Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ δισκογραφία

Πριν λίγες ημέρες ένας φίλος μού έστειλε ένα e-mail ζητώντας μου να γράψω στο blog την δισκογραφία του Εξαδάκτυλου. Του είπα... «εντάξει, θα το κάνω, παρότι είναι γνωστά, πλέον, αυτά τα πράγματα».
Οκτώ είναι όλα κι όλα τα τραγούδια και ορχηστρικά που ηχογραφήθηκαν (στο διάστημα 1971-72) και εκδόθηκαν από τον Εξαδάκτυλο. Τα πέντε είναι μοιρασμένα σε τρία πρωτότυπα LP, δύο (ως πρωτότυπα) υπάρχουν μόνο στις 45 στροφές, ένω ένα υπάρχει σε CD. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε προς τα τέλη του 1970 και κρατήθηκε, με τις όποιες ανακατατάξεις, μέχρι και τα μέσα του 1973. Να πω, ακόμη, πως τα credits των τραγουδιών μεταφέρονται όπως ακριβώς αναγράφονται στους original δίσκους. 
Εξαδάκτυλος στο Κύτταρο δια χειρός... Μποστ!
LP 
1. Rock Σήμερα!/ Rock Now! – Minerva SYMP 22011 – 1971 
(περιέχει τα «Έχουν κακούς σκοπούς» και «Τα παιδιά είναι εν τάξει»)
2. Ζωντανοί στο Κύτταρο – Zodiac SYZP 88023 – 1971
(περιέχει «Το ξεχασμένο πηγάδι» των Α. Τριανταφύλλου, Δ. Πουλικάκου, Γ. Λαμπίτσι)
3. Ο Δημήτρης Πουλικάκος Παρουσιάζει: Τον «Εξαδάχτυλο» και διάφορους άλλους εκλεκτούς κυρίους, σε νέες περιπέτειες, ήτοι: Μεταφοραί-Εκδρομαί «Ο Μήτσος» – ΕΜΙ 2J 062 70262 – 1976
[περιέχει τα «Σκόνη πέτρες λάσπη» (Δ. Πουλικάκος) και «Χτεσινά τραίνα» (Δ. Πουλικάκος - Α. Τριανταφύλλου) ηχογραφημένα την άνοιξη του 1972] 
Singles 
1. Τα παιδιά ειν’ εντάξει (Ν. Δαπέρη, Λ. Αλαχαδάμη, Α. Τριανταφύλλου, G. Lambizi, Κ. Δουκάκη, Δ. Πουλικάκου) / Σε καλή μεριά (Δ. Πουλικάκου) – Zodiac ZS 8224 – 1971
2. Τα παιδιά ειν’ εντάξει (Μουσική: Ν. Δαπέρη, Λ. Αλαχαδάμη, Α. Τριανταφύλλου, G. Lambizi, Κ. Δουκάκη, Δ. Πουλικάκου/ Στίχοι: Δ. Πουλικάκου, Τ. Φαληρέας, Κ. Θεοφιλόπουλος)/ Έχουν κακούς σκοπούς (Μουσική: Ν. Δαπέρη, Λ. Αλαχαδάμη, Α. Τριανταφύλλου, G. Lambizi, Κ. Δουκάκη, Δ. Πουλικάκου/ Στίχοι: Δ. Πουλικάκου) – Zodiac ZS 8224 – 1971
[το πρώτο 45άρι ξανατυπώθηκε με τον ίδιο κωδικό και με άλλο τραγούδι ως flip-side]
3. Ο ανεπρόκοπος (Δ. Πουλικάκος - Τ. Φαληρέας)/… – Zodiac ZS 8252 – 1971
(μοιραζόταν με το LP «Ζωντανοί στο Κύτταρο», αφού ήταν κολλημένο στην πίσω πλευρά του) 
CD
1. Δημήτρης Πουλικάκος – Αδέσποτα Σκυλιά – MBI CD 10813 – 2004
(περιέχει το «Διψασμένοι γι’ αγάπη», ένα instrumental ηχογραφημένο από τον Εξαδάκτυλο, σε πρόβα στο Κύτταρο, το 1972)
Περαιτέρω… 
Ως ηχογραφήσεις του Εξαδάκτυλου μπορεί να θεωρηθούν και τα σύντομα στο χρόνο:
1. ΗΠΣΑΛΣΕΡΤΕΠΗΝΟΚΣ (δηλαδή ΣΚΟΝΗΠΕΤΡΕΣΛΑΣΠΗ από την ανάποδη, Δ. Πουλικάκος, rec. αρχές ’71)
2. Πρωτόγονη ζωή (Δ. Πουλικάκος, rec. άνοιξη ’72)
3. Γυρίσματα του χρόνου (I. Lambizzi - Α. Τριανταφύλλου, rec. τέλη ’70)
4. Και τώρα… χωρίς βαρβάρους; (Α. Τριανταφύλλου - Λ. Διακογιάννης - Ν. Πολίτης - Κ. Δουκάκης - Λ. Αλαχαδάμης - Δ. Πουλικάκος, rec. άνοιξη ’72)
Και τα τέσσερα tracks υπάρχουν στο LP «Ο Δημήτρης Πουλικάκος Παρουσιάζει: Τον “Εξαδάχτυλο” και διάφορους άλλους εκλεκτούς κυρίους, σε νέες περιπέτειες, ήτοι: Μεταφοραί-Εκδρομαί “Ο Μήτσος”». 
Νομίζω πως καλύφθηκε το θέμα όσον αφορά στις original εκδόσεις, αν και θα υπάρχουν πάντα και οι επανεκδόσεις (σε βινύλιο ή CD).

12 σχόλια:

 1. Την αφίσα του Μποστ με τα πόδια του… εξαδάκτυλου την έχω σ’ ένα folder εδώ και δυο χρόνια περίπου. Μου την είχε στείλει φίλος. Δεν ξέρω αν υπάρχει στο δίκτυο ή αν είναι από πρωτότυπη πηγή. Από ένα ψάξιμο, πάντως, που έκανα χθες δεν βρήκα κάτι. Αν κάπου υπάρχει μου το λέτε για να το αναφέρω…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Βρήκα αυτό: http://www.kostasevgenis.gr/php/articles.php?lng=gr&pg=5 Πρόκειται για καταχώρηση του 2012.

  Σας ευχαριστώ πάντως γιατί εγώ χάρη σε εσάς την είδα την αφίσα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστώ!

   Έψαξα χθες για λίγο… χτύπησα στο Google «Μποστ, Εξαδάχτυλος», «Πουλικάκος, Εξαδάχτυλος», αλλά δεν βρήκα κάτι… Δεν το πάλεψα παραπάνω, γιατί δεν είχε νόημα τη δεδομένη στιγμή.
   Χαίρομαι, όταν οι αναγνώστες βοηθούν κι αυτοί με τον τρόπο τους.

   Διαγραφή
 3. ΔΙΟΡΘΩΣΗ: ΤΟ "ΧΤΕΣΙΝΑ ΤΡΑΙΝΑ" ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΦΑΛΗΡΕΑ.
  ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ "ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΕ" ΛΙΓΟ ΤΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. «Μ» όπως λέμε Μήτσος ή όπως λέμε «Μάκης»; Ή μήπως… «Μανώλης»;

   Έγραψα τα credits όπως ακριβώς αναφέρονται στις ετικέτες των δίσκων. Στα «Χτεσινά τραίνα» διαβάζω (Δ. Πουλικάκος – Α. Τριανταφύλλου). Επίσης στον «Ανεπρόκοπο» διαβάζω (Δ. Πουλικάκος – Τ. Φαληρέας) παρότι στο οπισθόφυλλο της original έκδοσης του «Ζωντανοί στο Κύτταρο» [Zodiac] αναγράφεται το… «πάνω σε μια ιδέα του F. Zappa». Και όλοι ξέρουμε πως ο «Ανεπρόκοπος» είναι το… γνωστό “Road ladies” από το “Chunga’s Revenge” του Frank Zappa με ελληνικούς στίχους.
   Εν πάση περιπτώσει καλά κάνουμε και τα λέμε και αυτά, αφού τα γράφουν οι δίσκοι στα οπισθόφυλλά τους (back cover του «Μεταφοραί-Εκδρομαί»).
   Κι επειδή «μου τη λες» δηλαδή (πλάκα κάνω, δεν έχω πρόβλημα) πάρε και τους original στίχους του Φαληρέα από τα «Χτεσινά τραίνα» για να δεις πως ο Πουλικάκος δεν τους διασκεύασε «λίγο», αλλά πάρα πολύ! Βασικά έγραψε άλλους τόσους και παραπάνω!

   Χτεσινά τραίνα
   βρωμισμένες ρόδες
   ιδρωμένες
   σέρνονται μες στη βροχή

   στρίβω, σου ξεφεύγω
   από μακριά σε κόβω
   Κυριακή
   χαράματα στις τεσσερσίμισυ

   Χτεσινά τραίνα
   βρωμισμένες ρόδες
   ιδρωμένες, χρόνια
   σέρνονται μες στη βροχή

   Διαγραφή
 4. Να συμπληρώσω και την εμφάνιση τους στην ταινία Αλδεβαράν, του Ανδρέα Θωμόπουλου όπου αν θυμάμαι καλά παίζουν 2 τραγούδια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όταν γυρίστηκε το «Αλδεβαράν» (1974-1975) δεν υπήρχε ο Εξαδάκτυλος. Το γκρουπ που φαίνεται στην ταινία είναι… πλαστό.

   Το «Σκόνη, πέτρες, λάσπη» που ακούμε στο «Αλδεβαράν» είναι ηχογραφημένο την άνοιξη του ’72, κι έτσι ακριβώς ακούγεται και στο LP «Μεταφοραί-Εκδρομαί». Για τις ανάγκες της ταινίας ο Πουλικάκος, προφανώς, μάζεψε ορισμένους μουσικούς και τους έβαλε να… παραστήσουν τον Εξαδάκτυλο.
   Ας πούμε στο φιλμ ντραμς παίζει ο Τσιλογιάννης και όχι ο Αλαχαδάμης (που έπαιζε στην ηχογράφηση του ’72), επίσης ακούμε σοπράνο σαξόφωνο (παίζει ο Λάκης Διακογιάννης το ’72) και βλέπουμε στο φιλμ κάποιον (πολύ γνωστή φάτσα – δεν μου έρχεται τώρα το όνομά του) να παίζει κλαρίνο! Βεβαίως τα ηχοχρώματα των δύο οργάνων μοιάζουν, αλλά άλλο το κλαρίνο, άλλο το σοπράνο. Επίσης στην ηχογράφηση του ’72 συμμετέχουν στις κιθάρες οι Κώστας Δουκάκης, Νίκος Πολίτης, ενώ στην ταινία βλέπουμε τον Νίκο Πολίτη και τον Δήμη Παπαχρήστου (αυτός πρέπει να είναι).

   Τα ίδια και στο «Ο γιατρός παιδιά» (τραγούδι, για το οποίο δεν είμαι σίγουρος αν ήταν γραμμένο την εποχή του Εξαδάκτυλου και παιζόταν στα live το ’72-’73). Στην ταινία ακούγεται η ηχογράφηση από το καλοκαίρι του ’74, που μπήκε και αυτή στο “Μεταφοραί-Εκδρομαί». Φυσικά, και εδώ, άλλοι παίζουν στην ηχογράφηση (Σπανουδάκης, Λογαρίδης) και άλλους βλέπουμε στην ταινία.

   Διαγραφή
 5. Αυτός που παίζει κλαρίνο στο "Αλδεβαράν" είναι ο Άγγελος Μαστοράκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κι αυτος που παιζει την καπνιστη φλογερα ειναι ο Λογαριδης!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. to "exoun kakous skopous" mipws einai diaskeyh?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. απο τι ρε φιλε , γιατι δε λες;

  A.K.

  ΑπάντησηΔιαγραφή