Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

λευκή πετσέτα

Την 31η Μαΐου, πριν τρεις μήνες δηλαδή (μοιάζει σαν να έχει περάσει χρόνος ε;), ο σημερινός Πρωθυπουργός παρουσίασε στο ΕΒΕΑ, ως αρχηγός τότε της ΝΔ, το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του (οι περιβόητες 18 προτάσεις), το οποίο θα εφάρμοζε άμα κέρδιζε τις εκλογές. Για… κακή μας τύχη τις εκλογές δεν τις κέρδισε εν τέλει… αναγκαζόμενος στην πορεία να συγκυβερνήσει με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι φαίνεται πως τον εμπόδισαν, και συνεχίζει να τον εμποδίζουν, να εφαρμόσει όσα είχε εξαγγείλει (καθότι αδυνατώ να σκεφθώ κάτι άλλο, που να πηγαίνει κόντρα στην πρωθυπουργική βούληση…). Ανάμεσα στις 18 προτάσεις –οι οποίες, για να το σοβαρέψουμε, δεν αξίζουν ούτε για… copy-paste– ήταν και οι ακόλουθες (δια στόματος του αρχηγού, τότε, της ΝΔ):
– Επέκταση του επιδόματος ανεργίας ακόμη κατά ένα χρόνο, στα δύο χρόνια.
– Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για τους μη μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, τους καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και που σήμερα δεν δικαιούνται κανένα βοήθημα. Σ’ αυτά τα επιδόματα, για όσους έχουνε χάσει τα πάντα θα δώσω τη μεγάλη προσωπική μου μάχη στην Ευρώπη.
Η περικοπή των 11,7 δισ. για τα έτη 2013-14 να επεκταθεί για δύο ακόμα χρόνια, ως το 2016 τουλάχιστον (σ.σ. αυτό το «τουλάχιστον» είναι συγκινητικό…). Έτσι στον επόμενο προϋπολογισμό του ’13 θα θεσπίσουμε περικοπές 3,5 δισ. και όχι 7,5 δισ., όπως θα συνέβαινε διαφορετικά αν το πρόγραμμα είχε διετή διάρκεια. Η χρονική επέκταση του προγράμματος θα επιτρέψει να γίνουν περικοπές από σπατάλη και από διαφθορά και όχι από μισθούς και συντάξεις.
– Όχι άλλες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, όχι άλλοι φόροι, όχι άλλη περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Φορολόγηση σε εισοδήματα που δεν υπάρχουν με τεκμήρια και με χαράτσια δεν πάει άλλο.
Την επόμενη εβδομάδα έρχεται η τρόικα και ξεκινάει η… μάχη (για την οποία κάνει λόγο και ο πρωθυπουργός). Εγώ πάντως, για καλό και για κακό, δεν σκοπεύω να περάσω ούτε κατά λάθος έξω από τα γνωστά… μετερίζια (Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Εργασίας κ.λπ.) μη και με πάρει καμμιά αδέσποτη… 

1 σχόλιο:

  1. Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Αυτό το λαικό γνωμικό ταιριάζει στις ψευτιές που σερβίρει το πολιτικό μας σύστημα εδώ και δεκαετίες στον ελληνικό λαό. Το θέμα είναι πότε αυτός ο λαός θα παψει να άγεται και να φέρεται βάσει αυτών των ελεεινών πρακτικών των κομμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή