Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

EZRA WEISS BIG BAND τζαζ για μεγάλη ορχήστρα με λεκτικό υπόβαθρο

O 40χρονος πιανίστας, συνθέτης και bandleader Ezra Weiss πάντα θα είναι μια περίπτωση προς εξερεύνηση. Στο δισκορυχείον έχουμε ήδη αναφερθεί σε δύο προηγούμενα άλμπουμ του, στο Our Path to This Moment” [Roark, 2012], εκεί όπου είχε συνεργαστεί με big band, όπως και στο “Before You Know It” [Roark, 2014], ένας δίσκος που είχε ολοκληρωθεί με το σεξτέτο του. Τώρα ο Weiss, που ηγείται της μεγάλης μπάντας του, έχει έτοιμο ένα πιο καινούριο CD, το οποίον αποκαλεί We Limit Not the Truth of God [OA2 Records, 2019] – ένα άλμπουμ που έχει γίνει για τα παιδιά του. Είναι αφιερωμένο στα παιδιά του εννοούμε, λειτουργώντας και σαν ένα είδος διαθήκης. (Στο “Dear O. and J.”, δεύτερο κομμάτι του άλμπουμ, ακούμε τον Weiss να λέει: This music is for you. Well, not really. It’s for me. But it’s inspired by you).
Ο Weiss ετοιμάζει μιαν επιστολή για τα παιδιά του, σχετική με τις προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσουν, καθώς θα ξεκινούν την πορεία τους στη ζωή. Όμως το κείμενο, που το αποδίδει ο ίδιος ο Weiss φυσικά, με τη συνοδεία ελάχιστης ή και καθόλου μουσικής, λειτουργεί και διαφορετικά. Μπορεί να αφορά, εννοούμε, στον καθέναν από εμάς. Στο πώς θα μπορέσουμε κι εμείς να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου. Και το ερώτημα που τίθεται είναι το αν μουσική μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Αν μπορεί να «ανοίξει» τη σκέψη, αν μπορεί να προκαλέσει την ορθή κρίση. Είναι ζητήματα αυτά θέλω να πω, που εν πολλοίς παραμένουν αναπάντητα στο “We Limit Not the Truth of God” – κάτι, όμως, που δεν αποτελεί εμπόδιο, που δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, για τον Weiss, να συνθέσει ένα έργο με ήχο και λόγο, που να μην ακούγεται ούτε πατερναλιστικό (όσον αφορά στο λεκτικό μέρος του), ούτε όμως τυπικό και αναμενόμενο, όσον αφορά στο μουσικό.
Αυτό το επιτυγχάνεται με τη βοήθεια της Ezra Weiss Big Band, μιας ορχήστρας με πέντε σαξοφωνίστες-κλαρινίστες-φλαουτίστες (ο John Nastos είναι επικεφαλής), τέσσερις τρομπετίστες, τέσσερις τρομπονίστες και τετραμελές ρυθμικό τμήμα (πιάνο, μπάσο, ντραμς, κρουστά), αλλά και με τη συμβολή της Camas High School Choir, σ’ ένα track, στο φερώνυμο με τον τίτλο του άλμπουμ “We limit not the truth of God” (πάνω σε λόγια του υμνογράφου του προπερασμένου αιώνα George Rawson).
Ο Weiss μπορεί να δηλώνει από θρησκευτικής πλευράς «αγνωστικιστής» και από πολιτισμικής Εβραίος, αλλά τούτο δεν τον εμποδίζει να επικεντρώνεται στην Αλήθεια, που κρύβεται (από θεολογικής απόψεως) στον Θείο Λόγο – και αυτήν ακριβώς την ανάγκη, της αναζήτησης της αλήθειας εν ολίγοις, επιχειρεί να αναδείξει μέσα από τις νότες του.
Το “We Limit Not the Truth of God” είναι ένα άλμπουμ σύγχρονης μπιγκ-μπαντικής jazz, πλαισιωμένο από ώριμα στοιχεία οργανικού αυτοσχεδιασμού περατωμένα από masters των οργάνων τους (John Nastos άλτο, τενόρο, Jeff Uusitalo τρομπόνι, John Savage φλάουτο, Derek Sims τρομπέτα κ.ά.) και τούτο λέει πολλά.
Επαφή: www.ezraweiss.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου