Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

EDDY MEETS YANNAH Fiction Jar

... όπου Eddy, ο Eddy Ramich (παραγωγός, ενορχηστρωτής, DJ) και όπου Yannah, η Yannah Valdenit (παραγωγός, τραγουδίστρια, συνθέτις), ένα dance duo δηλαδή από την Κροατία, που την τελευταία πενταετία αναδεικνύεται σε «κόμβο» του soulful r&b· στο Zagreb στην αρχή. Αιτία; Το club Kontrapunkt @ Aquarius, που έχει κλείσει ήδη μια δεκαετία υπό τη διεύθυνση του Eddy, φιλοξενώντας στη σκηνή και τα πλατώ του απαξάπαντες (Gilles Peterson, IG Culture, King Britt, Volcov, Alex Attias, Jazzanova, Carl Craig, Rainer Truby, Kyoto Jazz Massive, Michael Reinboth, Soil & Pimp Sessions, Marcos Valle, Joe Davis, Azymuth, Ben Mono… ατελείωτος ο κατάλογος). Το “Fiction Jar” [Compost, 2010], το έσχατο, ωριαίο άλμπουμ του Eddy και της Yannah είναι, έστω και με μία μικρή δόση υπερβολής, ένα «παλίμψηστο» της σύγχρονης club scene – εκείνης τουλάχιστον που επιθυμεί, συν τοις άλλοις, τις βαθείες συναισθηματικές ταλαντώσεις. Κομμάτια όπως το “Difference” π.χ. μπορεί να στηρίζονται στο βαρύ και υπερτονισμένο drummin’, έχουν όμως τόση δουλίτσα πίσω τους (άψογη φωνητική επιστρωμάτωση, απλή αλλά… υπερβατική αρμονική επεξεργασία), ώστε εν τέλει να καταναλώνονται όχι μόνον ως… midnight tracks, αλλά και ως ανά πάσα ώρα συνοδευτικά. Μπορεί τα ρυθμικά σχήματα να είναι, πάντα, προφανή (“Fiction jar”), αναδεικνύονται όμως από την περιρρέουσα κατάσταση που αντλεί… ζωή από το κλασικό, και ολίγον σοφιστικέ, soulbook και βεβαίως από την κουλτούρα r&b, με τα ατλαντικά και υπερατλαντικά της break beats. Οι συμμετοχές εξάλλου των Zed Bias, Capitol A και Ras Tweed αυτό αποδεικνύει.
Επαφή: www.compost-records.com
Εδώ, ο Eddy και η Yannah σ’ ένα λίγο παλιότερο mix στο “Bis” του Arthur Verocai…

9 σχόλια:

  1. Ωραίος καλλιτέχνης ο verocai, άκουσα και το original "bis" στο you tube. Γαμάτο και το remix απ' τους Κροάτες. Λίγο που ασχολήθηκα με την dance σκηνή στη Βραζιλία χάθηκα. Μεγάλος χαμός. Τώρα τι αξίζει και τι όχι ποιος ξέρει; Αλήθεια ο Gilles Peterson συνεχίζει να κάνει εκπομπή; αυτός είναι πηγή ενημέρωσης για την dance electronica απ' ότι ξέρω απ' τον επίσης τρελά ενημερωμένο φίλο μου DaveB. (Έχω γεμίσει άπειρα cd dance electronica αλλά δεν συγκρατώ ονόματα)
    κώστας παπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστα...
    στον Verocai θα επανέλθω στο επόμενο post. Δεν ξέρω τι γίνεται με τις εκπομπές του Gilles Peterson... Έκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι επιμελείται πάντα συλλογές, προτείνοντας παλαιά και καινούρια πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Peterson απ' τις συλλογές του έγινε γνωστός αλλά και η ραδιοφωνική εκπομπή του στο BBC Radio1 (online) είναι must. Tastemaker ο άνθρωπος για πολλούς επίδοξους dj πανευρωπαικά. Επίσης έχει και 2-3 labels απ' όσο ξέρω. Την Acid jazz γνωρίζω στα σίγουρα γιατί έχω κάποια CD.

    Κώστας Παπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι, το ξέρω για τις εκπομπές, απλώς δεν τον έχω ακούσει να κάνει πρόγραμμα. Δεν ξέρω αν βγαίνουν και στο διαδίκτυο. Εμείς... εγώ τουλάχιστον, από τους δίσκους τον έμαθα... Στο βραζιλιάνικο ψάξιμο είναι καλός, αλλά καλύτερος μου φαίνεται ο Nicola Conte...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 2 συλλογές με διπλά cd που έχω είναι το Gilles Peterson in Brazil και το Back in Brazil. Δεν θυμάμαι να μ' ενθουσίασαν. Θα τις ξανακούσω επί τη ευκαιρία.

    κώστας παπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάθε εκπομπή του Peterson (όπως όλες του BBC Radio)είναι διαθέσιμη για μια εβδομάδα. Με ένα προγραμματάκι (ask toolbar)μπορείς και να την ηχογραφήσεις

    http://www.bbc.co.uk/programmes/b00svqzf#synopsis

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και η Brownswood ειναι δικό του label.Εκεί ηχογραφεί ο ανερχόμενος vocalist Jose James.
    Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Jose James δίνει συνέντευξη στο Jazz & Tzaz, στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει μέσα στην εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή