Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

MIKE HOLOBER / THE GOTHAM JAZZ ORCHESTRA σύγχρονη και απολαυστική jazz από big band

Πιανίστας, ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας, ο Mike Holober έχει καινούριο double CD να προτείνει, το οποίον αποκαλεί Hiding Out [ZOHO Music, 2019]. Όχημά του η Gotham Jazz Orchestra, μια πολυμελής ομάδα αποτελούμενη από εννέα σαξοφωνίστες, πέντε τρομπετίστες / φλουγκελχορνίστες, έξι τρομπονίστες, τρεις κιθαρίστες, δύο ντράμερ, μπασίστα και περκασιονίστα, η οποία είχε να εμφανισθεί στη δισκογραφία από την εποχή του άλμπουμ “Quake”, το 2009.  Για τον Mike Holober υπάρχουν ήδη κάμποσες αναφορές στο δισκορυχείον (όπως εκείνη για τη συνεργασία του με την τραγουδίστρια Kate McGarry στο “Balancing Art” του 2015 ή οι σχετικές με την παρουσία του στις Pete McGuinness Jazz Orchestra και Westchester Jazz Orchestra), οπότε με την τωρινή ανάρτηση αυξάνεται το πληροφοριακό υλικό που τον αφορά.
Το “Hiding Out” είναι ένα διπλό CD, όπως ήδη γράψαμε, το οποίον απαρτίζεται βασικά από δύο έργα, το “Flow” στο πρώτο CD (τέσσερα μέρη) και το “Hiding Out” στο δεύτερο CD (πέντε μέρη). Πέραν αυτών υπάρχει άλλη μια σύνθεση στο πρώτο CD και άλλη μία στο δεύτερο (ουσιαστικά είναι οι δύο εκδοχές του “Caminhos cruzados” του Antonio Carlos Jobim, που αποτελεί και την μοναδική version). Όλα τα πρωτότυπα tracks είναι συνθέσεις του Holober, με τον ίδιον να διευθύνει την ορχήστρα, παίζοντας πιάνο και fender rhodes.
Κατ’ αρχάς να πούμε πως η Gotham Jazz Orchestra δεν είναι μια όποια-κι-όποια ορχήστρα, αλλά ένα σύνολο το οποίον αποτελείται από διακεκριμένες μονάδες. Ανάμεσα στα πολλά ονόματα μπορούμε να σημειώσουμε τους σαξοφωνίστες Billy Drewes, Dave Pietro και Jason Rigby, τον τρομπονίστα Pete McGuinness, τον κιθαρίστα Steve Cardenas, τον περκασιονίστα Rogerio Boccato κ.λπ. Άρα υπάρχει διαθέσιμο όλο εκείνο το ανθρώπινο δυναμικό, που να μπορεί να οδηγήσει το project, σταδιακά, προς μιαν ολοκλήρωση.
Οι συνθέσεις του Holober, τώρα, είναι ιδανικά διαμορφωμένες, ώστε να καλύπτουν όλα τα επιμέρους αισθητικά ζητήματα, που βασικά περιστρέφονται γύρω από μια «ελλινγκτόνια» προσαρμογή των κλασικών κανόνων της ενορχήστρωσης στις σύγχρονες απαιτήσεις. Εκείνες εννοώ που έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις πολλές και ποικίλες εκφάνσεις της jazz – στην επικοινωνία της με το rock δηλαδή, το funk, την latin και το brazilian, στη μετατροπή της σε fusion κ.λπ. Για όλα αυτά φροντίζει ο Holober με τις περίτεχνες συνθέσεις του, με τους χώρους που παρέχει στους σολίστες του, με την οικοδόμηση των εκάστοτε ατμοσφαιρών (γρήγορα δυναμικά και αργά λυρικά μέρη, μέσα από τα απολύτως απαραίτητα σόλι, υψηλού φορτίου κρεσέντα, γλαφυρές επικοινωνίες των επιμέρους sections κ.λπ.).
Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει. Το “Hiding Out” είναι ένα πέρα για πέρα απολαυστικό άλμπουμ, μιαν ευκαιρία για τον Mike Holober να καταδείξει τις ικανότητές του σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.
Επαφή: www.mikeholober.com

ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ!

1 σχόλιο: