Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

FIRE! with Jim O’Rourke

Ηχογραφημένο ζωντανά στο Τόκιο τον Σεπτέμβριο του 2010, το Unreleased?” (2011) είναι το δεύτερο άλμπουμ των Σουηδών Fire! (πάντα για τη νορβηγική rune grammofon). Βασικά, αναφερόμαστε στο τρίο των Mats Gustafsson βαρύτονο, fender rhodes, live electronics, Johan Berthling μπάσο και Andreas Werliin ντραμς, κρουστά, το οποίο μετατρέπεται σε κουαρτέτο με την προσθήκη του σημαντικού κιθαριστή της ηλεκτρικής avant Jim ORourke (χειρίζεται επίσης σύνθια και φυσαρμόνικα). Οι Σκανδιναυοί δεν είναι τυχαίοι μουσικοί, αφού έχουν υπάρξει μέλη ή έχουν δημιουργήσει ποικίλα σχήματα (The Thing, Tape, Wildbirds & Peacedrums…), που κινούνται σε όλα τα επίπεδα ενός radical ήχου, ενώ και ο ORourke, «όνομα» από μόνος του, έχει παίξει με τους πάντες (από τον Mayo Thompson και τον Merzbow, μέχρι τους Nurse with Wound και τους Faust).
Το “Unreleased?” έχει διάρκεια λίγο πάνω από τα 41 λεπτά και περιλαμβάνει τέσσερα κομμάτια. Το πρώτο έχει τίτλο “Are you both still unreleased?” (11:39) και αποτελεί ένα heavy/free/space ηχητικό συνονθύλευμα, που παραπέμπει βεβαίως στο κλασικό krautrock (ένας συνδυασμός Guru Guru, Ash Ra Tempel, Annexus Quam και Anima), προσφέροντας συγχρόνως απόλυτα ψυχεδελικά ρίγη. Το “…please, I am released” (9:05) στηρίζεται σε μία πιο ροκάδικη, όσο και μονότονη ρυθμοδυναμική (εδώ οι Can θα μπορούσε να είναι μία αναφορά), με την κιθάρα του ORourke και τα ηλεκτρονικά/πνευστά του Gustafsson να δημιουργούν συνθήκες εκρηκτικού «χασίματος». Το 3λεπτο, χαμηλών τόνων “By whom and why am I previously unreleased?” κινείται σ’ ένα πιο abstract πλαίσιο (κάπως σαν intermezzo), με τα κρουστά και τη φυσαρμόνικα να καθορίζουν τα βασικά ηχοχρώματα, ενώ το έσχατο “Happy ending borrowing yours” (που ξεπερνά σε διάρκεια τα 17 λεπτά) επανατοποθετεί, θα έλεγα, το “Unreleased?” στο πρωθύστερο noise/kraut/improv πλαίσιο, με τo γενικότερο θορυβοποιό σκηνικό να υπερτερεί –τεταμένο μάλιστα στα όρια του hard core στα πρώτα πέντε λεπτά–, πριν το κάπως τελετουργικό free rock ξέσπασμα. Εν ολίγοις, ένα πολύ αξιόλογο άλμπουμ.
(Σημ. Οι Fire! έχουν και πιο καινούριο 2LP/CD, υπό τον τίτλο “Fire! with Oren Ambarchi: in the mouth - a hand”, μια συνεργασία δηλαδή του γκρουπ με τον αυστραλό κιθαρίστα Oren Ambarchi, που κυκλοφόρησε από την rune grammofon, πριν λίγο καιρό. Περισσότερα στο εγγύς μέλλον).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου