Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

THE U.L.S. υπάρχει δίσκος, είναι αλήθεια!

Τo ’πε και το ’κανε ο Δημήτρης Βασιλειάδης (B-otherSide Records). Τύπωσε ένα (12ιντσο) mini-LP με 7 τραγούδια των U.L.S. (United Lovely Sounds), ενός θρυλικού ελληνικού… garage-punk συγκροτήματος από την περίοδο 1965-1966. Στην μπάντα αυτή τραγουδούσε έπαιζε μπάσο και πλήκτρα ο Σταμάτης Σπανουδάκης, ενώ lead κιθαρίστας ήταν ο Γιάννης Κύρης. Βασικά μέλη του γκρουπ ήταν ακόμη ο ρυθμικός κιθαρίστας-τραγουδιστής Σπύρος Αμπατζόπουλος και o ντράμερ Freddy Werder. Φυσικά, είχαν περάσει κι άλλοι μουσικοί από τις τάξεις των U.L.S., όμως αυτά και άλλα πολλά θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα… Όταν κυκλοφορήσει κανονικά ο δίσκος, εννοώ, στα καταστήματα…
Ο μύθος που είχε πλεχθεί γύρω από ένα υποτιθέμενο original δισκάκι των U.L.S. «βασάνιζε» τους fans του ελληνικού ροκ επί δεκαετίες. Κάποιοι υποστήριζαν στα early nineties πως το είχαν δει, άλλοι πως είχαν δει το εξώφυλλό του, ενώ υπήρχε και κάποιος που το κατέγραψε σε βιβλίο. Ήταν ο Ντίνος Δηματάτης.
Δεν θυμάμαι, εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90, από πού είχα διαβάσει για πρώτη φορά περί των U.L.S. Από το βιβλίο του (το βιβλίο του Δηματάτη εννοώ) 25 Χρόνια Ελληνικού Ροκ [Νέα Σύνορα – Α.Α. Λιβάνη, Αθήνα 1992], ή μήπως από κάποιο παμπάλαιο τεύχος των Μοντέρνων Ρυθμών, που είχε πέσει, τότε, στα χέρια μου; Ο ίδιος πάντως, ο Δηματάτης, στο επόμενο βιβλίο του Get That Beat Ελληνικό Ροκ 60s & 70s [Κατσάνος, Θεσσαλονίκη 1998] είχε αναφερθεί και στο υποτιθέμενο δισκάκι τους με τα τραγούδια “My friends/ Under the boardwalk”, τυπωμένο για κάποια εταιρεία MLJ (sic). Το πρώτο ήταν σύνθεση του Σπανουδάκη, έγραφε ο Δηματάτης, ενώ το δεύτερο ήταν η (υποτιθέμενη) διασκευή τους στην επιτυχία των Drifters από το 1964.
Το εξώφυλλο του mini-LP της B-otherSide. Από αριστερά: Γιάννης Κύρης, Freddy Werder, Σπύρος Αμπατζόπουλος, Σταμάτης Σπανουδάκης
Αυτή η μη διασταυρωμένη και καρατσεκαρισμένη πληροφορία μάς είχε βάλει όλους, τότε, να το ψάχνουμε… Τελικώς, ήταν παραμύθα. Κάποιος είχε πάρει στο λαιμό του τον Δηματάτη. Δισκάκι τέτοιο δεν υπήρξε ποτέ. Ούτε υπήρξε τίποτα άλλο βινυλιακό ποτέ. Υπήρχαν, βεβαίως, ταινίες με ηχογραφήσεις, ενώ είχαν τυπωθεί εξώφυλλα και ετικέτες (σε ετικέτα mlg-topi), με το ένα από τα τέσσερα τραγούδια του EP που επρόκειτο να κυκλοφορήσει να είχε τίτλο “Friend” (και όχι “My friends”).
Επειδή ακόμη και μια λανθασμένη (αλλά τέτοιου βάθους) δισκογραφική πληροφορία πάντα μπορεί να βοηθήσει, ο Δηματάτης άνοιξε, ας το πούμε έτσι, τη σχετική έρευνα. Το πράγμα εξιχνιάστηκε λοιπόν στην πορεία, μιας και βοήθησαν οι ίδιοι οι μουσικοί των U.L.S., μερικοί συλλέκτες, κάποιοι fans κ.λπ., για να έχουμε πλέον στα χέρια μας (και στ’ αυτιά μας) την πλήρη αλήθεια. Ένα δίσκο με 7(!) και όχι μόνο με 4 τραγούδια των U.L.S. (εκείνα της mlg-topi) από τα μέσα του ’60, που σκίζουν!
Περισσότερα, όταν θα κυκλοφορήσει κανονικά ο δίσκος της B-otherSide και τοποθετηθεί στα δισκάδικα…

18 σχόλια:

  1. το θυμαμαι σαν φημη κ'εγω απο εναν φιλο,που το διαβασε απο τον δηματατη

    Και επειδή μου άνοιξε η όρεξη,σαν τι μοιάζει?ειναι ποπ ή πιο γκαραζέ/άγριο?

    Viy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ’ όλα. Κι έχει και δυο κομματάρες που σκίζουν. Από τα καλύτερα ελληνικά sixties!

      Διαγραφή
  2. Ποιά θεωρείται η 1η ηχογράφηση ροκ τραγουδιού στα ελληνικά ? (με ελληνικό στίχο δηλαδή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου πω ποια θεωρώ εγώ (και άλλοι ενδεχομένως).

      Το 45άρι του Gino και των Γαλαξιών «Σναπ-σναπ-σναπ/ Κλεοπάτρα με μπλουτζίνς» [Polydor NHH 54 897] από το καλοκαίρι του 1964.

      Διαγραφή
  3. Για τους ULS έχει γράψει αναλυτικά και ο Νίκος Σάρρος στο φοβερό βιβλίο του που κυκλοφόρησε φέτος, με τίτλο Ελληνικά Συγκροτήματα των Σιξτις και μάλιστα μέσα έχει και τα label από τους δίσκους της Topi καθώς και φωτογραφίες του γκρουπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσο κάνει; Είναι limited; ελπίζω ναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα κυκλοφορήσει τη 1η βδομάδα του Σεπτέμβρη.
    Αλλά γιατί ελπίζεις να είναι limited?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα χιλιαρικάκι κάνει, ειδικά για σένα, που το θες και limited.
    Θα βγει σε 1 κόπια! Τόσο limited!! Εντάξει, καλά είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mα πόσο γ€λοίος είσαι; Όσο κι αν κάνει κάτι, αν, ΑΝ το θέλω πολύ θα κάνω το σκ@τό μου παξιμάδι! Με αντίθεση σ' εσένα που σε κόβω να ελπίζει στην Πυρίκαυστη Ελλάδα να σαπορτάρει τη... "Ζωή" σου!
      Λούμπεν και άσχετε. Απαξίωση από 'δω και πέρα. Μακάρι να έμενε κλειστό "club" όλο αυτό το υπέροχο, συλλεκτικό, "παιχνίδι" μας!

      Διαγραφή
    2. Φίλε το μήνυμά σου δε βγάζει νόημα. Δεν είμαι κανένανας από τους παραπάνω ανώνυμους και συμφωνώ με το Φώντα στο να μη συνεχιστεί όλο αυτό, αλλά πιστεύω πως είναι καλύτερα να πεις ξεκάθαρα τι θέλεις, παρά αυτές τις ασυναρτησίες που γράφεις.
      Προσωπικά μου "βρωμάει" πως κάτι θες να πεις-κράξεις για τα limited edition βινύλια που κυκλοφορούν οι εταιρίες δίσκων.
      Επίσης, πως μπορεί να σαπορταριστεί η ζωή κάποιου στη "Πυρίκαυστη" Ελλάδα;
      Τέλος, αυτό που λες σχετικά με το το αν θέλεις κάτι πολύ, κάνεις το σκατό σου παξιμάδι για να το αποκτήσεις (συλλεκτικά μιλώντας), είναι μεγάλη βλακεία....
      Πάνος

      Διαγραφή
  7. Το να τσακώνονται δύο ανώνυμοι έχει λίγο πλάκα, αλλά δεν θα το αφήσω να συνεχιστεί. Κομμένα τα βλακώδη σχόλια.

    Όλοι οι δίσκοι βινυλίου εδώ και 15 χρόνια είναι limited. Θες 300, θες 500… το ίδιο είναι. Το να θέλει κάποιος να βγαίνουν σε 50 αντίτυπα και να κοστίζουν ξέρω ’γω 50 ευρώ ή 100 είναι μαλακία, από τη στιγμή που και το 20άρι για πολλούς είναι πολύ. Συνέλθετε εσείς οι συλλεκταράδες και αφήστε τη δισκογραφία ήσυχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν βρίσκεις το σχόλιο μου "βλακώδες" μου δίνεις το δικαίωμα να απαντώ καθ' αυτόν το τρόπο κι εγώ με τη σειρά μου, σε όσα δικά σου θεωρώ, αλλά από σέβας δε χαρακτηρίζω "βλακώδη". Παρακαλώ να γίνεται σεβαστή η αντίθετη άποψη, εκτός αν απευθύνομαι σε "αριστερό" οπότε να συνεχίζω να υπογράφω ανώνυμα για προφανείς λόγους.
    Ευχαριστώ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι ελεύθερος να πεις ό,τι θέλεις γι’ αυτά που γράφω. Το να μας λες όμως αυτές τις μπαρούφες για τα limited και ν’ απαιτείς, ταυτοχρόνως, να σε πάρουμε στα σοβαρά… ε αυτό πάει πολύ.

      Διαγραφή
  9. Εγινε παιδια!
    Επομενη εκτυπωση σε 3.000.000 βινυλια!
    Θα το εχω υπ' οψιν μου σε επομενη κυκλοφορια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ξέρει κανείς αν τελικά θα βγει και πότε ο δίσκος των ULS?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχει βγει...ρίξε μια ματιά στο discogs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από μέρα σε μέρα βγαίνει για την ακρίβεια

      Διαγραφή