Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

YOKO MIURA / GIANNI MIMMO / THIERRY WAZINIAK διακεκριμένοι αυτοσχεδιαστές σε μια γαλλική συνάντηση

Τρεις εγνωσμένης αξίας συνθέτες-αυτοσχεδιαστές, η ιαπωνίδα πιανίστρια Yoko Miura, ο ιταλός σοπρανίστας Gianni Mimmo και ο γάλλος ντράμερ, περκασιονίστας Thierry Waziniak συλλαμβάνονται εδώ «ζωντανοί» (9 Νοεμβρίου 2018), στη σάλα L'Horloge, στην πόλη Tracy le Mont της βόρειας Γαλλίας, να παρουσιάζουν και να προτείνουν ένα δυναμικό set, προϊόν βεβαίως της άριστης μεταξύ τους φυσικής επικοινωνίας. Να υπενθυμίσουμε πως η Miura με τον Mimmo έχουν συνεργαστεί κι άλλες φορές (η δισκογραφία τούς καταγράφει στο “Departure” του 2016 – λέμε για το CD τής εταιρείας Setola di Maiale, για το οποίον έχουμε γράψει στο blog), ενώ και ο Waziniak αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, όντας μέλος κατά καιρούς των Gaël Mevel Quintet, των We Free και των Trio Rives (για άλμπουμ των δύο τελευταίων υπάρχουν reviews στο δισκορυχείον).
Αυτοί λοιπόν οι τρεις μουσικοί, που ξέρουν καλά τα κατατόπια του δημιουργικού αυτοσχεδιασμού, εκείνου που προκύπτει μέσα από μια minimum ή και κάπως μεγαλύτερη συνθετική βάση (αυτές τις βάσεις θέτει εδώ η Miura), συμπλέουν σ’ ένα live, το οποίο διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας τέλειας στούντιο εγγραφής. Η παραγωγή, εννοούμε, της ιταλικής Amirani Records είναι τέτοια, ώστε να προσφέρει στην παράσταση αυτό το «κάτι παραπάνω» που προεξοφλεί το στούντιο.
Έτσι, η Miura είναι εκείνη που αρχίζει να βάζει διαστάσεις στα πλαίσια, πάντα κοντά σε μια πιο ελεύθερη αντίληψη, που δεν αποκλείει όμως το μελωδικό στοιχείο, με τον Mimmo να παρεμβαίνει ισότιμα, συχνά λυρικά, με μικρές φράσεις, που όλες μαζί συναποτελούν κι αυτές ένα χειροπιαστό μελωδικό περιβάλλον και με τον περκασιονίστα Waziniak να «γεμίζει» συνεχώς με χτυπήματα, είτε συνοδεύοντας, είτε δίνοντας αφορμές ώστε να ξεκινήσουν νέοι «γύροι» από το πιάνο και το σαξόφωνο.
Οπωσδήποτε το “Live at L'Horloge” [Amirani, 2019] είναι ένα άλμπουμ για τους σκληρούς πυρήνες, για τους ταγμένους fans της σύγχρονης «δημιουργικής τζαζ» και ως τέτοιο προτείνεται άνευ επιφυλάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου