Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

ROMAN POLANSKI – SHARON TATE τι γραφόταν σε πρώτο χρόνο στην Ελλάδα, για το ζευγάρι και τις δολοφονίες της Manson Family στη βίλα της Οδού Ουρανού στο L.A. τον Αύγουστο του 1969;

Ο θόρυβος που έχει προκαλέσει η τελευταία ταινία του Quentin Tarantino «Once Upon in Time inHollywood», που προβάλλεται τώρα στους κινηματογράφους, είναι μεγάλος. Και δικαίως. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως πρόκειται για το πιο καινούριο φιλμ του ξεχωριστού αμερικανού σκηνοθέτη, αλλά είναι και το θέμα αυτό καθ’ αυτό.
Ο Tarantino γυρίζει 50 χρόνια πίσω, στο 1969, περιγράφοντας, μέσα από τη δική του οπτική, όχι μόνο τον κόσμο του Χόλιγουντ, αλλά και το τέλος μιας συγκεκριμένης εποχής, που σφραγίστηκε με τις δολοφονίες της Manson Family, στις βίλες της Cielo Drive (8-9 Αυγούστου 1969) και της Waverly Drive (10 Αυγούστου 1969), στο Λος Άντζελες.
Τα φοβερά εκείνα γεγονότα, με τα οποία ασχολείται ξανά ο κόσμος, είχαν φθάσει και στην Ελλάδα σε πρώτο χρόνο (το καλοκαίρι του ’69). Έχει νόημα το τι γράφεται σήμερα, μετά από μισό αιώνα, για όλη εκείνη την εποχή, αλλά το ίδιο νόημα και την ίδια αξία, ή και μεγαλύτερη ακόμη, έχουν και τα γραφόμενα πάνω στη βράση. Το πώς πληροφορήθηκε ο κόσμος στη χώρα μας τις αποτρόπαιες δολοφονίες, πώς μεταφέρθηκε όλο εκείνο το σκοτεινό σκηνικό στην εγχώρια καθημερινότητα.
Φυσικά, οι εφημερίδες και τα περιοδικά της εποχής κάλυψαν όλη τη σχετική ειδησεογραφία, ενώ –και αυτό δεν είναι αυτονόητο– τυπώθηκαν και δύο τουλάχιστον βιβλία(!), γύρω από την πολύκροτη υπόθεση. Αποσπάσματα από ένα από εκείνα τα βιβλία θα αναδημοσιεύσουμε τώρα. Ο τίτλος του ήταν «Οι βρυκόλακες χτύπησαν τον Πολάνσκυ» [εκδόσεις Ιωλκός, 1969] και ήταν γραμμένο από τον δημοσιογράφο Απόστολο Βραχιολίδη στο μεσοδιάστημα από τα εγκλήματα (Αύγουστος 1969) και την διαλεύκανση της υπόθεσης (Δεκέμβριος 1969).
Πάμε λοιπόν...

Η συνέχεια εδώ...

5 σχόλια:

  1. Σχόλια από το facebook...

    George Ioakeimidis
    Τη δεκαετια το 70 που ειχα μακρυ μαλλι, ποσες φορες δεν ακουσα να με χαρακτηριζουν Μανσον!
    Καταφερε το αποβρασμα με τη μία, να χαντακωσει ολοκληρη γενηά

    Kwstas Agas
    Πιστεύω ότι δεν τα κατάφερε .... Όσοι πραγματικά ξέρουν , δεν ταύτισαν ποτέ τα παιδιά των λουλουδιών, τη γενιά της αμφισβήτησης κλπ με τον Τσαρλς Μάνσον. Όσοι λέγανε για εσάς εκείνα τα χρόνια "είστε ... Τσαρλς Μάνσον" είχαν μαύρα μεσάνυχτα (άλλωστε και εμάς που κει στα 80ς μια φορά κι έναν καιρό ακούγαμε χέβι μέταλ, ουκ ολίγοι μας έλεγαν "σατανιστές"!!!!) Στην παγκόσμια κοινή συνείδηση ο Τσάρλς Μάνσον είναι ένας ψυχοπαθής, διαταραγμένος δολοφόνος κι όχι "ένας πρώην χίππις" (ίσως επ' αυτού ο Ταραντίνο να έχει αντίθετη άποψη αλλά ... δείτε την ταινία να βγάλετε δικό σας συμπέρασμα)

    George Ioakeimidis
    Ο δε Πολανσκι, την ιδια μερα της κηδείας εβγαινε ραντεβού με μια μοντέλα..

    Kwstas Agas
    .... Και κάποια χρόνια αργότερα έκανε χειρότερα με 13χρονη ... Τελοσπαντων, υποκλινόμαστε στο έργο του και μόνο αυτό, όπου αποκαλύπτεται όχι μόνο ένας σκηνοθέτης, αλλά ένας ποιητής, ένας φιλόσοφος, ένας βαθυνους άνθρωπος ... Θα μπορούσε να συγκριθεί ακόμη και με τον Ταρκόφσκι, αν φυσικά διέθετε το ήθος και την αγιοσύνη του τελευταίου ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο τυπος της εποχης εγραφε:
    Κτηνωδης δολοφονια της Σαρον Τειτ
    9 Αυγουστου Η ηθοποιος Σαρον Τειτ συζυγος του σκηνοθετη Ρομαν Πολανσκι δολοφονηθηκε στο σπιτι της στο Μπεβερλυ Χιλλς,τρεις καλεσμενοι επισης δολοφονηθηκαν.Ο Πολανσκι κατερρευσε στο ακουσμα των νεων.
    Την περασμενη νυχτα ενας η περισσοτεροι δολοφονοι αφου δρασκελισαν φρακτες συρματοπλεγματων,εκοψαν τα καλωδια τηλεφωνου,μπηκαν στο σπιτι και εσφαξαν την Σαρον Τειτ οκτω μηνων εγκυο.Βρεθηκαν και τεσσερις αλλοι νεκροι,ενας καλεσμενος διπλα της δυο αλλοι στο γκαζον και ενας γειτονας εξω απο το αυτοκινητο του.Οι δολοφονοι εγραψαν σε μια πορτα με αιμα τη λεξη "γουρουνι"
    Και τον Δεκεμβριο
    Ομαδα χιπις διεπραξε την σφαγη
    24 Δεκεμβριου ο Τσαρλς Μανσον και τεσσερα μελη του κοινοβιου του κατηγορηθηκαν για τις δολοφονιες Τειτ- Λα Μπιανκα
    Η χιπικη οικογενεια του Μανσον ζουσε σε ενα ετοιμορροπο κοινοβιο,20 μιλια εξω απο το Λος Αντζελες.Οι γειτονες πιστευουν οτι επαιρναν LSD και οτι λατρευαν τον διαβολο.Ο Μανσον που ειναι 35 ετων,με μακρια μαλλια και γενειαδα,μπαινοβγαινε στα αναμορφωτηρια και στις φυλακες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρα λοιπον απ'οτι φαινεται στην συνειδηση του κοσμου που κατευθυνεται και απο τις εφημεριδες,εκτος απο ψυχοπαθης ηταν και χιπις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή