Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

SENSAROUND jazz και ηλεκτρονικά σε δυνατούς συνδυασμούς

Οι Sensaround είναι ένα συγκρότημα από την Αυστραλία, που κινείται στο χώρο του ηλεκτρονικού τζαζ-αυτοσχεδιασμού. Υπάρχουν από το 2013, έως ώρας έχουν ηχογραφήσει τρία άλμπουμ –το τρίτο τους είναι το παρόν heart / noise [HellosQuare Recordings, 2018]– και μέλη τους είναι ο Αυστραλός Alister Spence fender rhodes, pedals, κρουστά, ο Σκωτσέζος Raymond MacDonald άλτο, σοπράνο σαξόφωνα και ο επίσης Αυστραλός Shoeb Ahmad boss sp-202, boss sp-303 (samplers και loopers είναι αυτά), pedals. Το άλμπουμ είναι ηχογραφημένο στην Καμπέρα, τον Αύγουστο του 2015 και κυκλοφορεί τώρα, εννοείται, για πρώτη φορά.
Στους φίλους του blog το όνομα του Alister Spence δεν θα πρέπει να είναι εντελώς άγνωστο, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε γράψει για τις συνεργασίες του με την πιανίστρια Satoko Fujii, ενώ καλό είναι να προσθέσουμε πως τα τελευταία χρόνια ο Spence παίζει με τους Sunnyboys, τους Laughing Clowns και τους Apartments (πολύ δυνατά ονόματα από τα αυστραλέζικα eighties), πέραν των όποιων άλλων jazz και improv-jazz σχηματισμών, στους οποίους κατά καιρούς συμμετέχει.
Στο “heart / noise” ο πήχης έχει τοποθετηθεί πολύ ψηλά, για το είδος της μουσικής που προτείνουν οι Sensaround, αλλά, παρ’ όλα αυτά, οι τρεις μουσικοί κατορθώνουν να περάσουν πάνω απ’ αυτόν. Που σημαίνει, με λίγα λόγια, πως το CD αυτό είναι ξεκάθαρα εντυπωσιακό.
Καινοτόμο, πρωτοποριακό, ριζοσπαστικό... είναι τρεις χαρακτηρισμοί, που μπορεί με άνεση να ευσταθούν, σε σχέση με το “heart / noise”, καθώς και τα επτά tracks, που καταγράφονται εδώ, διαθέτουν όλα εκείνα τα γνωρίσματα, που καθιστούν εντυπωσιακό το άκουσμα.
Συνεχείς και ουρανομήκεις ηλεκτρονισμοί, γεμάτη φαντασία, πλήρως ενταγμένοι στο ακουστικό δρώμενο, είτε λειτουργούν αυτοί «συνοδευτικώς» είτε «σε πρώτο πλάνο», σαξόφωνα που πατούν πάνω στο ηλεκτρονικό background, προσθέτοντας μια πιο avant- progressive αύρα, και φυσικά κρουστά και γενικότερα εφφέ, που συμπλέουν και αυτά μέσα στο γενικότερο περιβάλλον των ανατροπών και των εκπλήξεων.
Πολύ καλό άλμπουμ, δηλαδή εξαιρετικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου