Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

LEMONADE INFLUENCE σε progressive κατεύθυνση

Το psych/prog rock θα παραμένει πάντα ένα… rock ζητούμενο στον τόπο μας, με καινούρια συγκροτήματα να προστίθενται στα παλαιότερα, ή ήδη υπάρχοντα, δείχνοντας πως, και σ’ αυτό το στυλ, υπάρχουν βαθιές, πλέον, εγχώριες ρίζες. Ένα από τα πιο πρόσφατα και ενεργά σχήματα του συγκεκριμένου ύφους είναι και οι Lemonade Influence, γκρουπ που σχηματίστηκε στην Αθήνα το 2008 (όπως διαβάζω στο facebook)… με επιρροές από την ψυχεδελική αγγλική και αμερικάνικη σκηνή των 70s, που εναλλάσσει… ατμοσφαιρικές μελωδίες με δυνατά ξεσπάσματα και παραμορφώσεις. Οι Lemonade Influence στο διάστημα 7/2011-9/2012 μπήκαν στα Cosa Mostra και Sierra studios, στην Αθήνα, ηχογραφώντας το πρώτο φερώνυμο… 2LP τους, που τυπώθηκε εσχάτως σε 500 αντίτυπα βαρέως βινυλίου από την Missing Vinyl («κόπηκε» και CD), με τον Κυριάκο Ηλιόπουλο (ακουστικές και ηλεκτρικές κιθάρες), να έχει γράψει μουσική και στίχους (στίχους έχουν γράψει επίσης και οι Σοφία Μυτιληναίου-Νίκος Βασιλόπουλος ), έχοντας ενορχηστρώσει όλα τα κομμάτια· τα υπόλοιπα δύο βασικά μέλη του γκρουπ είναι οι Μάνος Τζανουδάκης (πλήκτρα, πιάνο, lead-backing vocals) και Σταύρος Ελευθερίου (από τους Purple Overdose) σε ποικίλα κρουστά. Αυτοί οι τρεις μουσικοί θα πλαισιωθούν από τους Αλέξη Γεωργόπουλο ντραμς, Άλκη Καλαντίδη μπάσο και Τζένη Καπάνταη φωνή για τις ανάγκες της εγγραφής.
Ο πρώτος δίσκος ανοίγει με το “Velvet drop”, ένα περίπου οκτάλεπτο instrumental που ξεκινά ήπια μέσω μιας πιανιστικής εισαγωγής, για να προστεθούν σταδιακώς όλα τα υπόλοιπα όργανα – με την ηλεκτρική κιθάρα να κρατάει τα σκήπτρα, καθώς «ίπταται» πάνω από ένα progressive υπόστρωμα που δημιουργούν, βασικά, τα πλήκτρα. Τα breaks των κρουστών του Ελευθερίου, όπως και το κιθαριστικό κλείσιμο με distortions ολοκληρώνουν ένα κομμάτι, που σε κερδίζει με την απλότητά του. Το “No one sleeps in the sky”, που κλείνει την Side A, είναι το πρώτο τραγούδι του γκρουπ. Οι «φευγάτοι» στίχοι υποστηρίζονται από ωραία δουλειά στο όργανο, αν και η φωνή, που παραπέμπει σε πιο… ψυχεδελικές καταστάσεις, χρειαζόταν να είναι περισσότερο πειστική. Γενικώς, το κομμάτι είναι πολύ καλό με τα ορχηστρικά μέρη να κερδίζουν πολύ από τα congas και το όργανο, που «ζωγραφίζει» μονίμως στο background. Η Side B ξεκινά με το “Relapse”, ένα βαρύ mid-tempo track με θλιμμένους στίχους και με… επεξεργασμένα φωνητικά (τόσο από τον βασικό τραγουδιστή, όσο και από την Τζένη Καπάνταη, που δίνει ένα εντυπωσιακό φωνητικό σόλο). Η «γέφυρα» με τα κρουστά θα οδηγήσει το κομμάτι προς την ολοκλήρωσή του, εκεί όπου η κιθάρα θα έχει και πάλι τα πρωτεία (εντός ενός τυπικού prog σκηνικού), με το όργανο πάντα σε «πίσω» ρόλο, και με το rhythm section να ρολάρει άψογα. Το “The box”, που ολοκληρώνει την πλευρά, είναι ένα «υπαρξιακό-κοινωνικό» τραγούδι, που, από συνθετικής πλευράς, κερδίζει από το φωνητικό «ξέσπασμα» της Καπάνταη και τα ντεμαράζ κιθάρας και οργάνου στα ρεφρέν («μπες στον κυκλώνα/ δεν υπάρχουν κανόνες σ’ αυτή την πτήση/ την ελευθερία προσπάθησε να οραματιστείς/ πάλεψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα»).
Την τρίτη πλευρά του δίσκου καταλαμβάνει ένα μόνο κομμάτι, το εννιάλεπτο τραγούδι αγάπης “My forgotten dreams pts I-III”, που ξεκινά αργά, καθώς αναπτύσσεται μέσα σ’ ένα «ονειρικό», ας το πω, περιβάλλον. Στην διαδρομή όμως, με τις κιθάρες να προκαλούν την «έκρηξη», τα πλήκτρα να «ουρλιάζουν» στο background και τα κρουστά να προσθέτουν σε ένταση και πάθος, το “My forgotten dreams” στο μέρος II είναι ένα progressive rock track, που θα μπορούσε να κινείται στην παράδοση των Jade Warrior π.χ. Tα «κοψίματα» και οι απότομες αλλαγές ρυθμών, καθώς μπαίνουμε στο μέρος III, επαναφέρουν το κομμάτι στην αρχική μορφή του. Το άλμπουμ των Lemonade Influence θα ολοκληρωθεί με τα δύο tracks της Side 4, το ορχηστρικό “Sunrise” και το τραγούδι “Whale song”. Το πρώτο είναι πολύ καλό, και ως σύνθεση είναι μία από τις ωραιότερες του άλμπουμ. Δυνατά παιξίματα, πάνω σ’ ένα γρήγορο τέμπο, με την κιθάρα και τα πλήκτρα να φτιάχνουν μία cosmic ατμόσφαιρα, και με το ρυθμικό τμήμα (μπάσο-ντραμς-κρουστά) να είναι εδώ το παν. Το “The whale song” ένα «ήσυχο», γενικώς, track, κάπως ψυχεδελικής αφήγησης, ολοκληρώνει το πρώτο αυτό άλμπουμ του αθηναϊκού γκρουπ, ενός γκρουπ που έχει πράγματα να πει και να προτείνει. 
Επαφή: https://el-gr.facebook.com/LemonadeInfluenceBand, missingvinyl@veamusic.com

2 σχόλια: