Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017

οι THREE WAY PLANE έβγαλαν ένα από τα καλύτερα ελληνικά hard rock άλμπουμ όλων των εποχών

Είναι η δεύτερη φορά που θα γράψουμε για τους Έλληνες Three Way Plane στο δισκορυχείον, καθώς είχε προηγηθεί η αναφορά μας στο παρθενικό βινύλιό τους, το δισκάκι “A waltz for unity & love/ New destination” στην B-otherSide το 2015.
Το συγκρότημα δεν είναι καινούριο, όπως είχαμε γράψει και τότε, καθώς υφίσταται από το πρώτο μισό των 00s, έχοντας γράψει CD, CD-R, EP κ.λπ., με το “Your Kingdom, My Life” [Private/ B-otherSide, 2017] να αποτελεί την πιο πρόσφατη δουλειά του. Να πούμε κατ’ αρχάς πως μέλη των Three Way Plane είναι οι STRTS κιθάρες, φωνή, John μπάσο και Geo ντραμς, ενώ ακούγεται και θερεμίνη σ’ ένα κομμάτι.
Το ύφος του γκρουπ είναι το σκληρό ροκ, το hard rock, όσο και αν κάτι τέτοιο ακούγεται κάπως ασαφές ή και γενικόλογο. Αν και… τι παραπάνω να πεις για ένα συγκρότημα, που εμένα προσωπικά με παραπέμπει εντελώς στο… underground hard των Stray, των Budgie και των Pluto από τα early seventies; Εντάξει μπορεί να υπάρχουν και πιο καινούριες αναφορές από τα συγκροτήματα του NWoBHM, παρότι οι Three Way Plane διατηρούν και δικά τους στοιχεία, που είναι, σε κάθε περίπτωση, εκείνα που πρέπει να είναι. Καλά λόγια και φωνητικά, ακόμη πιο καλά παιξίματα και συνθέσεις, και γενικότερα μια μείξη «πραγμάτων», που δείχνει πως το συγκρότημα είναι στο «σωστό» δρόμο και πως μπορεί να πάει ακόμη μακρύτερα.
Αρχικώς, αντιλαμβάνεσαι πόσο «μέσα» είναι οι Three Way Plane ακούγοντας το φοβερό οργανικό τους “Xepiasakos theme”, που είναι από τα καλύτερα ελληνικά hard κομμάτια που έχω ποτέ ακούσει. Εφάμιλλο των καλυτέρων των παλαιών Northwind και των Vice Human. Έξοχο ρυθμικό τμήμα και κιθάρα που ξέρει να κάνει τα παιγνίδια και τα κόλπα της, δίχως να… αυτοαναφέρεται και να κουράζει. Αλλά και από ’κει και πέρα τα καλά και πολύ καλά κομμάτια (και με στίχο πλέον) δεν είναι λίγα. Απεναντίας, σε κάθε στροφή, σε κάθε γύρισμα αυτού του CD το συγκρότημα αποδεικνύει το «τι θέλει» και το «πώς θα το κατακτήσει».
Ορισμένοι μπορεί να… κατηγορήσουν τους Three Way Plane πως είναι κάπως παλιομοδίτες και πως δεν διαθέτουν τα προσήκοντα stoner ή έστω και «μεταλλικά» επιχρίσματα (αν και στο “Your life ’08” δείχνουν πως κι εκεί θα μπορούσε άψογα να τα καταφέρουν). Πλάκα θα κάνουν φυσικά…
Επαφή: www.b-otherside.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου