: ο πρώτος σοβαρός compiler της δισκογραφίας | LiFO

    Vassilis Serafimakis
    Δεν είχα διαβάσει το άρθρο σου. Συγχαρητήρια! Να πώ ότι είναι σπάνιο στην ακριβολογία του μεταξύ δεκάδων κειμένων τού εξωτερικού περί Smith.

    Φώντας Τρούσας
    Άμα έχεις όρεξη κοίτα κι αυτό...
    https://www.lifo.gr/.../i-bathia-apokryfistiki-rok...
    Η βαθιά αποκρυφιστική ροκ ιστορία του Kenneth Anger, του θρυλικού σκηνοθέτη του underground | LiFO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Vassilis Serafimakis
      κι αυτό εκπληκτικό κείμενο. Τι περίπτωση ο Kenneth Anger! Είχα εντυπωσιαστεί με το Hollywood Babylon (όταν το διάβασα ήξερα ήδη πολλά από τα επεισόδια που περιέγραφε) αλλά στη συνέχεια ηρέμησα και αποτίμησα ως μυθεύματα αρκετά από αυτά, πχ το δήθεν όργιο Clara Bow με μιά ολόκληρη ...ομάδα football! Λίγες κουτσουλιές στο πιάτο πού μού σερβίρει ένας ιστορικός, ή ένας που λέει ότι γράφει ιστορικά συμβάντα, αρκούν γιά να απαξιωθεί ως ιστορικός. Και το Babylon 2 επιβεβαίωσε την απαξίωση.
      Στο σινεμά όμως και στον αποκρυφισμό είχε επηρεάσει ένα σωρό πνεύματα, κι εκείνα επιδραστικά με τη σειρά τους. Τα γράφεις. (Μόνο το Scorpio Rising έχω δεί παλιά, κι ίσως τό'χω κάπου σε dvd, από τότε που έψαχνα τούς διαφόρους P-Orridge, κ.ά.)

      Vassilis Serafimakis
      ΥΓ Τώρα έκανα την αφαίρεση! Εγραφες γιά τον Magus από το 2004!..

      διονυσιος ψυχουλας
      Ειναι και σε εξωφυλλο των eangles..o crowely

      Jimi Sokratis
      Μεγάλο πρόβλημα γίνεται κι όταν παίρνουν στα σοβαρά όλα αυτά όπως και τους εαυτούς τους. Με την αισθητική του μέταλ πάντα ήμουν αντίθετος. Εντελώς. Ηχητικά μια χαρά είναι. Ας πούμε ο Screamin Lord Sutch λόγω του χιούμουρ του στο σόου άνετα τον βάζεις στο πανκ σαν attitude. Αν όμως δεν έπαιρναν στα σοβαρά τα περί αισθητικής δε θα ήταν ότι ήταν. Φυσικά και οι ίδιοι απίθανο να φαντάζονταν πόσο δημοφιλή θα γίνονταν στις δύο επόμενες δεκαετίες όλα αυτά.

      Διαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ "O Διονύσης Σαββόπουλος, ο Ζήσιμος Λορεντζάτος και ο Άλκης Σαχίνης είναι τρία πρόσωπα που συνδέθηκαν στο «Περιβόλι του Τρελλού»"...

    Chris Karamanidou
    … ο Σαχίνης εφυγε πολύ νωρίς…

    Βαλιανάτος Μιχάλης
    Συμφωνω με την γενικοτερη τοποθετηση σας, Πληροφοριακα παντως σας λεω ότι συμφωνα με την παραδοχη του Σαββοπουλου, η «Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη». γραφτηκε για τον Τσε Γκεβαρα. Το ονομα του "γιου της καλογριας" δοθηκε για περασει το τραγουδι από την λογοκρισια

    Φώντας Τρούσας
    Άλλο λέω όμως. Η παράδοση στην Ωδή είναι στην δημοτική εισαγωγή, όχι στα λόγια - για μουσική μιλάμε.

    Βαλιανάτος Μιχάλης
    Τοτε συμφωνω και προσαυξανω..

    Nickos Ventouras
    Πάντως στο Περιβόλι του Τρελού έχει περισσότερο προσωπική και αριστερή προβληματική - το «Χαμένο Κέντρο» ως θεματική θα το πιάσει με το Βρώμικο Ψωμί και το Μπάλλο, με αποκορύφωμα τα Τραπεζάκια. Μουσικά έχει εδώ και εκεί στοιχεία παράδοσης, αλλά αυτό δεν συνδέονταν ακόμη με την ιδεολογία του πράγματος.

    Φώντας Τρούσας
    Από το "Περιβόλι" ξεκινάει όμως. Είναι η αρχή. Εντάξει στα Τραπεζάκια δεν κάνει πλέον ροκ, αλλά υπάρχει πλήρης αποδοχή του "χαμένου κέντρου".

    Nickos Ventouras
    Ναι, από εκεί. Ένα άλλο κομμάτι εκτός Λορεντζάτου είναι και η Γενιά του '30 ως επιρροή που και αυτή έβαλε το θέμα της παράδοσης.
    Ένα απόσπασμα από Νταντωνάκη περί Σαββό που κυκλοφορεί τελευταία εβδομάδα στα σόσιαλ το πέτυχες; Βρήκαν αφορμή να γράψουν τις γνωστές παπάντζες με κάλυψη Φλέρυς.

    Βαλιανάτος Μιχάλης
    Αξιζει εδω να σημειωσουμε οτι η Γενια του 30 εντρυφησε στην παραδοση οχι από προγονοπληξια αλλα από αναγκη. Μετα τον "πνιγμο" της Μεγαλης Ιδεας στα νερα του Σαγγαριου , την Καταστροφη της Σμυρνης και την ανταλλαγη των πληθυσμων η πνευματικη πρωτοπορία της εποχης αναστοχασθηκε πανω στην ελληνικοτητα. Κι αφου πεταξε ολα τα "αρχαια στολιδια" τοτε ανακαλυψε την ελληνικοτητα στην λαικη τεχνη (Θεοφιλος), στην δημοτικη μουσικη παραδοση , (Μελπω Μερλιε), στο Σολωμο, στον Παπαδιαμαντη, στον λογο του Μακρυγιαννη κ.α. Ταυτοχρονια επεδιωξε την συναντηση της μεχρι τοτε σχεδον λαογραφικης ελληνικης ποιησης με τα καλλιτεχνικα κινηματα της εποχης και κυριως του υπερρεαλισμου. Το αποτελεσμα το ξερουμε . Το εργο της επηρεασε ολους τους μετεπειτα δημιουργους.. Από τους ποιητες της Ηττας (Αναγνωστακης, Κατσαρος, Αλεξανδρου ) μεχρι τους μουσικους δημιουργους του 60

    Φώντας Τρούσας
    Περί της γενιάς του '30, που τότε ήταν στο ξεκίνημά της ουσιαστικά, τα λέει ο Θεοτοκάς στο Ελεύθερο Πνεύμα, που είναι κάτι σαν μανιφέστο.

    Φώντας Τρούσας στον Nickos Ventouras
    Τα ξέρω αυτά που έχει πει για τον Σαββόπουλο - τώρα δεν ξέρω τι ξαναπαίζει. Εντάξει, εγώ δεν συμφωνώ. Αυτά που λέει για τον Γιώργο Ζωγράφο (ανεξάρτητα) είναι σωστά.

    Niki Limnioti
    ακριβώς υποστηρίζει αναλυτικά ο Καράμπελας στο δοκιμιο του για τον Σαββόπουλο- ότι η αναζήτηση αυτή ξεκινά με το Περιβόλι και κορυφώνεται με Μπαλλο και Βρώμικο Ψωμι και ολοκληρώνεται στα Τραπεζάκια έξω

    Evagoras Karageorgis
    Φώντα, το βιβλίο το βρίσκουμε στην Κύπρο;

    Φώντας Τρούσας
    Ναι αμέ, παντού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ "Πάτε αριστερά, μετά δεξιά, μετά ίσα, μετά ξανά αριστερά, μετά όλο δεξιά"...

    διονυσιος ψυχουλας
    Υπαρχει και το αδιεξοδο...χαχαχαχαχα...για τ προβατα μιλαω οχι για σενα..

    Vassilis Serafimakis
    Ο μέγας σωφέρ τής αριστεράς πάντως ηταν ο Αλεξης Τσιπρας ο Τιμονιέρης.
    Ήξερε πώς άμα στριψεις αριστερά τρείς φορές βρίσκεσαι να πααίνεις δεξιά.

    Alexis Giannoukos
    Όσο θα υπάρχουνε Ελληναράδες αυτά τα φαινόμενα θα βλέπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ "Υπάρχουν διάφορα πρόσωπα του χθες, υπεράνω πάσης υποψίας, που δεν τα έχουν πιάσει οι καλοθελητές του ψευτο-αναθεωρητισμού για να τα αποκαθηλώσουν"...

    Antonis Vathis
    Και ο Παζολίνι στα κουρσαρικά γραπτά νωμιζω έχει ένα κείμενο για τριχες

    Nick Rovas
    Δηλαδή θεωρείς ότι δεν ήταν στα πλαίσια του χιούμορ? Και ρωτάω για επιβεβαίωση γιατί το έχεις αναφέρει ξανά άρα μάλλον δεν το θεωρείς χιούμορ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή