Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

JAZZ & TZAZ 239

Στο Jazz & Tζαζ που κυκλοφορεί ο Γιάννης Μουγγολιάς γράφει για τον νορβηγό σαξοφωνίστα της jazz Håkon Kornstad, όπως και για το πιανιστικό duo των Walter Norris και Leszek Możdżer που αποτυπώνεται στο άλμπουμ “The Last Set” της γερμανικής εταιρείας ACT Music + Vision. Περαιτέρω, ο Δημήτρης Κατσουρίνης συνομιλεί με την τραγουδίστρια Hannah Williams και τον κιθαρίστα Nic-Hillman Mondegreen, μέλη και οι δύο των Hannah Williams & The Tastemakers, μιας σύγχρονης, δυνατής ομάδας του βρετανικού soul-funk.
Ένας από τους πιο ιδιαίτερους φλαουτίστες της σύγχρονης jazz (και όχι μόνον αυτής) είναι ο Γερμανός Mark Alban Lotz. Ο Βαγγέλης Αραγιάννης σκύβει στην περίπτωσή του και μας μεταφέρει τις απόψεις και τις κρίσεις του. Με αφορμή την προβολή του ντοκυμαντέρ, του σχετικού με τη συναυλία που έδωσαν οι Led Zeppelin στο Λονδίνο το 2007, στη Θεσσαλονίκη (αναφερόμαστε στο DVDCelebration Day”) o Αντώνης Ν. Φράγκος ξανανοίγει το βιβλίο του ιστορικού γκρουπ, καταθέτοντας τα στοιχεία του μύθου τους. Ο… one man band Mickey Pantelous είναι ένας από τους πιο ιδιαίτερους έλληνες (ή ελληνοδανούς αν προτιμάτε) rockers. Το τελευταίο CD του –ένα από τα ωραιότερα της περασμένης χρονιάς– έχει τίτλο “I Came from a Land North of Africa” και πάνω σ’ αυτό επικεντρώνεται ο Θανάσης Μήνας. Τέλος, από πλευράς θεμάτων, ο Γιώργος Χαρωνίτης αποσαφηνίζει μερικά πράγματα που αφορούν σ’ ένα από τα κορυφαία ονόματα της σύγχρονης jazz (για πολλούς το κορυφαίο) τον Ινδοαμερικανό Vijay Iyer (στο εξώφυλλο) επ’ αφορμής και της συναυλίας του στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών την 25/2, ενώ εγώ μεγεθύνω σε μερικά «παράξενα» άλμπουμ της σύγχρονης ελληνικής σκηνής (Kid Flicks, Κωστής Δρυγιανάκης, Χρήστος Αλεξόπουλος, Opera Chaotique κ.λπ.), δίνοντας τις σχετικές λεπτομέρειες.
Παρούσα, όπως πάντα, όλη η στάνταρ ύλη του περιοδικού. Jazz Eye (Jayne Cortez, Mechanimal, Momo Trio, o Miles Davis στην Αθήνα του 1985…), Live, Jazz & Λογοτεχνία, Δισκοκριτικές, Auditorium, Δισκορυχείον (ένας Ελληνοαμερικανός με καταγωγή από τη Σάμο…), Επανεκδόσεις, Βιβλία, Πράξεις Λόγιας Μουσικής, All that Art
Στο CDPhase One” ο Γιώργος Χαρωνίτης επιλέγει κομμάτια με τον σαξοφωνίστα Steve Lacy από την πρώτη φάση της δισκογραφίας του (1957-1962). Στα σχήματα συνοδείας οι Wynton Kelly, Don Cherry, Lee Konitz, Cecil Taylor κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου