Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

JAZZ & TZAZ 232/233

Στο καινούριο Jazz & Τζαζ ο Βαγγέλης Αραγιάννης γράφει για μερικούς σημαντικούς μουσικούς της jazz, που δραστηριοποιούνται τώρα στο Ισραήλ, όπως τους Omer Avital, Yuval Cohen, Assaf Kehati, Omer Klein κ.ά., ενώ ο Δημήτρης Κατσουρίνης συνομιλεί με τον σαξοφωνίστα των Impellers Chris Evans-Roberts (το γκρουπ είναι ένα από τα καλύτερα βρετανικά του καιρού μας, κινούμενο γύρω από τη soul και το funk).
Με την περίπτωση του avant σαξοφωνίστα Noah Kaplan ασχολείται ο Γιάννης Μουγγολιάς, την ώρα που ο Θανάσης Μήνας ξεσκονίζει το δισκογραφικό και όχι μόνο Black Power, με αφορμή το βιβλίο τού Pat Thomas Listen Whitey: The Sights and Sounds of Black Power 1965-1975, αλλά και μιας σχετικής συλλογής τής εταιρείας Light In the Attic. Δύο κείμενα δικά μου αφορούν, το ένα, στην αμερικανίδα τραγουδοποιό Melody Gardot (στο εξώφυλλο) επ’ αφορμής του πρόσφατου άλμπουμ της “The Absence”, και το άλλο στην παρουσίαση του σημαντικότερου μουσικού βιβλίου που κυκλοφόρησε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, της Πειραματικής Μουσικής [εκδ. Οκτώ] του Michael Nyman. Φυσικά, όλη η σταθερή ύλη του περιοδικού είναι παρούσα. Jazz Eye (12th European Jazz Festival in Athens, Σάκης Παπαδημητρίου, Τηλέμαχος Μούσας, Δανάη Παναγιωτοπούλου, Fetameriganoi, Θάνος Ανεστόπουλος…), Live, Δισκοκριτικές, κείμενο για τις τελευταίες εκδόσεις της B-Other Side Records, Δισκορυχείον/βιβλιορυχείον, Τζαζ & Λογοτεχνία, Πράξεις Λόγιας Μουσικής, All That Art
Στο CD “Petite Fleur Presents: Summer Jazz Flirt/ Fresh sounds from the greek scene” ο Νίκος Κ. Φωτάκης έχει ετοιμάσει μια ωραία συλλογή (γράφοντας και το σχετικό αναλυτικό κείμενο) αποτελούμενη από κομμάτια νέων ελληνικών jazz σχημάτων (Diminuita, Anamateur & Pros, Yiafka Playground 3, Next Step Quintet, The Wonder-Fall Quartet κ.ά.), πολλά εκ των οποίων ήταν έως τώρα αδισκογράφητα.

4 σχόλια:

 1. Ωραία νέα! Χαίρομαι και για τα περιεχόμενα του τεύχους, και για τον νέο δίσκο της Gardot, που προσδοκώ ν' ακούσω σύντομα, και για το γεγονός ότι στη συλλογή του περιοδικού υπάρχει κομμάτι απ' το τρίο που δημιούργησε παλιός μου συμφοιτητής!

  Εύχομαι μακροδροσέρευση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να ’σαι καλά Lapsus digiti. Η αλήθεια είναι ότι καιγόμαστε. Και όχι μόνο από τη ζέστη… Ρίχνουμε όμως κανα σινγκλάκι στο πικάπ και δροσιζόμαστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ωπα, τι εξωφυλλάκι 60's Ember style ep ειναι αυτό Φωντα ? Γουστάρω πολύ.Ποιός το σχεδίασε...,αλλα θα το μάθω αυτο αύριο που θα πάρω το τεύχος.
  Φ.Ν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή