Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

JAZZ & ΤΖΑΖ 208

Στο Jazz & Τζαζ που κυκλοφορεί επιχειρούμε, όπως πάντα, να παρουσιάσουμε όψεις της σύγχρονης ηχητικής, που μπορεί να συνδέονται με ηχογραφήσεις του παρόντος ή μη.Ο Δημήτρης Κατσουρίνης συζητά μ’ έναν ανερχόμενο αμερικανό τραγουδιστή της μαύρης μουσικής, που κάνει όμως καριέρα στη Βρετανία, τον Jose James, ενώ ο Βαγγέλης Αραγιάννης προσεγγίζει, μέσω συνέντευξης επίσης, τη διαδρομή ενός σημαντικού σύγχρονου τρομπονίστα, του Steve Swell. Στο ίδιο τεύχος ο Θανάσης Μήνας γράφει για τον Νορβηγό Ketil Bjornstad, που διακρίνεται όχι μόνον ως πιανίστας, αλλά και ως συγγραφέας, και ο Σπύρος Σερλεμές μεγεθύνει επί του country-rock δίνοντας σημασία στις περιπτώσεις του Gram Parsons και του John Fahey. Τα δικά μου κείμενα αφορούν στην ποπ της Πάτρας, σε μια συνέντευξη με τον Κώστα Μαγγίνα, με αφορμή το εξαιρετικό folk άλμπουμ του “The Call”, αλλά και σε μία κριτική αποτίμηση της συλλογής της Soul Jazz “Deutsche Elektronische Musik”. Υπάρχουν, επίσης, κείμενα του Γιώργου Χαρωνίτη για τον τρομπετίστα Bill Dixon, το σουηδό τρομπονίστα Nils Landgren (τον βλέπετε στο εξώφυλλο), αλλά και τον Quincy Jones (με αφορμή και το CD “Big Band”, που είναι αφιερωμένο σ’ αυτόν και μοιράζεται, ως γνωστόν, μαζί με το περιοδικό). Άρθρα, επίσης, του Κορνήλιου Διαμαντόπουλου για το Δέκατο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ στο Γκάζι και τον φαγκοτίστα Daniel Smith, και ακόμη δισκοκριτικές, επανεκδόσεις, blues boom!, μια γερή ματιά στην ελληνική avant ετικέτα absurd και βεβαίως το «δισκορυχείον», που αφορά σ’ ένα… contemporary άλμπουμ του 1966 με καταπληκτικό «τεχνοκρατικό» εξώφυλλο και (εννοείται) εξαιρετική μουσική. Δεν είναι λίγα. Και είναι κι άλλα.

5 σχόλια:

  1. Χαίρομαι πολύ Φώντα που βλέπω την Absurd σε παρουσίαση. Οι προσπάθειες του Νικόλα, είναι αξιοθαύμαστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όντως κάνει πολύ καλή δουλειά - και σε έναν τομέα που θέλει κότσια ε; Είναι ταγμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παλιότερα (στα τέλη του 80), βγάζαμε ένα fanzine παρέα, το Genital Grinder. 150 σελίδες Α4, τρείς φορές το χρόνο και το μοιράζαμε δωρεάν. Moto το "Noise Not Profit". Δεν θυμάμαι πόσα τεύχη κράτησε, μπαίναμε χοντρά μέσα... Όταν έφυγα στο εξωτερικό, ο Νικόλας το συνέχισε σαν newsletter και ουσιαστικά ήταν ο προπομπός των κυκλοφοριών του, που αρχικά ήταν σε κασσέττες. Those were the days!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν το θυμάμαι αυτό το fanzine. Κοίταξα λίγο στο www.fanzines.gr και είδα κι ένα άλλο που έβγαζε ο Νικόλας, το... absurd. Από αυτό έχω, σίγουρα, τεύχος. Όταν έγραψα το κείμενο στο περιοδικό ούτε που το θυμήθηκα.
    Είναι αυτό που λέμε για κάποιον "δεν ξέρει τι έχει"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το έχει καταχωρημένο.

    http://www.fanzines.gr/genital-grinder

    Δυστυχώς χωρίς εξώφυλλο. Θα του στείλω ένα δικό μου scan, για την ιστορία. Όπως επίσης και κάποιο που βγάλαμε από κοινού με τα παιδια των Rotting Christ to Genital Necrosis που άντεξε δύο τεύχη και ουσιαστικά ήταν ο προπομπός του Absurd.

    ΑπάντησηΔιαγραφή