Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

ακούγοντας Πρώτο και Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ τον Αύγουστο

Ακούω, παραδοσιακά, ραδιόφωνο τον Αύγουστο –δεν ακούω κανέναν άλλο μήνα–, κι ενώ ξέρω πως θα απογοητευτώ εντούτοις δεν αλλάζω αυτή την... κακή συνήθεια. Ακούω βασικά το ενημερωτικό Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και βεβαίως το μουσικό / διασκεδαστικό Δεύτερο Πρόγραμμα.
Υπήρξα φανατικός φίλος του λεγόμενου «κρατικού ραδιοφώνου» στη δεκαετία του ’80 και βεβαίως στα seventies, όταν άκουγα ραδιόφωνο επειδή δεν υπήρχε τίποτα άλλο ν’ ακούσω. Χρωστάω πολλά στο ραδιόφωνο θέλω να πω, καθώς διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τα μουσικά και άλλα γούστα μου και στενοχωριέμαι, όσο να ’ναι, με την κατηφόρα που έχει πάρει τα τελευταία πολλά χρόνια. Ίσως σε κατηφόρα να ήταν πάντα, και στα eighties ακόμη, αλλά τότε δεν μ’ ενδιέφερε και τόσο (ή και καθόλου), ενώ τώρα δεν μπορώ ν’ αδιαφορήσω.
Το Πρώτο Πρόγραμμα δεν έχει πολλά πράγματα να πει. Ξεκινάει από νωρίς με μπλα-μπλα και μετά τις τέσσερις, με τον Γιάννη Πετρίδη, αρχίζει να εμφανίζει ένα μουσικό πρόσωπο, το οποίο κάπου εκεί ολοκληρώνεται. Θα έλεγα δηλαδή πως ο Πετρίδης, μόνος του αυτός, κρατάει τα σκήπτρα στο μουσικό κομμάτι τού Πρώτου, με την εκπομπή του «Από τις 4 στις 5», που μπορεί να μην ισχύει σαν τίτλος, καθώς η εκπομπή ξεκινάει μετά τις 4:05, αλλά την δουλειά της την κάνει.
Τα έχω ξαναγράψει για τον Πετρίδη (https://www.lifo.gr/articles/music_articles/157783). Ο άνθρωπος κάνει το σωστό κι αν είχα ελεύθερο χρόνο θα τον άκουγα και όλους τους άλλους μήνες (και όχι μόνο τον Αύγουστο). Και καινούρια πράγματα παίζει, που δεν τα παίζει κανένας άλλος (ανάμεσα σ’ εκείνα που γούσταρα ήταν τα τελευταία από Tyler, The Creator και ακόμη από Sam Fender και Gary Clark Jr., που είναι μια δυνατή πρόταση για το blues του σήμερα).
Κάνει και αφιερώματα ο Πετρίδης, καθότι άκουσα εκπομπές για το Woodstock (με αφορμή τα 50 χρόνια) και επίσης για την Billie Holiday, τον John Coltrane κ.λπ. Υπήρξε κι ένα ωραίο αφιέρωμα στον Elton John, με παλαιά τραγούδια κυρίως. Ο Πετρίδης είπε διάφορα ιστορικά, αλλά αν θυμάμαι καλώς έκανε ένα σοβαρό λάθος. Είπε ότι το πραγματικό ονοματεπώνυμο τού Elton John ήταν Elton Dean, κάτι που δεν ισχύει. Από τον Elton Dean, τον σαξοφωνίστα των Soft Machine στα seventies, δανείστηκε το όνομά του (Elton), ενώ από τον τραγουδιστή Long John Baldry δανείστηκε το επώνυμό του (John). [Ο Reginald (Kenneth) Dwight, όπως είναι το αληθινό όνομα τού Elton John, ήταν, ως γνωστόν, μέλος των Bluesology στα sixties, μαζί με τους Elton Dean και Long John Baldry].
Για τις πολιτικές εκπομπές του Πρώτου δεν θέλω να πω κάτι ιδιαίτερο. Τις βρήκα όλες πολύ κουραστικές, γεμάτες με τα συνήθη μειονεκτήματα. Κακή ροή, λόγος συχνά αποτυχημένα αυτοσχέδιος, γεμάτος με ακκισμούς κ.λπ.
Τον Αύγουστο παίζει πολύ «κονσέρβα». Και ο Πετρίδης είχε «κονσέρβα» εκπομπές (εκπομπές δηλαδή που παίζονταν σε επανάληψη), αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, αναγκαστικώς. Άμα δεν ακούς ραδιόφωνο τους άλλους μήνες, τότε όλα σου φαίνονται... πρωτότυπα.
Το Δεύτερο Πρόγραμμα σαν ραδιοφωνικό, ψυχαγωγικό κανάλι είναι πολύ φτωχό. Οι μουσικές προτάσεις του είναι οπισθοδρομικές. Όχι γιατί το να παίζεις «παλιά» είναι οπισθοδρομικό, αλλά γιατί οι επιλογές φανερώνουν βαρεμάρα, άγνοια και επανάπαυση στα ίδια και τα ίδια. Δεν άκουσα ούτε μία εκπομπή που να με συγκινήσει, ενώ άκουγα πολύ συχνά απερίγραπτες μπαρούφες.
Στις 14 Αυγούστου, περί το μεσημέρι, πριν τις 14:00, βγήκε κάποια Έλενα Διάκου και είπε την απίστευτη χλαπάτσα, τον ορισμό του fake news, πως η Φλέρυ Νταντωνάκη είχε εμφανισθεί στο Woodstock! Αυτή την αρλούμπα τη διαβάζεις και σε σοβαρά υποτίθεται sites, σαν το tovima.gr ας πούμε. Το κακό ξεκίνησε από τον Αντώνη Μποσκοΐτη, που κάποτε είχε γράψει ένα σχετικό κείμενο, δίχως να αναφέρει πως όλα εκείνα ήταν αποκυήματα της φαντασίας του, κι έτσι πολλοί αφελείς τσίμπησαν και πήραν το παραμύθι για αλήθεια. Υπάρχουν και βιβλία που παραποιούν αληθινά γεγονότα, μπολιάζοντάς τα με ασυνάρτητες μυθοπλασίες, κάτι που το θεωρώ μεγάλο λάθος. Και κατάντια. Ακόμη και στη λογοτεχνία.
Υπάρχει, επίσης, κάποιος Πάνος Χρυσοστόμου στο Δεύτερο Πρόγραμμα, που βγαίνει κάθε απόγευμα, αν θυμάμαι μετά τις 17:00, και που λέει διάφορες κοτσάνες. Το άτομο αυτό σ’ ένα «αφιέρωμα» σε ηλεκτρικούς κιθαρίστες (20 Αυγούστου) κατόρθωσε να παίξει κομμάτι στο οποίο δεν ακούγεται ηλεκτρική κιθάρα! Ήταν το “End of the world” των Aphrodite’s Child. O Χρυσοστόμου έφθασε να πει πως στο συγκεκριμένο track κιθάρα έπαιζε ο Ντέμης Ρούσσος! Επίσης μιλώντας για τον κιθαρίστα Θεολόγο Στρατηγό μάς... πληροφόρησε πως έπαιζε και στον «Μπάλλο» του Σαββόπουλου!
Τι να πει κανείς; Είναι ντροπή να λέγονται τέτοιες ασυναρτησίες από αέρος και μάλιστα από ανθρώπους που πληρώνονται από την τσέπη μας.

3 σχόλια:

  1. Η Νταντωνακη στο Γουντστοκ!! ποσο αφελης πρεπει να ειναι καποιος για να το πιστεψει,δηλαδη τι να τραγουδαγε η Νταντωνακη στο Γουντστοκ?και απο που ως που να εμφανισθει εκει?Αλλα.τι να λεμε τωρα εδω μερικοι εχουν πιστεψει οτι υπηρχαν οι fireplaces με τον Σαμαρα και τον Γιωργακη Παπανδρεου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb...

    Antonis Boskoitis
    Φώντα, το έχω γράψει δέκα φορές. Αυτό ήταν δικό μου φανταστικό διήγημα στο μπλογκ μου προ δεκαετίας. Έλεος πια. Το λέω κ το ξαναλέω..
    Μέχρι και σε διάλεξη πανεπιστημίου έχει αναφερθεί.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Θυμάμαι πως το είχα διαβάσει τότε, αλλά και στο Lifo το 2013. Δεν έγραφες πως ήταν μυθοπλασία. Αν το έγραφες από την αρχή δεν θα το αντέγραφαν και οι άλλοι σαν χαζοί.

    Antonis Boskoitis
    Είσαι λίγο άδικος, όμως. Φυσικά και είχα γράψει ότι ήταν αποκύημα της φαντασίας μου, όχι μόνο μία και δύο φορές. Και όχι στο μπλογκ μου, που κανείς δεν τον πήρε από κει, αλλά όταν είχε ξαναμπεί στη LIFO αν θυμάμαι.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Όχι, δεν το είχες αναφέρει στο Lifo. 100%

    Antonis Boskoitis
    επίσης είχα στείλει και πολλά emails...και, τέλος πάντων, αυτό ας πούμε ότι ήταν διήγημα, μυθοπλασία, έχω το δικαίωμα. Οι άλλοι τα έφαγαν όλα αμάσητα, όπως αποδείχτηκε.
    μπαίνω να δω, έχω να επισκεφτώ χρόνια το κείμενο αυτό

    Michalis Matthaiou
    Και να το΄χες αναφερει,αυτα είναι ψιλά γράμματα,ο αδαής αυτό που του'κανε εντύπωση συγκράτησε.Κι ο Ουελς είχε αναφερει το '30 οτι η επίμαχη εκπομπή ήταν μυθοπλασία,και ξερουμε όλοι τι εγινε .

    Αλέξανδρος Κατσαούνης
    "Ωκεανός του ήχου" 5 με 6 στον 958 της ερτ3. Μια μουσική εκπομπή που σίγουρα αξίζει, με παρουσιάσεις πρόσφατων δίσκων κυρίως αλλά και διάφορα άλλα. Χωρίς πολλά λόγια , μόνο τα σχετικά με τις ηχογραφήσεις. Η μόνη ραδιοφωνική εκπομπή που προσπαθώ να μην χάνω. Τις περισσότερες φορές είναι απολαυστική.

    Maria Koundourou
    Ασ πουν κατι οπωσδηποτε κ ας ειναι κ μαλακια οι παντεξευρες !!! χα χα χα

    Panos Marinopoulos
    Θα είδαν την Joan Baez και θα μπερδεύτηκαν... Δε βαριέσαι αδερφέ τι Λωζάνη τι Κοζάνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H αρλουμπα παει συννεφο εδω και δεκαετιες στα ραδιοφωνα(κρατικα και ιδιωτικα),γιατι ειναι ελαχιστος ο κοσμος στον οποιο απευθυνονται που να θελει αρτιες,σοβαρες και ποιοτικες υπηρεσιες ενημερωσης και ψυχαγωγιας.Επετρεψε μου από την πρωτη δισκαρα των Aphrodite's Child το πολυαγαπημενο https://www.youtube.com/watch?v=4jYX5aZIqBc.Για Οκτωμβρη 1968 βαζουν κατω από….floyd μεχρι …ξερω’γω.Παντως πολλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή