Κυριακή, 4 Ιουνίου 2017

50 ΧΡΟΝΙΑ SWINGING LONDON: ένα αφιέρωμα, σε πρώτο χρόνο, από το περιοδικό ΓΥΝΑΙΚΑ τον Ιούνιο του 1967

Αν το Swinging London, αυτή η ιδιόμορφη βρετανική συνύπαρξη ποπ μουσικής, κινηματογράφου και μόδας κυρίως, με ό,τι εκείνη συμπαρέσυρε στο κοινωνικό επίπεδο, τοποθετείται χρονικά στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’60, τότε το καλοκαίρι του 1967 υπήρξε η καρδιά του – το αποκορύφωμά του.
Πώς, όμως, το Swinging London «πέρασε» στην Ελλάδα εκείνο το καλοκαίρι, το καλοκαίρι του ’67; Είναι ένα ερώτημα αυτό, που έχει τη σημασία του. Γιατί, εντάξει, τώρα μπορεί να είναι πολλά πράγματα γνωστά –πρόπερσι, να θυμίσουμε, κυκλοφόρησε και το σχετικό βιβλίο τού Shawn Levy «Ready, Steady, Go!» στις εκδόσεις Κουκκίδα–, όμως τότε, εκείνη την εποχή, ποια ακριβώς ήταν η εικόνα των εξελίξεων στη χώρα μας;
Βιβλία, φυσικά, που να αναλύουν τα φαινόμενο μπορεί να μην τυπώνονταν τότε (εξάλλου τα πιο σοβαρά απ’ αυτά θα βγουν όταν θα κάτσει η σκόνη), όμως και τις ταινίες του Swinging London βλέπαμε στην Ελλάδα, και τους δίσκους των βρετανικών συγκροτημάτων ακούγαμε, και τη μόδα (το μίνι π.χ.) εγκαίρως υιοθετήσαμε. Και ήταν λογικό, εν τέλει, τα οικογενειακά περιοδικά και τα ποικίλης ύλης της εποχής να γράφουν για όλα αυτά τα θέματα, πληροφορώντας το αναγνωστικό κοινό για γεγονότα και καταστάσεις όχι και τόσο μακρινές.
Ένα από τα καλύτερα, λοιπόν, και πιο μεστά αφιερώματα στο Swinging London, που δημοσιεύτηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο στη χώρα ήταν το πολυσέλιδο στην δεκαπενθήμερη ΓΥΝΑΙΚΑ, στο τεύχος 453, που κυκλοφόρησε στο διάστημα 24 Μαΐου-6 Ιουνίου 1967 – πριν από 50 χρόνια ακριβώς.
Είχε προηγηθεί, σ’ ένα κάπως πιο επίσημο επίπεδο, η μεγάλη Βρετανική Έκθεση στο Χίλτον (1-4 Φεβρουαρίου 1967), που είχε φέρει σε επαφή «πλήθος κόσμου» με ποικίλα προϊόντα (και) της λονδρέζικης ποπ-αρτ, ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε την τεράστια συμβολή των Beatles, των Animals, των Kinks και των Rolling Stones, του βρετανικού μουσικού κύματος δηλαδή, στη μεγαλύτερη «συγκροτηματίτιδα» που γνώρισε ποτέ ο τόπος – ένα γεγονός που άλλαξε, χοντρικά, τον τρόπο που σκεφτόταν, ντυνόταν και ενεργούσε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής νεολαίας.
Το αφιέρωμα της ΓΥΝΑΙΚΑΣ στο Swinging London απλώνεται σε 40 σελίδες κι εδώ σκανάρουμε για ’σας κείμενα και φωτογραφίες.

Η συνέχεια εδώ…

2 σχόλια:

 1. Μπράβο στη Γυναίκα ήθελε κοτσια εκείνη την εποχη κάτι τέτοιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εξαρτάται τι εννοείς.
   Το ότι έστειλαν εκεί πέρα (στο Λονδίνο εννοώ) κάποιους ανθρώπους, ώστε να δουν και να γράψουν, σίγουρα ήθελε κάποια κότσια (οικονομικά).

   Διαγραφή